Sunday, April 2, 2017

Into the land of Kimchi..and seaweed. (Part 1)

kat sini aku akan kongsi perjalanan kitorang pergi Korea Selatan (Seoul). Kitorang satu famili pergi pakej under Wiya Travel untuk musim Bunga 22-26 March 2017.

kita start post dari  KLIA 2 la yer. by the way, ni first time aku travel jauh, cuak gak and mungkin dalam ni ada post yang bosan untuk korang tapi aku nak citer gak sebab tu pengalaman berharga bagi aku yang first timer ni. heheheh.

Perjalanan kami bermula dari 21 haribulan lagi sebab tiket flite 22 hb tu jatuh jam 1 pagi, nak tak nak kena check in awal la kang terlepas flight. kitorng decide akan ada dari jam 10 lagi kat KLIA2. Bila sampai kat sana, ejen dari Wiya Travel dah ada. Zahraa namanya. dia duk lambai lambai. Aku nampak kakak aku dulu, sebab dia dah datang awal dengan husband and anak dia, Damia. Anak sedara aku la, umur 2 tahun join trip ni jugak. aku menumpang kakak aku aa. Dia yang belanja aku and adik aku. jadik kitorang pergi berlima. TERIMA KASIH KAKAK. 


Kakak aku bagi name tag Wiya Travel nak letak kat luggage. nasib baik gak dorang sedia, aku memang dah lupa terus nak tanda beg aku tu. hehe











 and untuk pengetahuan korang, aku bukan peminat KPOP, tak tengok citer korea, tak pernah amek tahu pasal korea dan segalanya la pasal Korea (kecuali kes jong nam korea utara dan kes president dia tu), tak pernah masuk list pun nak gi Korea. tapi Alhamdulillah, sebab orang belanja, kita sampai jugak. Mama kata, niat dalam hati nak travel tengok negeri orang, tengok ciptaan Allah.


Husna




Sementara menunggu geng geng travel under Wiya sampai kitorang lepak lepak kat tepi tu. Ada acik and abang ipar aku, famili mertua kakak aku tolong hantar kitorang sekali. Husna anak sedara aku dah sedih dah, aku pun sedih nak tinggal dia. Lama gak kitorang duk sama-sama kat sepang haritu kan, jadi nak tinggal rasa sedih.





Bila semua dah sampai, kitorang proceed kat kaunter untuk check in luggage. Semua setel, aku punya barang 10 kilo total.

Sebelum masuk bahagian pelepasan antarabangsa tu, adik aku minta nak gi makan KFC, sebab dia belum dinner., Zahraa kata, dalam flite dorang akan hidang 2x makanan, jadi boleh pilih nak amek untuk dinner or breakfast. aku dah dinner rumah acik and tak ikot la Ilham. Kena masuk sebelum pukul 12 kat bahagian antarabangsa, sekarang baru kul 10 lebih.

masa nak check kat imigresyen, kakak ajar aku pergi guna mesin, kakak takleh guna mesin sebab dia bawak baby, dia kena gi kaunter, senang je pakai mesin tu, sebab ada banyak and memang user friendly, kau letak je pasport atas tu and dia scan.

waktu tu memang smooth, tak beratur panjang pun, tak ramai orang pilih flite waktu pagi kot. memang laju aa setel semua.

sebab kitorang masuk awal, kitorang lepak dulu dalam tu tunggu ilham. lepas  baru gerak nak gi gate 112 kalau tak silap.. masa scan barang hand carry tu. lawak sangat, sabun sebamed kakak and deodorant Ilham kena rampas. sedih woi. tapi nak wat cane, langgar peraturan kan. patut lebih 100ml masuk luggage kargo. tapi cane tah leh terbawak. part lawak sebab Kaya Ilham pun kena rampas. tuan tu duk suruh ilham kuar kan benda yang macam gel gel dalam beg dia, Ilham pun lupa ape benda la gel gel. ahha, bila keluarkan kan semua..ada roti dua bungkus and Kaya sebekas. kena gelak sebab bawak Kaya nak makan kat Korea... well, kita cheapskate, jimat selagi boleh.



dari kaunter scan tu nak ke gate 112 tu ya Allah jauhnyaaaa. pastu sebab tadi air yang isi dah buang, nak isi semula dari gate 112 tu pusing balik jauhnyaaaaa sebab kat depan tu je water heater yang function, yang lain rosak.

Okay setel lah, nak dekat jam 1 pagi, kitorang pun masuk la kapai terbang.. bermula la perjalanan kami ke tanah Kimchi dan Seaweed. Hehe.

Dalam flite, agak panas, naik air asia. Sebab waktu malam, dorang tutup lampu ready nak tidor, pastu bukak balik nak hidang makan, lepas semua setel makan, tutup lagi, kemudian waktu pagi jam 6 macam tu dorang hidang makanan lagi. (2 jam selepas gerak dan dua jam sebelum sampai makanan dihidang)

Dijangka tiba jam 8.25 pagi waktu korea.

ni first time aku solat dalam kapal terbang, solat kat seat macam tu je, amek wudhu kat toilet.

dorang hidang makanan nasi lemak, aku sakit perot la pulak, so ni first time jugak buang air besar dalam flite. wuuwuwu. keseksaan sungguh lah.

By the way, Aku pilih amek breakfast berbanding dinner sebab dalam itinerary dah bagitau, and Zahraa bagitahu lagi yang perjalanan kami dari airport terus ke Nami Island dan segala tu, untuk next makan makan tu waktu lunch pulak, so taknak bagi kelaparan giler, breakfast la jawapannya.

Oh, lupa nak bagitahu, dalam flite tu, cabin crew akan bagi borang suh isi, borang declaration semua la, kena isi terus dalam flight sebab nanti jadi lambat waktu nak cek imigresyen sane. Hehe. so korang jangan lupa isi borang tu semua, banyak jam dalam flight tuuu..






waktu pagi jam 5 macam tu..langit dah agak cerah. jam 6 ke 7 tu memang cerah sangat dah. Boleh nampak kat bawah laut, bangunan semua... Kita nak sampai Korea dah..hehe
Tepat jam 8.15 kitorng sampai ke Lapangan terbang Incheon, Korea selatan. Sampai awal dari jangkaan. Alhamdulillah.



(kita sambung nanti pulak)

baca part 2 kat sini

0 melangkah: