Monday, January 23, 2012

dah lama..


Adel is killing me when she offered me the job.

i think, i did rejected the offer for I cant put my heart in it.
its okay for the first task coz I really admirer that person.really.
but the second times she asked me, i knew from the start that I cant do it.
I try to put all my heart, 100 percent.
I cant..

the times almost tuning to the end.
She's really busy, she reduce the job by giving some of it to classmate.
the guilty in you. the guilty..
I'll do it for her, then.
For this lovely Adel.





after 1hours and 11 minutes listening...
its the tape.. every seconds of it , its killing me,
not because of the things that I have to do with it.
but the things that I have to do about it.

it make me wonder..
am I going to be the person.
who desperately , totally want to forget all the memories from the start.
or..
am I going to be the person
who even at the last breath of my life, appreciating all the moments...


I dont know..

seize the day,or die regretting the time you lost....

Sunday, January 22, 2012

cheritera cutiku.[di hostel] part two

today is Sunday,
yesterday was Saturday.

assalamualaikum,
semalam citernya, Saya, Sam and B, masih lagi melepak2 kat bilik Adel.
Finishing the "hikayat" actually. and around 4pm, those two hikayats safely returned to the shelf. ehee.

around before i dont remember the times actually but it was before 4pm i guess. Cik Nurul ask us if we want to eat something as they have the 'leftover' from orator.. oh good, we accept it.:) thnks tho.


Around 6,tunggu Cik Nurul kat parking lot , tengok2 basikal ku and basikal dia takda.. ni mesti kes ada budak2 pinjam tak mintak pulak. tapi my fault jugak, sebab tak kunci. [the set of the lock with wawa and maryam, and they are now at home.], pastu nampak ada dua orang kanak-kanak riang tengah bawak beskal tu.. alalala..happynya dorang...halallahh.. Cik Nurul dia ajak teman pergi jumpa kakak mana tah dekat UMT. its not in UMT, just a house near the backgate of UMT. ceeeh.. pastu teringin nak minum air tebu, cari sampai ke pantai.. tak jumpa-jumpa, dalam jam 7 lebih ..betul2 azan maghrib masuk gate uniSZA balik..:) [kesian pulak rumate ku tu, nak sangat minum air tebu, lain kali ea]
masa balik, dua2 basikal dah kat tempat parking, tapi bukan tempat asal lah.

malam tu. duk kat bilik Adel sampai jam 2.

today..

pergi makan dalam jam 12 lebih, tengok basikal takda pulak, aiyya. kali ni nak guna.. jadi saya pinjam basikal kawan saya. angin kurang.risau gak, tapi bantai jugak..masa bawak2 tu..nampak basikal kat blok K..haha..

dalam jam 3 turun nak g library, basikal dah kat tempat asal..nice..

sapa lah agaknya tu..

finishing information transfer..
sambil layan the unforgiven II..


Friday, January 20, 2012

cheritera cutiku.[di hostel]

ceritanya, start semalam dah boleh balik untuk cuti chinese new year ..[yeayy] , walaupun pada hakikatnya, hari yang terlibat hanya hari isnin dan selasa next week, tapi sebab dah mintak pelepasan kelas untuk hari ahad .. [ada 5kelas, jenuh la nak ganti] dapat lah kami cuti sebanyak 5 hari [yeayy lagii]

5 hari tu banyakk... tapi saya tak balik rumah,,[first time tuu],
nak cuba stay kat sini, kalo bosan saya balik lah, tapi harapnya takk..hehehe..
sedihnya sebab ramai kawan yang balik termasuklah maryam, afi.. ina,, sarahh.. wawa..

tinggal berapa orang je TESLians kat hostel ni, senyap sikit..haha.tapi bosan jadinya.
semalam balik dari bandar[hantar maryam, afi,wawa ke mbkt] dalam kul 12 gak ah.. sebab gi makan mcD, KFC..[duit macam nazak ,tapi masih keluar tiap2 minggu macam ayah kerja gaji juta-juta]

balik hostel gi melepak lagi, Sam ajak tengok movie bilik Adel,
ceehh,, gi bilik dia, semua wat hal sendiri, B dengan downloadnya, Sam dengan..dia proses nak tidur.. adel tengah wat mende tah ngan laptop dia.. dan saya..saya tak tahu nak wat apa.. mata memang ngantok, sebab dari semalam tidor tak cukup sangat.. tapi tak mau naik bilik semata-mata nak amek lappy, so, i grabbed a novel, tak fokus sangat sebab banyak sangat suara-suara[walaupun wat kerja sendiri cakap tak berhenti semua] dalam pukul 2pagi...buku hanya baca beberapa helai tapi ngantok sangat dah, kejap2 tertidor, tersedar..tengok lampu dah tutup. nak naik atas ke bilik, sangat penat..semua dah tidor, tapi ada sorang ni mata masih segar.. B! tak abes lagi mendownload..heheh..[line agak laju biler ramai yang pulang]

yang lain tidor..

tersedar..[tak pasti jam brp]
B masih belom tidor..

...

dah pagi, semua wat hal sendiri, naik bilik sendiri, tinggal Adel sornag kat bilik. eh, tak dia dengan Sam,
pukul 1.30  dorang dua ajak makan.
tapi saya dah kuar beli makan ..sebab ada nak jumpa orang sebelum tu kat cafe..

dalam kul lebih pergi bilik Adel lagi..
tengok movie, kacau2 orang..

B datang, movie dah abes, semua orang wat kerja sendiri pulak,
B dengan download, Adel dengan ..entahlah..
Sam dengan someone's hikayat..and so i am..

tapi mulut bising, cakap tak berhenti..kejap2 gaduh,, pastu senyap balik, cakap balik, bising-bising..

and we killed the time..

pukul 6lebih, Adel balik rumah, kakak dia datang, tapi kami dengan tak tao malunya masih duk bilik dia..
sekejap lagi pergi sana pulak.. oh yes..


ada lagi beberapa hari...
haiih..
kami buat hal, macam takde kerja yang nak buat,
research ada dua
satu malay,
satu english

pilot test [kena design soklan..waaaah]
cari sampel 20 orang first year .[nak kumpul suh wat test dalam satu masa tu yang susah..ayyoo...]

interview hafizzzz...gaggaga...








Wednesday, January 18, 2012

eh..

this week, eh..
my life wasnt really okay,
im not in the mood for anything, seriously..anything...but of course on top of that, Im not in the mood of continuing my study, I felt like quitting in the middle of everything, I wonder why the hell I started this..
Im wondering if my choice is ever  the most wrongest idea at the first place, its hard to get rid from those rubbish thinking, I thought maybe, I should just follow my dream..which is nothing at all similar to my course. This course need me to be so... I dont know how to say, I loves it, but it just doesnt suit me. I dont like talking to new people, I dont know how to react to something that is totally out of my mind, it just hard. let just say, I don't like meeting people. My old days, I think I talks more to the computer, human mind are complex, much complex than the ever exist programmed in the whole universe.
    so, just to make the story of the weeks shorter.

one day, I felt very depressed because of this one thing.I tried my best to not to think about it at all, I am just so afraid. but of course i cant,
i do think of it..alot.
so i decided to ask my sister's advice.
but it turned out completely different, instead of asking only for advice,, for God sake, I wonder why the heck tears came running out at the middle of things like this, I cant even control it..

you know, when we lost the control, the mind cant work very well..and we're starting to put the blame on people.   when we did not find people to blame on, we started to blame ourselves, and this time..its hurt..very much...
at least mine is like that..
my sister said a lot of thing, the word of encouragement, she told me  and said its okay.,its okay. telling me stories of home, tell me how she see I am nothing at all like what I thought I am at that moments. I laughed.. I laughed thinking of that moments when i'm with my cousin..with my brother.. with the kids especially.
hee, lets just stop here, I dont want to cry while writing becoz i am now thinking of it..

so,
the advices, doesnt really make me okay.. i just need to stabilize myself again, but i dont know what to do, i walked, i left my friends, we are at the middle of lunch actually,   [i dont know where im walking to] its raining  that times, but not so heavy..
i decided to just go home, i took bath, and go to library.[ library is so comforting!]

i think im okay..
but im wrong as when my father called me, [guess he heard this from my sister,,cehh]
the conversation doesnt last long, its not okay ..
he try to make me comfort, telling me everything is okay and I just need to go through only another 2 semesters, do the best and im out. im out..

i knew im not okay..

it took 2 days of my life to be okay. [not long. noted that]
I dont want to think negatively anymore,
let just...go through of everything.

 right now, im still charging myself, waiting to be fully charged and i realized that i might again lost the power. but I know that, with the help of family, i can go through..

Thanks to Allah given me such a family. :)


Noted : 2:216.., 2:286., 6:17.. , 57:22-23..,13:11, 2:45, 12:87
noted 2:  realizing that whatever that had happened was not going according to my plan at all make me sad, but knowing that it goes smoothly and perfectly according to HIS planned does comfort me,
noted 3:  takut,  risau,  tak selesa, tapi bila letakkan 100 peratus tawakkal pada Allah yang apa-apa yang berlaku, itu adalah dalam aturan dia, its not really thatt disappointing.. looking back, HE is really fair :)  13:11

 p/s: angah [adik angkat masa program koko , darjah 4 sekarang,, ] called me just now. eh, its been a long time since i last having contact with that family.,, :)

assalamualaikum.

Monday, January 16, 2012

baucar buku 1 malaysia

ada tempoh..
ada limit, kalau tak salah sampai bulan 3.

masih tak tahu kedai mana nak pergi, ?
takda transport?
tak cukup masa nak pergi jalan2 usha-kedai buku?

mungkin boleh cuba shopping online pulak :)

kedai-buku-click sini utk info

selamat membeli, saya tak cuba lagi beli, kalo kena scam, jangan marah, tapi iA,  ok semua kot.HaHa..


Friday, January 6, 2012

Ekstase Mi’raj


eh, pernah tak google2 or surf cara-cara nak khusyuk dalam solat? 


kalo pernah, NAH baca ni :D , klo tak pernah pun apa salahnya baca, sebab critanya, bukan setakat itu.. . :)


Ekstase Mi’raj




Sekiranya ku menjadi Muhammad

Takkan sudi ku beranjak ke bumi

Setelah sampai di dekat ’Arsyi

-’Abdul Quddus, Sufi Ganggoh-


Buraq namanya. Maka ia serupa barq, kilat yang melesat dengan kecepatan cahaya. Malam itu diiring Jibril, dibawanya seorang Rasul mulia ke Masjidil Aqsha. Khadijah, isteri setia, lambang cinta penuh pengorbanan itu telah tiada. Demikian juga Abu Thalib, sang pelindung yang penuh kasih meski tetap enggan beriman. Ia sudah meninggal. Rasul itu berduka. Ia merasa sebatang kara. Ia merasa sendiri menghadapi gelombang pendustaan, penyiksaan, dan penentangan terhadap seruan sucinya yang kian meningkat seiring bergantinya hari. Ia merasa sepi. Maka Allah hendak menguatkannya. Allah memperlihatkan kepadanya sebagian dari tanda kuasaNya.


Buraq namanya. Ia diikat di pintu Masjid Al Aqsha ketika seluruh Nabi dan Rasul berhimpun di sana. Mereka shalat. Dan penumpangnya itu kini mengimami mereka semua. Tetapi dari sini Sang Nabi berangkat untuk perjalanan yang menyejarah. Disertai Jibril ia naik ke langit, memasuki lapis demi lapis. Bertemu Adam, Yahya serta ’Isa, Yusuf, Idris, Harun, Musa, dan Ibrahim. Lalu terus ke Sidratul Muntaha, Baitul Ma’mur, dan naik lagi menghadap Allah hingga jaraknya kurang dari dua ujung busur. Allah membuka tabirNya..


Allah.. Allah.. Jika melihat Yusuf yang tampan sudah membuat jari para wanita teriris mati rasa, apa gerangan rasa melihat Sang Pencipta yang Maha Indah? Atau katakan padaku shahabat, apa yang kau rasakan saat melihat Ka’bah yang mulia untuk pertama kalinya? Ya, sebuah ekstase. Kita haru. Kita syahdu. Air mata menitik. Raga terasa ringan. Jiwa kita penuh. Mulut kita ternganga. Maka apa kira-kira yang dirasakan Muhammad, Shallallaahu ’Alaihi wa Sallam ketika ia mi’raj bertemu Rabbnya? Kesyahduan. Keterpesonaan. Kesejukan. Kenikmatan ruhani. Kelegaan jiwa. Tiada tara. Tiada tara. Tiada tara.


Demi Allah, alangkah indahnya, betapa nikmatnya..


Maka ada benarnya Sufi Ganggoh itu. Di saat mengalami puncak kenikmatan ruhani itu, tentu ada goda untuk bertahan lama-lama di sana. Kalau bisa, kita ingin menikmatinya selamanya. Atau setidaknya mengulanginya. Lagi dan lagi. Kesyahduan yang tak terlukiskan, ruhani yang terasa penuh, berkecipak, mengalun. Jiwa yang terpana bagaikan titik air menyatu dengan samudera, kedirian kita hilang lenyap ditelan kemuliaan dan keagungan Ilahi. Kita ingin mereguknya, menyesapnya, lalu rebah, dipeluk, direngkuh, dan menyandarkan hati di situ saja. Selama-lamanya.


Kenikmatan ruhani. Kekhusyu’an batin. Kita pasti ingin menikmatinya selalu. Kita menghasratkannya tiap waktu.


Tetapi justru di situlah salahnya.


Justru di situlah kekeliruan terbesar kita.


Coba tengok perjalanan mi’raj Sang Nabi. Ia tidak terjadi setiap hari. Ia terjadi sekali, hanya ketika deraan rasa sakit, badai kepiluan, dan himpitan beban telah melampaui daya tahan kemanusiaan. Ia terjadi ketika sang Rasul merasakan puncak kepayahan jiwa; da’wah yang ditolak, seruan yang diabaikan, pengikut yang tak seberapa, sahabat-sahabat yang disiksa, dan para penyokong utama satu demi satu mencukupkan usia. Maka satu hal yang kita maknai dari perjalanan mi’raj adalah, bahwa ia sekedar sebuah waqfah. Ia sebuah perhentian sejenak. Sebuah oase tempat Sang Nabi mengisi ulang bekal perjalanannya. Bekal perjuangannya.


Mi’raj bukanlah titik akhir dari perjalanan itu. Merasakan kenikmatan ruhani yang dahsyat bukanlah tujuan dari perjalanan hidup dan risalahnya. Itulah yang membuat Sang Nabi dan Sang Sufi dari Ganggoh bertolak belakang. Jika Sang Sufi memandang ekstase kenikmatan ruhani itu sebagai tujuan hidupnya, Sang Nabi sekedar menjadikannya sebuah rehat. Sejenak mengambil kembali energi ruhani, mengisi ulang stamina jiwa. Sesudah itu dunia menantinya untuk berkarya bagi kemanusiaan. Dan iapun, kata Muhammad Iqbal dalam Ziarah Abadi, menyisipkan diri ke kancah zaman.


Padaku malaikat menawarkan,

”Tinggallah di langit ini, bersama syahdu sujud-sujud kami

Bersama kenikmatan-kenikmatan suci”

”Tidak!”, kataku, ”Di bumi masih ada angkara aniaya

Di sanalah aku mengabdi, berkarya, berkorban

Hingga batas waktu yang telah ditentukan.”


Inilah jalan cinta para pejuang. Para penitinya bukanlah para pengejar ekstase dan kenikmatan ruhani. Mereka adalah pejuang yang mengajak pada kebaikan, memerintahkan yang ma’ruf, mencegah yang munkar, dan beriman kepada Allah. Dalam kerja-kerja besar itu, terkadang mereka merasa lelah, merasa lemah, merasa terkuras. Maka Allah menyiapkan mi’raj bagi mereka. Sang Nabi yang cinta dan kerja da’wahnya tiada tara itu memang mendapat mi’raj istimewa; langsung menghadap Allah ’Azza wa Jalla. Kita, para pengikutnya, berbahagia mendapat sabdanya, ”Saat mi’raj seorang mukmin adalah shalat!”


Shalat, kata Sayyid Quthb, adalah hubungan langsung antara manusia yang fana dan kekuatan yang abadi. Ia adalah waktu yang telah dipilih untuk pertemuan setetes air yang terputus dengan sumber yang tak pernah kering. Ia adalah kunci perbendaharaan yang mencukupi, memuaskan, dan melimpah. Ia adalah pembebasan dari batas-batas realita bumi yang kecil menuju realita alam raya. Ia adalah angin, embun, dan awan di siang hari di siang hari bolong nan terik. Ia adalah sentuhan yang lembut pada hati yang letih dan payah.


Maka shalat adalah rehat. Ketika tulang-tulang terasa berlolosan dalam jihad, rasa kebas di otot dan kulit berkuah keringat, Sang Nabi bersabda pada muadzinnya, ”Yaa Bilal, Arihna bish shalaah.. Hai Bilal, istirahatkan kami dengan shalat!”


Berhala Kekhusyu’an


Seorang musafir berhenti di sebuah Masjid. Ia lelah, gerah, penat, pegal, dan pening. Terlebih, sepanjang jalan ia merasa sepi di tengah ramai, dan asing di tengah khalayak. Di masjid itu ia menemukan ketenangan. Wudhunya serasa membasuh seluruh jiwa raga. Ketika air itu menyapu, ia seperti bisa melihat noktah-noktah hitam dosanya luntur berleleran, mengalir hanyut bersama air. Dalam shalatnya ia benar-benar merasa berdiri di hadapan Sang Pencipta. Tiap bacaannya seolah dijawab olehNya. Ia merasakan getar keagungan. Ini pertama kalinya ia bisa terisak-isak dalam sujudnya. Hatinya diselimuti perasaan tenteram, sejuk, penuh makna. Dia merasakan sebuah ekstase.


Saat lain ia lewat di masjid itu. Ia memang sengaja ingin shalat di sana. Ia rindu kekhusyu’annya. Masjid ini memancarkan keagungan. Pilar-pilarnya tegak kokoh, berlapis marmer kelabu. Kolom-kolom setengah lingkarannya manis dengan ukiran geometris. Lampu-lampunya remang dibingkai logam mengilat bersegi delapan. Lantainya lembut menyambut tiap sujud, dingin menyejukkan khas granit hitam.


Ia memilih shalat di sebalik tiang berbalut kuningan yang berukir ayat suci. Ia mencoba menghayati shalatnya. Tapi aneh. Kali ini, ia tak menemukan getar itu. Ia kehilangan kekhusyu’annya. Benar. Ia kehilangan semua perasaan itu. Tak ada ekstase. Tak ada kelezatan ruhani. Tak setitikpun air matanya sudi meleleh. Dalam sesal ia menguluk salam. Ke kanan, lalu ke kiri. Dan matanya menumbuk terjemah sebuah kaligrafi di dinding selatan. Terbaca olehnya, ”Barangsiapa mencari Allah, ia mendapatkan kekhusyu’an. Barangsiapa mengejar kekhusyu’an, ia kehilangan Allah.”


♥♥♥


Alangkah malang para penyembah kekhusyu’an. Khusyu’ menjadi tujuan, bukan sarana menuju Allah Subhanahu wa Ta’alaa. Maka perhatian utama dalam shalatnya terletak pada bagaimana caranya agar khusyu’, atau setidaknya terlihat khusyu’. Ayuhai, andai kau tahu bagaimana Sang Nabi dan sahabat-sahabatnya shalat. Mereka mendapatkan kekhusyu’an bukan karena mencarinya. Mereka khusyu’ karena shalat benar-benar perhentian dari aktivitas maha menguras di sepanjang jalan cinta para pejuang. Mereka khusyu’ karena payahnya diri dan kelelahan yang membelit melahirkan rasa kerdil dan penghambaan sejati.


Seperti para penyembah Al Masih merumit-rumitkan trinitas ketuhanan, berhala kekhusyu’an juga sering disulit-sulitkan. Tak salah sebenarnya mengutip kisah bahwa ’Ali ibn Abi Thalib meminta dicabut panahnya ketika beliau shalat. Agar sakitnya tak terasa karena khusyu’ shalatnya. Tak salah juga meneladani ’Abbad ibn Bisyr yang tetap melanjutkan shalat meski satu demi satu anak panah mata-mata musuh menancap di tubuh. Tapi apakah hanya itu yang disebut khusyu’?


Sang Nabi adalah manusia yang paling khusyu’. Dan alangkah indah kekhusyu’annya. Kekhusyu’an yang seringkali mempercepat shalat ketika terdengar olehnya tangis seorang bayi. Atau memperpendek bacaan saat menyadari kehadiran beberapa jompo dalam jama’ahnya. Kekhusyu’an yang tak menghalanginya menggendong Umamah binti Abil ’Ash atau Al Hasan ibn ’Ali dalam berdirinya dan meletakkan mereka ketika sujud. Kekhusyu’an yang membuat sujudnya begitu panjang karena Al Husain ibn ’Ali main kuda-kudaan di punggungnya.


Sahabat, inilah jalan cinta para pejuang. Khusyu’ dan gelora kenikmatan ruhani hanyalah hiburan dan rehat, tempat kita mengisi kembali perbekalan dan melepas penat. Ini adalah jalan cinta para pejuang. Bukan jalan para pengejar kenikmatan ruhani, hingga harus mengulang-ulang takbiratul ihram sampai sang imam ruku’. Ini bukan jalan para penikmat kelaparan yang ketakutan berkumur saat puasa tapi diam saja menyaksikan kezhaliman. Juga bukan jalan penikmat Ka’bah yang kecanduan berhaji sementara fakir miskin lelah mengetuk pintu rumahnya yang selalu terkunci.


Senarai sejarah memberi pelajaran tentang para pengejar kenikmatan ruhani. Mereka jauh terlempar dari jalan cinta ini. Ada yang merasa diri menjadi mukmin yang baik; karena bisa menangis saat shalat, bisa terharu saat membagi zakat, bisa berdzikir hingga hilang kesadaran saat berpuasa, atau berhaji setahun sekali; terbuta mereka dari dunia Islam yang serak memangil-manggil.


Inilah mereka yang selalu bicara agama sebagai urusan pribadi. Urusan pribadi untuk menikmati kesyahduan spiritual. Bagi mereka, alangkah nikmatnya shalat khusyu’ di atas sajadah mahal, dalam ruangan berpendingin, dengan setting pemandangan yang bisa diatur berganti-ganti. Khusyu’ adalah menikmati bacaan imam bersertifikat dari audio premium, dalam hembusan harum parfum aromaterapi. Jauh di sana, di jalan cinta para pejuang, Sang Nabi shalat di

sela-sela jihad menegakkan syari’at. Dengan debu, dengan darah, dengan lelah, dengan payah.


Yang lain, mencari pelarian dari tekanan dunia yang menghimpit. Menikmati rasa tenteram karena dzikirnya, rasa melayang karena laparnya, rasa syahdu karena gigil tubuhnya. Ia bertapa dalam pakaian campingnya, hidup dalam kefakirannya, lalu merasa menjadi makhluq yang paling dicintai Allah. Tapi tak pernah wajahnya memerah ketika syari’at Allah dilecehkan. Tak pernah ia merasa terluka melihat kezhaliman. Tak pernah hatinya tergetar melihat nestapa sesama. Orang-orang semacam si Sufi dari Ganggoh. Dialah si burung unta yang merasa aman saat membenamkan kepalanya ke dalam pasir. Padahal tubuhnya terguguk tepat di depan pelupuk pemburu.


Ekstase. Kenikmatan ruhani. Kekhusyu’an. Jangan kau kejar rasa itu. Dia bukan tuhanmu. Dan tak hanya seorang muslim yang beroleh kemungkinan merasakan ekstase macam itu. Tanyakan pada seorang beragama Budha, penganut Zen, Tao, atau praktikan Yoga. Merekapun mengalaminya lewat meditasi dan rerupa puja. Seorang Nasrani dari Ordo Fransiskan yang melarat merasakannya dalam pengembaraan bertelanjang kaki ala kemiskinan Kristus. Seorang Nasrani dari Ordo Benediktin yang mewah menikmatinya dalam mengoleksi relik-relik suci peninggalan para bapa gerejawi.


Bukan itu.


Bukan itu yang kita cari.


Di jalan cinta para pejuang, berbaktilah pada Allah dalam kerja-kerja besar da’wah dan jihad. Menebar kebajikan, menghentikan kebiadaban, menyeru pada iman. Larilah hanya menujuNya. Meloncatlah hanya ke haribaanNya. Walau duri merantaskan kaki. Walau kerikil mencacah telapak. Sampai engkau lelah. Sampai engkau payah. Sampai keringat dan darah tumpah. Maka kekhusyu’an akan datang kepadamu ketika engkau beristirahat dalam shalat. Saat kau rasakan puncak kelemahan diri di hadapan Yang Maha Kuat. Lalu kaupun pasrah, berserah..

Saat itulah, engkau mungkin melihatNya, dan Dia pasti melihatmu..


sepenuh cinta,


Salim A. Fillah [sini sumbernye ye]

oh, haha.


Satu hari, saya sangat penat. Saya berkejar ke sana ke mari untuk selesaikan perkara yang sangat penting.. semuanya perlu diselesaikan sebelum start cuti sebab nanti masa akan membataskan segalanya, jauh pulak tu. 

Pagi tu , saya teman kawan saya ke kedai kat luar, kul 8 lagi dah keluar, jam 9suku saya balik kampus, kami naik basikal, tapi sebab banyak tempat singgah, penat gila even naik basikal, gpun nak cepat, kawan ada kelas jam 10.,

balik hostel,,dalam  9 lebih hingga jam 10 lbh tu siapkan diri untuk ke kelas di blok umar, 
tapi sebelumnya, Saya ke blok akademik, jalan kaki.. masa tu jam masih pukul 10 .10 la agaknya.. dalam 8 minit dah sampai. Kejap je …. Sampai sana, rupa-rupanya, tersilap tempat.. kena pergi hepa,
saya pening jugak fikir, kelas jam 11.. hepa tu jauh, even saya jalan laju, saya tak pasti boleh selesai kerja tu awal ke tak.
Sambil jalan, sambil fikir, perlu ke saya balik hostel dan amek basikal, atau jalan kaki je…
Saya tengok jam, dah pukul 10.25. macam mana ni..  

Saya tengok jalan nak ke hepa, jauhh,,
lalu saya balik hostel jap, amek basikal dan terus pecut menuju HEpa..[parking] basikal,saya  naik aras 2. Cakap dengan En.Fauzan, dia suruh tunggu kejap.. pastu dia suruh masuk dalam, jumpa Puan kat dalam tu.. dah selesai, balik lah..kayuh basikal lagi, penat sihh,,
Tengok jam, pukul  10.50..

Letak basikal kat blok Ali, jalan kaki sikit untuk ke blok Umar, sampai  je sana..[citer utama dia start sini, sorry panjang sangat intro, sebab nak stress ‘penat’ tu..haha]

Tiba-tiba ternampak sorang pensyarah ni, pernah ajar saya masa sem 3.
Nama dia Puan Hasyimah..ajar keusahawanan..
Dia pregnant, 

Ni dialognya, sekadar yang saya ingat,insyaAllah tak berubah point penting and maksud asal

Saya: eh, puan..[terkejut sikit]
Puan: ha awak.[puan pun terkejut gak]
Saya : [tengok perut dia] berapa bulan dah ni puan…?
Puan: [sambil senyum] dah 6 bulan dah ni..haa awak..[sambil tengok macam nak sebut something]
Saya : ye saya..
Puan: awak Fadhilah kan..
Saya: [sengeh dengan sangat obviousnya] ye saya puan, puan buat apa kat sini nih?
Puan: saya nak cari fakulti bahasa, mana pintu masuk dia..
Saya: oh, pintu dia kat bilik mesyuarat tu, kat sini dia renovate..
Puan: oh, patutlah..
Saya pun bawak la dia menuju ke pintu bilik mesyuarat tu,

[pendek citer, semua yang saya rasa penat giler masa tu, dah macam hilang semua bila dengar dia panggil saya Fadhilah, tak pernah nak expect pun sebelum ni ada orang ingat saya dengan nama Fadhilah, kecuali seorang ustazah[gak] masa darjah empat, ustazah Azira nama dia, ajar pendidikan Islam, panggil saya ngan nama Fadhilah, takde dah lepastu..

p/s: penulis rasa gembira bila orang panggil penulis ngan nama second tu,tapi yang dah panggil nama len sebelum ni, tak yah nak tukar panggil jadi Fadhilah plak, geli plak asenyer even nm sendirik.har3.

Wednesday, January 4, 2012

Cerita sekolah dulu-dulu..

Penghargaan Buat Sahabat 
by Wana WS on Thursday, November 3, 2011 at 8:05pm
*modified surat duludulu. HIHI.Comel jer bila baca balik. haha



Di sebalik lagu dendangan avril lavinge, tibatiba teringatkan kawan- kawan rapat aku time sekolah dulu. Anis, Xera, Yusra, Tiqah, Aisyah,Mimi and Jilah Hmm, apa agaknya dorang tengah buat sekarang erk? study okay tak? dorang still ingat aku lagi kerr? and dorang masih anggap aku kawan rapat dorang? -.-' 
Ternyata pertanyaanku tu tak terjawab. Sebuah senyuman singgah di bibirku. Woaaahh! Sungguh ayuu! Muahhaha. Sempat lagi aku perasan 
Timetime macam ni kalau kat sekolah dulu mesti tengah lepak dekat kantin. Biasanya nak isi tenaga. Yela, pagipagi mane sempat nak makan, bangun pun da pkul 7 kan. Nak kejar bas sekolah lagy. Klu yang pegy ngan mto, kne panaskan enjin moto lagy, nak mandi lagy. haha. Banyak songeh. Sape suh tydo lambat pastu bangun lambat? 


Bising dalam kelas da jadi satu adat. Kadang- Kadang aku lepak je kat kelas mane- mane yang aku nak lepak. Xpun dorang je yang lepak kelas aku. Aku satu kelas dengan Anis and Yuyu. Tqah satu kelas dengan Xera. Jilah lak kelas lagi satu. Aisyah and Mimi pindah sekola. Sedih sangat bila ingat balik  dorang roommate aku kottt time tingkatan 2 and 3. Huwaaaa T.T
Sob..Sob..Hm, sambung balik. Kat sekolah aku mane ade kaum laki, jadi kitorang la yang ganti kan kaum laki yang takde tu. HEHE. Kitorang suka usik- usik orang. Xde yang dapat halang kitorang kecuali"MUGO HIJAU" (Pengawas leer, ape lagy) . Hadoii, tension betol kalau nampak mugo nieee -.-


Opss, lupaa lak nak cite pasal kawan- kawan ISTIMEWA aku neh. Bukan O.K.U tau. hehehe. Semua terdiri daripada 8 orang termasuk aku. Semua anak dara trang TANG TANG lagiii. HEHE. Mereka dikenali dengan name anis a.k.a Ibu Tungkul, TIqah a.k.a Tuo, Yusra a.k.a Nyutnyut or Bonda Ayuyu, Xera a.k.a Gegeli, Jilah a.k.a Unta Malaysia, Aisyah a.k.a Echah, Mimi a.k.a mimi laa and Gadis Pemalu. OHH, siapakah gerangan gadis pemalu ituu? kahkahkah. Dorang semua comel-comel. Dorang je comel? AKUU? Oh, aku biasabiasa jer, ukuran badan macam Avril Lavigne. Haha. Mesti ade yang provoks aku jap lagu. Tengok laaa 


Aku de ramai lagy kawan selain yang ni. Sorry tak taruk name korang kat sini. Hehe. Bahagiakan ada kawan ramai. Bak kata pepatah yang mematah- matah, berkawan biar berbillion-billon, bercinta biar dulu? Eh, boleh ker? Kitorang da besar, nak kawen jugak. haha. Okay STOP pasal kawen  Eh, Tp kawan- kawan kita yang lain da ade yang kawen kan? Haaa, yang tu aku cte lain kali. Haha.


OH My Dear Friend,
Aku letak sini cite kita sebab aku nak buat penghargaan untuk korang yang sudi terima aku sebagai kawan. Ye laa, hadir korang bagai burung murai dan badut sarkas membuatkan aku tersengeh- sengeh and ketawa selalu. Kerana korang jugak aku dapat mengenali bola, langit, tanah,avril lavigne, nicholas d'agosto, gerard way, frank iero, kurakura and banyak lagi #Eh,Yke?Nampaksangatmenipu. Muahaha. Apeape pun, Thanks KAWAN (:


Kesetiaan, Kemesraan dan Keikhlasan yang kita bina bersama menjadi persahabatan ini teguh seumpama bangunan konkrit. Ia bagaikan stalagtit dan stalagmit yang tak dapat dipisahkan lagi .Kehkehkeh.
Korang berikan aku satu kepuasan dalam persahabtan. Aku menghargainya. Part yang paling aku suka dekat korang terutamanya time korang puji aku. YaALLAH, maluuunyaaa *.* Muaahahaha. TAK!TAK! *perasan kejap pun x boleh  Well, aku bangga dengan korang yang banyak tolong aku dalam kelas terutamanya sekali bab beborak and bab tido. Aku suka sangat tau. Petuapetua and tpstips korang semua aku simpan dalam diary aku. HAHAHA


Korang la tong sampah, burung hantu, penyapu, kasut, dan meja dalam hidup aku. Dan korang jugaklah emas, berlian, gula pasir and ape-ape jelaa. Aku tak nak kehilangan sahabat macam korang kecualilah salah sorang daripada korang nak jadi madu aku. Memang Kene la. Muahaha!


Walaupun kita sekarang berjauhan, dont worry. Aku takkan pernah lupakan korang semua 
Korang mmg best gila. Bertuah korang dapat aku. Hoi, TERBALIK! bertuah aku dapat korang.HIHI. Aku doakan semoga korang berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi.


#Nakkawennantiajakakuyer 


SPREAD LOVE
Wana

Tuesday, January 3, 2012

window 7 starter

window 7..
memang kool. tapi kalau kau dapat yang starter..langsung tak kool..
masa ni...kau akan teringat balik, window-window yang pernah kau guna sebelum ni.even window vista yang pernah kau kutuk dulu, window 98, winXP.kol cg, cg gelak2.. haihh.. suruh guna UBUNTU..linux..memang ada pun, tapi tak suka jugak..nak jugak guna win. although kalu guna ubuntu, virus kompom-kompom takdak...jadi, ceritanya, saya memang  dapat netbook[streamyx] and most of netbook sekarang, memang dilengkapi dengan window 7..starter..

walaupun, ada banyak lagi masalah dalam win starter,, saya just nak fokuskan untuk yang personalization, tak pasti jugak sebab apa microsoft buang aplikasi tu tapi rasanya ada kaitan dengan saiz and harga small notebook ni.


ok, ceritanya,
setelah lama sangat guna .bosan..
sebab tiap-tiap kali bukak keluar gambar sama..

 sumber : sini


oh, bosannya.. 

maka saya surf la internet..

jumpa satu software..

namanya  "stardock" ni dari produk dari HP.

best guna benda tu,, macam-macam boleh tukar..yeaa..

tapi pada satu hari..


saya buat keputusan nak beli hard disk,,
[sebab performance komp dah teruk, slow.]

excited giler bila dapat hard disk. ^^


saya tersilap....
sebab saya transfer almost semua files saya dalam hard disk, termasuk la 'stardock' tu..hahaa
mula-mula ok lagi,

tapi bila saya shut down, kemudian on balik,

semua dah lain..


desktop jadi gelap..hitam...takde wallpaper langsung, even WP  win starter yang lame tu.

taskbar jadi macam classic giler lah.
sebijik macam ni..
sumber : sini


saya sedih giler..
pastu saya baru perasan tentang silap saya tu..
jadi saya cuba transfer balik..

tapi semua tu dah sia-sia..
takde apa yang berubah..

jadi saya pun uninstall.. kemudian, install balik stardock tu,, dah la line slow, maka kena pergi library..semata-mata nak download...

lepas tu.. stardock muncul kembali..saya cuba tukar WP, menjadi,
wahh,, happynya,,rasa macam nak menari-nari tarian zapin kat library tu..


balik rumah,

saya on balik ...

WP dah hilang pulak..
tapi taskbar  tak kembali classic..
jadi normal dah.

tapi desktop balik jadi hitam, gelap..




saya sedih sangat..

sedihla. saya tak faham kenapa..

tapi saya malas layan dah, nak jadi apa pun jadilah.
penat..

lama jugak saya tinggalkan netbook ni jadi gitu, suram je..

satu hari...
ada sorang sahabat saya ni..
dia pun guna netbook gak.

dia tunjuk dia punya netbook, baru format katanya, sebab ada virus.
tapi yang best and buat saya rasa sumpah jeles nak mati, dia boleh tukar-tukar wallpaper, lagi senang, just right click and click personalize-macam orang buat biasa-biasa..

saya tanya macam mana buat dia kata orang yang format tu lah tolong buat

huuhu..saya jeles .

tapi saya wat tak tahu jugak, sebab kecewa dengan netbook saya..yang saya tak faham masalahnya.

sekarang cuti midsem

saya cuba search lagi kat internet..surfing2..tiba-tiba jumpa satu website ni, boleh download mende tu..
jadi saya pun download lah..

hehe..
sekarang..

dia kembali macam stardock dulu, cuma sekarang lagi senang, right click n personalize.

macam ni..


dan ni hasilnya..

so far, masih lagi ok..

harap-harap, terusan lah kan.


ok sekian, rasanya post ni takda faedah untuk ummah pun.

maaf.

MASTER/POSTGRADUATE IN UPM - HOW TO START

Hi, currently I am a new postgrad student in UPM (UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA). In this short post I will list the step taken to apply and re...