Monday, November 29, 2010

Sepuluh Maksiat Hati

 

  1. Suka makan banyak iaitu berlebihan dari yang biasa.
  2. Banyak berkata-kata benda yang tak berfaedah ( banyak cakap)
  3. Marah (sifat hasad dengki)
  4. Dengki (sifat Hasad Dengki)
  5. Bakhil (kedekut)
  6. Cinta kepada kemegahan (kedudukan dan pangkat)
  7. Cinta Dunia
  8. Takabur (membesarkan diri atau bermegah-megah)
  9. Ujub (hairan diri)
  10. Ria’ (menunjuk-nunjuk)

Peringatan ni, kawan kapten yang bagi.TQ Smile

It Was The End Of Semester..untuk dia.

Salam..
Well,, it was quite a feeling..surprising indeed.despite the fact that for the entire semester, both of us is a complete stranger and how i feel so left out? well,yep.i miss that person right now. going to meet again, insyaAllah next sem. =)


i got so much to ask, so much to say…well not really.with people that much older than me.. i am the person who love to listen more than talking.maybe. i love to listen to stories. yep.cerita yang membuka minda.yang membuka pintu hati. yang menerangkan kembali jiwa yang kusut.


and maybe, i was too shy.

to even ask.and maybe.it was stupid.i do admit.

but then, it is true, that i do got things to ask, but i have to build my sentence first, i am terrible in communications. i am sorry .

when i ask, you give a complete answer.or maybe.i don’t even have enough question?



to my dear brothers and sisters..

spill it out .yep.say what u want to say, u may think it is already too late.but no..things never got to late for everything..erm ..everything? okay,maybe not everything.



kapten jadi teringat. masa satu kuliah kapten ni.ade lecturer bagi tahu yang bila kita buat suatu perkara tu, kita kena fikir kesan dia. kesan terdekat yang akan berlaku, dan kesan yang mungkin lebih jauh dari tu.


bagi kapten sendiri. sangat takut nak buat something tu,kalau akibat terdekat dia adalah negatif. risau tanggapan orang? maybe. tapi sebenarnye, kesan yang patut kapten amek kesah adalah kesan terakhir tu. biasanya positif,tapi nak melalui yang negatif tu agak sukar.jadi,kadangkala.lebih suka menterbalikkan keadaan,amek positif dulu,baru negatif, walhal,tahu yang itu adalah tidak baik…positif tu plak..sebenarnye..negatif.tapi sebab terlampau kurang bijak dan selalu bermain dengan perasaan sendiri.jiwangg karat~,jadi tertukar positif dan negatif,menyusahkan diri sendiri. aiyaaa..mengarut sudaahh..


anyway, jangan malu sangat.makan diri.

Friday, November 26, 2010

:(

Henset kapten dicuri orang.xapelah yang tu.jadi ..jadi dah..tapi kapten ase sedih giler.bukan sebab henset kena curi. tapi sebab,, rupa-rupanya,,selama ni, ramai yang kapten sangka dorang tu kawan2 kapten.sebenarnye tak pun.maybe ade certain people.yah.ada.satu dan dua orang yang boleh kapten anggap sebagai kawan. yang lain….no more..no more.. thing happens for a good reason.sebab ni dah cukup buat kapten ase.huh..macam tu rupenyenye selama ni.. kapten tak mahu dah ambil tahu pasal dorang.wat sakit hati ja.

 

logs for one terrible week here. :

1.sekarang ni musim exam.(alhamdulillah for everything.)

2.tak jumpa ramai kawan sekelas..huu~~kalu jumpe pun ,time nak masuk exam.sekadar bertemu muka.

3.tak ada air yang kritikal..mula2 ingt kat uni ja..pastu ingt kat kawasan ni ja..rupa2nye,,seluruh negeri.ish3…tapi semuanye ade hikmah..huu~~ 4hari ja mende tu jadi,tapi seksa.

  • bangun awal untuk mandi
  • solat di awal waktu
  • dapat kenal surau,kerana,,kadang2 kat surau ja ada air.
  • ada komunikasi berlaku dalam rumah. cth :: “ada aaiiirrr daaahhhh!!!!”,,, “ada air tak?” ,, “bila lagi takda air?”,, “air paip and shower laju tak?”
  • sangat menhargai hujan…
  • menjimatkan penggunaan air yang baru disedari selama ini sangat melampau pembazirannya.
  • tolong-menolong.tolong isi dalam botol,baldi,(segala tempat boleh diisi,,diisi.)*juga menjadikan lebih kreatif*haha
  • dapat mencuba guna air dari pili bomba.*kerjasama juga disitu
  • exercise angkut baldi air
  • bantu kawan.hilang sikap pentingkan diri KOT…cth : “rumah ang ade ayaq dak? mai mandi umah aku lah,umah aku ade ayaq da ni tapi bawak la barang2 nak mandi tuh,,cpt sikit,takut air stop.”

ok..asenye,,tu jelah kot post untuk kali ni,xda gambar nak letak.sorry., em..jaga diri,jaga iman..

 

Thursday, November 18, 2010

:)

Salam..


Post ini ditujukan khas untuk sahabat2 kapten yang kapten kenal sepanjang18tahun 7bulan lebih ni.. :)
khususnye untuk sahabat2 yang lembut jiwanya dan murni hatinya... :)  





Aku menatap matamu dengan penuh asyik... 
Agar terbit rasa sayang ini 
Aku belajar melawan rasa tidak enak di hatiku 
Dengan kesilapan kecilmu... 
Agar jangan ada robekkan di lantai kepercayaan antara kita. 

Aku mula-mula mengenalimu yang pertama meghulurkan segugus senyuman 
Terlihat jelas sepasang lesung pipitmu yang aneh dipandangan 
Namun bagiku, itulah yang mengujakanku yang mampu mendampingimu 
Sebagai sahabat! 

Aku mengharapkan agar panas berterusan hingga ke malam 
Kehangatannya ku impi berlarutan! 
Tidak hanya di waktu siang 
Malah sampai saat kematian! 

Memperhatikanmu, dengan lagak serta gayamu 
Membuat hidupku kian sempurna kini! 
Kerna aku bisa menyerap nilai-nilai murni 
Teladan buat diri yang serba kekurangan. 

Sejuk mataku tatkala menatapmu, teman. 
Benarlah kata orang, tak kenal maka tak cinta... 

Namun teman, 
Sayangku dan kasihku ini berbeza sekali...!!! Amat berbeza. 
Tidak seperti sayang dan kasih seorang kekasih kepada kekasihnya, 
Tidak bisa digambarkan sebagai sayang dan kasih seorang suami kepada isterinya, 
Bukan jua seperti kasih sayang sesuci ibu mithali... 

Teman, 
Bersemadi perasaan ini langsung tanpa ada sekatan 
Bercambah terus berputikkan kejujuran dan kepercayaan. 
Buah bintang hatiku pun turut merelakan 
Agar aku menjaga hatimu sepertimana hatiku, 
Agar aku mengawasi tingkah lakumu seperti aku mengatur perilaku ku 
Agar sedihmu menjadi sedihku jua... 
Kerna pabila kau sakit, aku pun turut serta mengaduh bisanya. 
Begitulah hebatnya lempias perasaan ini....!

Yang bersumberkan Ilahi 
Mengikatnya dengan segumpal tali yang bernama 'ketulusan hati' 
Ikhlas.! Adalah tiang utamanya dan kasih sayang adalah atapnya. 
Bersatu kita menggenggam buih-buih cinta ini, teman. 
Bersama dalam setiap derap langkah dalam menuju halaman Syurga... 

BERTEMU TAK JEMU, BERPISAH TAK GELISAH 

InshaAllah... 





di copy dari sini

mungkin ada yang menghulurkan salam perkenalan..mungkin juga kapten yang memulakannya..:)


post ini adalah kerana, kapten sangat rindu dengan mereka semua,, perbezaan jarak kadang2 sangat menyakitkan.. kapten harap semua rasa rindu ini,,hanya kerana MU ya Allah... :) ..amieen..


sahabatku sayang,, mintalah teman yang solehah dalam sujud terakhirmu ketika sewaktu tahajud,,krn dia bisa mnguatkan kakimu di jalan Allah,,sahabat yang solehah dapat membantu mamandumu menjalan kan amanah Allah,,pemberian yang paling berharga buat sahabat adalah doa seorang sahabat..uhibbuki fillah,,
doakan kejayaan kita bersama :D..insyaAllah..



Janji Kesolehan Oleh Nafsu

Ketika Engkau papa, nafsumu
selalu menjanjikan kezuhudan.
Namun ketika engkau banyak harta,
ia mendorongmu pada kerakusan.
Ketika engkau belum berjaya, 
nafsumu selalu menjanjikan
 kesyukuran. Namun ketika engkau
 berkuasa, ia mendorongmu pada
kekufuran. Ketika engkau tidak
 punya jawatan, nafsumu menjanji-
kan kewarakan. Namun ketika 
engkau punya kedudukan, ia
mendorongmu hilang amanah.
Nafsu selalu menjanjikan kesolehan
kepadamu ketika dirimu tidak 
punya apa-apa. Sedangkan, ketika 
engkau banyak harta, ia selalu 
mendorongmu pada 
kemaksiatan.

Semoga..kita semua tetap dalam iman kerana Allah.insyaAllah.. :)

Monday, November 8, 2010

Rumah

Salam..

hoho..
tak taw la ape nak jadi.hehe.. duk rumah sangat best kan.. :D

Chill ~ ~

Logs for the past 3 days..
3 hari dah kot dok kat umah..kapten balik hari khamis hari tuh,, pagi lagi..
waah..

cuti 2 minggu ni,, kapten wat balik kawan sekali, rumah dia jauh,, jadi kapten ajak la dia balik sekali.. :)

3hari kat umah ,, baca la kot sket2 buku..

kelmarin g bandar..lama sudah tidak menjejak kaki ke bandar newcastle..
pagi ni,, kiter tengok kartun sampai termuntah dulu :)

Saturday, November 6, 2010

aku dan percubaan

okeyh..ni percubaan sahaja.. guna window live writer. Smile

Monday, November 1, 2010

THank You Sir:)

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari Ni , Kapten ade nak kongsi satu nasihat.lebih kepada kisah sebenarnye.kisah benar pengalaman hidup.heheh..

InsyaAllah yang baik itu tetap datang dari Allah dan boleh dikongsi bersama..insyaAllah..

Okeh.. pagi 31 oktober kelmarin,, Kapten ade melawat Mentor kapten..my academic Advisor, ni first time kapten gi jumpe dia.. sebelum2 ni kapten tak pernah jumpa dia..Mentor kapten ni lelaki.. awal2 sem lagi sepatutnya kapten gi jumpe beliau, tapi tak berkesempatan .padahal takut


perjalanan kapten nak g jumpe mentor kapten ni amatlah perit..huhuhu perit kenapa, sebab time tu hujan sangat la lebat..abes basah baju kapten..and lagi ...sebabnye, mentor kapten tu,,bukan pejabat dia kat fakulti kapten tapi kat pejabat hal ehwal pelajar.. dia ketua yang handle pasal ko-kurikulum kat universiti ni.kire orang kuat ar nih..

erm ,,pastu.. jumpe la dia, nasib baik kapten dah usha2 gambar dia mcmna kat website fakulti, jadi tak tertanya2 sangat la.. tapi waa..sebelum jumpe tuh... kapten dah tanye ramai lecturer2 kapten.. macam2 feedback yang kapten terima dari dorang. ade yang kater mentor kapten tu baik.ade jugak yang kate waa...garang..num 1 person..mampus aku..

masa jumpe first tu,, biasala kan..bagi salam, jawab salam.. pastu dia pun jemput la duduk kat kerusi yang disediakan kat dalam pejabat dia tuh..

pastu, berlakulah proses kenal mengenal..tak payah la yang tu,xpenting pun..
yang kapten nak citer,,input yang kapten dapat dari mentor kapten tu,, and insyaAllah akan kuar jadi output nanti..lalala

1. Mentor kapten tanye, subjek pe yang susah,kapten jwbla,, pastu tibe2 dia pun bincang sal subjek lain.. english proficiency 1 ... dia bagitaw kat kapten yang subjek ni paling2 kurang kena dapat B+ ...kalu dapat bawah dari tu,, agak susah nak hidup..okeh..tu yang pertama..

2. Yang kedua, mentor kapten tegur sal pronunciation kapten,, dia tanye, kapten dulu dapat berapa SPM English....dia kate,, orang yang dapat tinggi SPM tak semestinye berjaya jugak.. kapten amek course TESL kat universiti.. and dia kater, untuk jadi seorang TESL yang berjaya, both writing and communication adalah PENTING. kite tak boleh depend atas satu kelebihan jer..dua2 main peranan..

3. Pastu, mentor kapten tanye lagi, aktiviti Uni ade join tak, kapten dengan bodohnye tanye, "aktiviti Uni yang mane.. "waa... Mentor kapten jawab "yang mana2 la..." kapten jawabla.".oo.. join jugak..atas minat..heheheh.." .. mentor kapten kate... kena aktif mende ni semua... almaklumla..tak boleh ngadap buku je..persatuan sangat penting..kapten memang akui tu,, kalau dapat nasihat dari senior2, memang yang tu la yang dorang selalu sebut, berpersatuanlah adik2...erm pastu die kater tapi tengokla jugak ,,tengok kite boleh selitkan ke tidak, kalu terlampau busy, jangan amek risiko..study tu lebih penting. ade orang,, boleh pegang commitment banyak2. ade orang tak..

4. Keempat, mentor kapten bagi nasihat, die kate, walaupun kapten study kat east coast, jangan ikut orang, tengok sendiri kelebihan kite ape, maybe orang tu boleh yang tu, maybe kiter boleh yang lain. Semuanya atas diri kita sendiri. dia bagi contoh, student2 ramai yang xberapa nak menjadi, sebab ape..sebab ikut kawan, ikut kekasih,, kecewa...kesian kat mak ayah hantar jauh2.. nak cari kawan2..cari yang elok,, berkawanlah dengan semua orang,, tapi jangan ikut dorang, mereka ade hidup mereka, kite pun ade, kalau kawan2 ade mslh, bantulah sedaya mungkin.. jangan mudah terpengaruh.. hidup kat kampus, macam2boleh jadi..

5. Lepas tu, Mentor kapten bagitaw, jangan wat masalah ngan lecturer, jangan pernah berselisih pendapat ngan mana2 lecturer.. sebab ade certain lec. kite wat masalah ngan dia..pastu habes die hebahkan...huaar...kapten xmao tuh... reputasi kite abes jatuh menjunam... bahaya sangat.. hidup kat universiti, hubungan ngan lecturer semua kena jaga. ngan kawan2 pun...

tu jelah kot..hehe..kapten pun dah luper ape lagi,,, xamek nota sebenarnye, kapten sejuk sangat kat dalam office tu,, ngan baju and tudung basah,,stokin tak payah cakaplah...memang terendamm giler2..

oh..ni mentor kapten ade bagi tips camne nak upgrade kite nyer prnunciation..

1- think like an english person.maknanya,, kena fikir pun dalam bahasa inggeris.. selagi mana proses mentranslate bahasa tu ade dalam otak kite,,selagi tu pronunciation kiter takkan OK. 
2- grammar exercise.ALOT
3-jangan pernah malu untuk speaking, bina keyakinan diri..walaupun ade orang tegur, jangan malu, yes. lepas orang tegur tu, cakapla betul2 janganla cakap ikut sedap kite gak..

ok... setakat itu sahaja citer kuh...hehe..and time balik tu,, My Mentor suh pekerja kat sana hantar kitorang balik...sweet..sangat memahami,, hujan kan kat luar uh...


footnote: jangan takut jumpe mentor,, academic advisor sangat membantu.