Monday, November 28, 2011

Pandangan kita-kita.[akulah]


Mindset.  Perspective .  

Haih.. aku tak tahu apa masalah aku. Huuhh..
Ni contoh nya.

Situasi :ketika berada di dapur. Si B nak buat air
A : hi, tengah wat air apa?
B : air teh, nak gak tak? Aku boleh tolong buatkan.
A : boleh gak, time kasih.
B : dah siap, nah khas untuk kau.
A : tQ! (minum…..)  burrrrgh (tersembur)… kenapa manis sangat nih..
B : err, bukan orang kelantan suka manis ke?
A : ....  … …. Huuh…ok…

First  of all, situasi kat atas tu tipu jerr
Second of all,  terima kasih sebab concern./wtkan air.. (walau tu citer tipu)
Third ,aku sorang ke mengalami masalah tentang mindset ni?
Fourth. Tak semua orang Kelantan suka manis. Yang giler giler.
Tolonglah, korang pun minum gak kan, normal la letak gula dalam air. Tapi bila kau kata semua orang macam tu, kau dah letakkan satu konklusi yang muktamad ikut kepala kau. Oklah.betul. research kata, orang negeri tu, suka begitu.. suka begini.. tapi tu  yang mewakili beberapa kerat je manusia-manusia yang memang macamtu. Bukan semua, jadi janganlah terus jump to the dead conclusion. Bosanlah. Takkan semua orang sama je.

Cerita pasal jari pun masalah,
Kau genggam tangan, kau angkat jari kelingking(yang last paling kurus and kecik)
Apa tanggapan orang?
Aku Tanya orang…
Katanya, tu tanda… nak kencing..budak-budak kecik tunjuk macam tuu..
Tapi bagi aku..tu tanda nak ikat janji..(sebab tak pernah dengar pasal kencing tuu)

Angkat jari manis(sebelah jari kelingking), nak suruh sarung cincin, nak tunjuk jari masih kosong (single lagi la tu..) nak tunjuk jari ada cincin ( tu tanda dah berpunya, padahal, kalau tengok, most perempuan sekarang pakai cincin kat jari tuu.. single ke tak, pakai je.)

Angkat jari telunjuk (sebelah ibu jari) tu tunjuk kat orang kot, entahlah..

Angkat ibu jari ( yang paling ibuu-err, hee)  tu tanda nak tunjuk baik..terbaik(macam boboi boy), okay, bereh..etc.etc.

Tapi bila angkat jari hantu ( jari tengah) orang teringat cerita waris jari hantu..(xde puunn)  , orang ingat kau tengah tunjuk f*ck kat dorang. Menyampah tak? Kau takde niat pun.. kau masa tu bangang boleh pulak tertukar jari telunjuk ngan jari tengah.. kesian jari tengah, orang anggap kau gitu…sedih taw. Function dia dah jadi limited. Ha3..[gelak kesian] ...  p/s : kalau  mmg niat, huuuuu~~

Tu baru citer sal jari,
Tapi apa yang penting aku nak highlight kat sini bukan tentang jari, bukan tentang manisnya gula.. tapi tentang mindset, betapa pemikiran kita kadang-kadang boleh jadi tersangat sempit…

p/s: orang kata… tak dapat, maka takde rezeki, tapi terfikir tak.. boleh jadi,bila dia tak dapat itu lah rezeki dia?..hee…. faham sendiri ah, senang je.

daa..


p/s 2: kau sekolah agama, mindset orang bila kau sekolah macam tu, peribadi kau mestilah baik padahal kau tak pun, perangai macam bangang,ckap lepas, mengumpat xabes, orang kata, luaran menggambarkan peribadi, tapi luaran kau tak macam peribadi kau, bila jadi gitu.. cubalah bergerak kepada yang lebih baik, kita xsempurna, tapi kita cuba menjadi baik, kau bukan boleh puaskan hati semua orang, jadi wat terbaik jelah.baik di mata orang, paling penting, baik di 'mata' Allah. ppl, aint perfect. 




p/s 3 : busy , god knows schedule, . unexpected events n so on ,, it just , i miss my mom so much.

Wednesday, November 9, 2011

new semester -coming soon.../ selamat pagi.

IV



Kod KursusxNama KursusStatus KursusSemesterJam Kredit
BES1043ENGLISH PROFICIENCY IVB43
BTS1083INSTRUCTIONAL TECHNOLOGYB43
BTS1113LANGUAGE TESTING & EVALUATIONB43
SKK1053ASAS PENYELIDIKANB43
BTS1103DESCRIPTION OF ENGLISHB43
BTS1092ENGLISH CAMP IIB42
BTS1072MICRO TEACHINGB42
BPS1051PENDIDIKAN JASMANI & GERAKERJAB41
UIQ1010TAJWID AL-QURANB40
Jumlah Kredit Didaftar20


apa semua ni.. apa ni.. haha..

mood : blur setelah tak paham maksud subjek2..


ni gambar amek pagi takdi








Sunday, November 6, 2011

tagging 0.o



so, ni entry khas untuk member satu kelas aku.. @aslam taslim. haha.ok man, aku ingat dalam entry ang kata
yang ni first time orang tag kat ang. haha. oke.for the same reason, aku pun ase cam nak nangis. terharu nii *.*



Rules of teh game :
1. You must post this rules.
2. Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3. Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new question for the people you tagged to answer.
4. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
5. Go to their pages and tell them you have tagged HIM/HER.
6. No tag back.



ok, 11 tentang saya.



  1. -seorang yang agak baran jugak sebenarnya, tapi alhamdulillah, dah besar nih, reti control dah sikitsikit.
  2. -sangat suka dialect sabah.sangatsangat
  3. -nak kawen ngan orang sabah..bukan sabah.tak nak..yang penting pekat sabah..dialect dia..hehehe..
  4. -suka membaca, unsur sejarah , atau citer yang tajuk best/lebih kepada beri inspirasi...komik pun suke gak.
  5. -tak suka kena paksa.[sape yang suka?.haha]
  6. -setakat ni, hanya seorang je yang betul2 panggil nama 'fadhilah' -ustazah mase darjah 4.
  7. -tak suke pressure/ kalut nanti.
  8. -tak reti nak marah orang lama-lama.tapi cepat marah.
  9. -sangat tak suke orang yang tak punctual. huhu lagilagi bila orang tu yang tetapkan masa/kita dah bincang. letihhh weh tunggu . benci.
  10. -suke main games/ mmorpg.
  11. -tapi berhenti main sejak form 4.atas sebabsebab tertentu. 



jadi nih soklan yang aslam tanya .



Apa nama betol and penuh hang? nama dalam ic.
nama penuh..xpayah la kot.hoh hoho.hoo..[sebenarnye nk jwb betul tapii..ho hohoh..xperlu lah kot.]

Kenapa ber blog? no xnak reason yang cam bangang and self righteous, sila bagi jawapa jujur.
kalau tengok kepada first2 post, lebih kepada nak kongsi perasaan[haha, geli,] ok , pastu sekarang,
di upgradekan lagi,, saya nak kongsi tips2 hidup[err, pengalaman maksudnya], nk wat review, nak kongsi apa yang tahu..nak taw pendapat orang.



Umur please..
19.

Weight ko skang? hahaha kalau blogger pompuan aku rasa mesti xjawab ni
boleh ye xnk jwb, haha. tak nak jawab.[soklan kedua aq skip]

Setuju x yang media masa di Malaysia ni lame gila sebab pro pada parti politik, xde yang mainstream yang betol2 bebas bersuara?
haha, yup, cth : lau kat tv, pasti akan dibanned trus.. tapi mungkin sebab dorang dah betul2 betul yakin?
tapi yang tak best bila ada pemimpin sendiri wat salah, terus jugak back up, sebab ye dah yakin ngan parti
yang tu, em,tak kisah,pembangkang ke tidak, lau ade yang wat salah tolong tegur,sebab negara ni, negara kita.



Kau kalau tengok senarai new entry kat Dashboard biasa x main skip skip sebab taw blog tu xbest tapi follow jugak? haha
pernah .tapi kemudian, baca jugak sebab orang lain takde nak post yang baru.. hehe.

Are you in a relationship right now?
relationship between?,clarify sket.[wt2 xphm]

Pernah main kayu tiga?
tak.

Pernah jadi mangsa curang?
hoho, tak pernah, and tak nak.

Apa cita-cita zaman kecik dulu?
polis...polis trafik. [aq sangat enjoy tgk roda-roda KL, and armed reaction.haha]

Favorite cartoon time kecik2 dulu pe?
doraemon..*.*


and ni 11 soalans dari saya..
weeheee..

1- kenapa letak nama blog macam tu?
2- banyak2 blog yang follow, blog sape paling best? kenapa? [kire 1soalan jugak eh]
3- masalah hidup / lau tensyen giler-giler kongsi ngan sape?
4- dalam family, anak yang ke-berapa?
5- kalau online biasa buat apa?
6- antara chat and tengok movie, lebih suke yang mana?
7- apa benda yang kamu rasa cam nak gitaw orang, tapi kemudian tak gitaw sebab rasa cam tak perlu?
8- suke tak kos kat uni yang korang amek sekarang?
9- start belajar formal umur berapa?
10-start solat umur berapa n sapa yang ajar? [ni satu soklan jugak.hehe]
11-berapa minit siapkan entry nih? haha


ok, aq tak banyak sangat follow orang, [kebanyakannye , budak kelas sekarang., jadi sape yang dah kene tag sebelum ni, ikutlah, nak jawab ke tak nak, kalau jawab ok jugak.hehe] time kasih.

Thursday, November 3, 2011

benci kau sangat-sangat.


Post ni aku tulis pasal makhluk yang nama nyer ‘cockroach’ jadi kalau kaw geli, jangan baca.
….
……..
.....
..................................................................

Noktah.noktah.noktah.
noktah lagi.


aku benci lipas. Benci giler. Aku tertanya2 kenapa Allah cipta makhluk yang hodoh, nasty, busuk tu dalam dunia ni..sebabbbbb apaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa… argghhhhh…..

aku Tanya baba kenapa. Baba marah, kata semua benda yang Allah cipta mesti ada tujuan.. baba kata even lalat pun ada tujuan..ye lalat, aku tahu kenapa..mama pun marah,, Tanya..kenapa rumput Allah bagi panjang, orang potong, dia panjang, potong panjang balik, yang tu pun aku de jawapan, nak bagi lembu makan,, tapi lipas???  , jadi sebab tak dapat jawapan yang memuaskan.. aku cari sendiri, nak tulis mende ni sangat memerlukan semangat yang kental tahu, nak cari info dan mengharapkan takde gambar2  makhluk tu kuar kat screen memang mustahil, jadi aku just wat-wat tak Nampak dengan tak menumpukan perhatian pada bahagian images. Benci.

Satu2-satu nye perkara yang boleh buat aku benci giler nak pergi tandas malam-malam/or dapur sebab benda ni. Its either aku akan jerit kuat-kuat  kalau tersempak atau aku akan berjalan dengan penuh berhati-hati/senyap  bagi mengelakkan aku dan makhluk tu sama-sama panic.. benci nya tambah-tambah bila lipas tu terbang, tahu tak geli.   [kemudian tiba-tiba dapat rasa ada something merayap kat kaki,warghhh-perasaan semata-mata] Kawan aku lagi dasaat. Aku harap dia tak baca post ni, sebab dia lau dengar/baca perkataan lipas pun dia boleh jerit. Aku boleh lagi, tengok… siap boleh tulis.

Aku benci giler bile terpakse tukar toilet sebab ternampak ada lipas merayap kat dinding , tak boleh ke beliau menyorok sikit dari pandangan mata aku .. biasa orang suh bunuh je, lempang je menatang tu ngan apa2 jer….aku takkan pernah mampu nak bunuh lipas. Aku tak sanggup, bukan sebab kesian, tak.aku benci makhluk tu. Aku tak sanggup tengok cecair yang bakal kuar, dan aku tak sanggup nak cuci mayat dia. Geliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..jadi apa aku buat, aku mengalah and tukar toilet. Tak pun aku suh adik aku [yg syndrome down tu] atau ayah aku tolong halau.  Benci giler. Kenapa la dia sangat hodohhhhh…kau wat muke kiut pun takkan pernah jadi comel la wahai lipas.. [cuba bayangkan lipas wat muke kiut ngan mata bersinar-sinar.=.=]


Ada satu kali, aku bukak laci meja aku..lepas aku balik dari cuti yang lama,, aku tengok ada jenazah lipas dalam tu. …tak sanggup den nak bukak dah laci tu jadi aku terpaksa mintak tolong dari sahabat-sahabat aku untuk tolong buang benda tu dari bilik aku..[walaupun terpaksa menebal muka sebab kena gelak] lau takde sape nak tolong , memang sampai aku check out dalam blik tu pun laci tu masih tak terbukak. Timekasih.

Banyak lagi pengalaman dengan lipas.yang pasti takde yang seronok pun.


Betul la . semua yang dicipta dalam dunia ni ada purpose masing-masing, even lipas yang hodoh tu.

Aku kata kaw lipas makhluk yang hodoh, nasty, creepy semua benda buruk aku anugerahkan kat kau. Tapi mana tahu.. kot-kot ko lipas kata aku ni buruk , busuk menyampah and sebagainye. Yang penting, aku pun ada purpose hidup kat dunia ni.  Kalau bukan lipas pun, mungkin ada manusia-manusia yang benci aku tertanya-tanya kenapa aku hidup dalam dunia ni..ilek la, nanti sampai masa aku pun bakal mati jugak.
Ok, cukup. Aku bukan nak citer tujuan aku / kita hidup which kamu kamu sume dah tahu and sedar sume tu..[ke ada yang belum tahu..?]

Ok setelah aku buat sedikit pembacaan, aku dapat tahu lah, yang lipas ni, memainkan peranan penting dalam ecosystem kite.
Dipendekkan citer..[sebenarnya aku tak paham sangat, tapi setakat yang aku paham katanya,,,]
Lipas ni.. dia termasuk dalam  global food circle.. ‘circle-circle kehidupan..’ [kat sekolah dulu dalam kelas tak reti nak ingat ke.]
Sebab lipas ni, panjang umur nye. Ye, istimewa sikit beliau ni boleh hidup tanpa kepala dalam seminggu lau tak silap.[sbb dia tak bernafas guna kepala dia[nose] ]

Dia tolong  abeskan makanan-makanan lebihan kat dalam rumah,yang sisa-sisa kita buang, jadi boleh bersihkan sikit-sikit.walaupun dia kotor tapi dia boleh jadi cleaner. Dia makan sisa-sia.. [dia makan sume benda adalah salah satu factor lagi yang dia hidup lama, tapi bagi kite as manusia, makan sume benda mungkin namanya menempah maut.]

Lagi, dia ni adalah makanan utama bagi kebanyakan serangga dalam dunia ni. Banyak binatang yang makan lipas ni, jadi lepas makan maka mereka boleh berkhidmat untuk kita.sumber tenaga la kononnya.. food circle, life circle..

Mungkin kalau lipas pupus dalam dalam dunia ni, banyak serangga-serangga or binatang-binatang akan mati sebab dah tak cukup sumber makanan. Bila dah jadi gitu, banyak la kerja tak jadi, dunia jadi kucar kacir sebab pupusnya lipas dalam dunia ni..

Tapi jangan risau, lipas insyaAllah tak pupus.

Em,
Sebab apa dorng jadikan lipas ni sumber makanan utama, sebab lipas ni tersangat la banyak,dia kan susah nak mati, lebih-lebih lagi bila ada yang tak sanggup nak bunuh  [lama-lama mati gak , end up mungkin dimakan cicak]  ade orang kata, kalau kita Nampak sekor lipas atas tanah, ada lagi 400 ekor bawah tanah tuu..wowowowo..seram, seram.seram.seram.

Dengar kata, ada jugak yang buat lipas jadi experiment untuk perubatan mende tah..[tak tahu boleh ke tak]

Ok. Dah abes membebel. Konklusionnya. Semua yang dicipta dalam dunia ni ada purpose masing-masing, bile kite belajar, baru kite tahu, and tentang lipas tu adalah makhluk yang hodoh, well, cantik tu sesuatu yang subjektif, hodoh pun sama jugak. Mungkin ada yang kata lipas tu antara creature yang paling comel dalam dunia ni… -_- '

p/s : Walaupun dia ada kegunaan,, jangan la amek kumpul , pelihara baNyak2 kat dalam rumah, boleh mendatangkan penyakit jugak. Time kasih. 

Tuesday, November 1, 2011

short note untuk diri.

"Do not count how many times people hurt and leave you,but count how many times you hurt Allah and He never ever leaves you.ALLAHUAKBAR~"
copied from my friend's status..

and i replied
   "  ‎1,2,3,4..5....100..1004.....2 many, i can't do th countng enymore .."


yeahhh,, sure as hell im lying.. i didnt do the counting at all knowing it were so uncountable..
i've been living in this world for already 19 years old. 5 months and 15 days. and ...counting..


and sometimes what i did, wasnt really in the right path..


i've hurts myself for hurting my own creator..
it didnt do any good to me.. it never does..

worst,,i've hurts so many people, so many..and i dont think i remembered saying any of my apology..

for Allah had said..

 mistake among humans, shall only be forgiven by humans themselves..

im so sorry..



MASTER/POSTGRADUATE IN UPM - HOW TO START

Hi, currently I am a new postgrad student in UPM (UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA). In this short post I will list the step taken to apply and re...