Monday, April 30, 2012

Solihin. si SD...Check.Mata



pagi takdi, baba ajak teman dia and solihin..pergi check mata, ada appointment dengan doktor di HUSM..biasanya mama yang teman, tapi tak taw lah kenapa mama taknak pergi pulak.

jadi..

saya pon ikutlah..


HUSM


kami masuk bahagian ni..

dapat nombor, 3017.. lepas nombor kena panggil, baba tinggal saya and pergi dengan solihin masuk bilik 1..

saya bosan lalu amek gambar takda pekdah..



  doktor pelatih cek mata..




lepas baba mai, saya ingat dah siap, rupa-rupanya..dia masih kena pergi, bilik17 pulak.. semua bilik tu saya tak ikut.. tapi dua2 bilik tu pun cek mata solihin.. yang bilik satu, prosedur biasa jer, nurse yang cek..

yang bilik 17 professor apa tah..

pastu, kena pergi bilik lain pulak..tapi still bahagian ni..

solihin ajak saya pergi sama. saya pon join lee..[mengantuk gileeerr dok sorang2 main games]









ada sorang doktor, yang lain semua doktor pelatih, [dalam sepuluh(10) orang gak ], cek mata solihin.. lawak plak tengok dorang ni.


pastu solihin kena pergi bilik sebelah tu, untuk letak ubat mata, ada 3 jenis semua cecair tu, punya la susah nak suh budak ni bukak mata, sakit dia kata.. ..

pastu dia suh mai dalam setengah jam lagi, kami tiga pon pergi kafe dulu makan,





solihin jep makan nasik. baba suapkan, saya minum air.




lepas tu kami p sekali lagi bilik tu, tiba2 kat TV ada rancangan 5 rencah 5 rasa la plakk..sherson yang masak..
solihin sangat minat rancangan tuu.. jadi dia melekat jep kat situ, 

nurse datang cek mata dia sekali lagi, and kata kena letak ubat sekali lagi, tapi dia tak mau bergerak. nurse tu pun wat kat depan tv tu gak..haha. kesian pulak tengok..

pastu, dia suh kami pergi bilik 19.. cek mata lagi..



hua3.. adik...

pastu doktor tu kata, kena p bilik takdi pulak..

jadi kami pon pergi lah..





ini prosedur last,.,, penatnyaa..


p/s : semua prosedur untuk check mata ni, lain2 teknik.. haiyoo..

P/s: pukul 9 lebih kami sampai, jam 12 lebih nak dekat 1.. baru abes. 

dalam kul 2lebih sampai rumah.

huuii,, penatnya..

adik kena pakai spek, sebelah kanan dia rasanya yang ada masalah sikit.yang sebelah lagi OK sahaja.

Sunday, April 29, 2012

this is the country where i belong


Saturday, April 28, 2012

nak laptop baru?

satu petang, sebelum maghrib.

"baba nak laptop baru..cukup tak duit era?.heheh."  [menegur baba yang sedang asyik main chess]

baba tersenyum dengan wat muka macam tertanya2 sikit..[selalu wat gitu kalau tiba2 anak dia tanya atau bagitahu something yang tak dijangka..

"nak laptop macam tu." [sambil tunjuk laptop ilham..]

baba wat muka terkejut lagi..

"laptop era crash sokmo.. keno pinjam laptop ilham nak main photoshop.. Ilham tu, dia tidor lambatt..susoh nak nyelit pinjam, bangun awal pagi..berebut ngan solihin pulop.."  wat gaya ala2 mengadu la kononnya..hua3..

tiba2 baba kata... "boleh.."

yes!

"tapi 3000 lebihlah.." sambung baba..

"arhghhhh, matiiii..! mahallnyaa!"



tiba2 ilham sampuk " saem abe kato, ado dalam 2,600 something dh laptop tu sekarang.."


tapi still.. terlalu mahal..

haihh..


dalam kepala ligat pikir, kalo guna duit tu wat beli lappy baru.. peratus nak mengahadapi hidup semester 5 agak tipis.. hua3..





*mission failed..*




Sunday, April 22, 2012

sepuluh days :D


Firstly, let me make it clear for you..

this is a boring long post, without picture, boring texts, annoying words, and on top of it. it got nothing to do with you..
this is a warning, kalo nak baca jugak, mungkin anda akan berhenti separuh jalan, sebab kebosanan yang menggila.. jadi baiklah anda tak baca langsung dari pada mengutuk2 post yang takda faedah ni..[it hurts me.:P] hehehe.. 

ok, since kamu decided nak baca, teruskan kan lah, and harap2 enjoy,, jangan berhenti sampai habes. TQ.
tak panjang pon ..

this post is written specially to those who want to know. :)
to u whom i had put my promise..

Em, camna nak tulis yer..
Sebenarnya, I intended to write my journey,
The 10 days of my adventure. Haha..
And 5 days of it consists of ‘my camp’
The first 3 days.. was only,
Id called.. Sightseeing.. urr.. not much to tell…
Em, let me start it, back to like.. em… after a few weeks  I continued my semester 4,
In Dr Normah class, I received a call, from my dad……………………….
He said that I need to join this camp. Ok shut it, the reader’s doesn’t want to know, [I know, I know..]

Seriously, I don’t wanna go.. at all.
Biar saya pendekkan cerita, lagipun post ni bukan tentang hari2 sebelum 10 hari tu kan.. he3..
Well,   I did go.

My first day.
Normal thing, we departed from home since 6 am. And arrive @ my sister’s house around 4 something.  
What I like, and never want to forget about that day was about, I got to visit my old college again… [berhenti solat jumaat] although I didn’t get to meet my friends [any of them] at all. I do still remember my feeling that day, it was a joyous yet sad.. yah..  I didn’t quite understand the feeling too.. but that was how I felt back then. .
Second day.
My family, they need to go already..but that day. My sister [acik] invited us to visit MIHAS [she need to do some research regarding halal/haram..].. aiyo, tempat tu sure kecoh.. dorang punya rules sangat la strict tapi terrible, I hafta give my sincere rate, it terribly need to be fixed..
Dalam pukul 12 tengahari … family saya[ yang hantar sy, trmasuk acik..] pun bertolak…pulang..
So, I went back to my sister’s home with my sister of course..
Day.three.
I accompanied my sister. To bukit cerakah..[lawa oh tempat tu..] She got this reunion with her fellow mates from komander …kesatria uitm something… seriously, I didn’t get along with them very well…
Mula2, ingatkan.. semuanya dah umur2 baya kakak..tapi rupanya, ramai jugak umur sama ngan saya.. they  treat me very well, well, adik tetamu penting kang..wakakak.. 
The games, I remembered playing three games, the first two games need me to focus.. and really , im bad @ it, but it was so enjoyable. .
The last game before the lunch…  playing with straw, they named it Bluetooth something,… [I rather called it infrared looking at how it works]  but that last game sure the most enjoyable[walaupun kalah lagi]
Petang tu, beli henset kat PAS pastu gi sunway pyramid renew number maxis,, kat shah alam takda stok.

the five days of ….
I will write my review in one go, means that, I wont put the day..[sebenarnya lupa.]
Masa ondeway nak pergi register..I do control my emotion, I look calm enough on the outside but no.. inside my head, the images of whatever going to happen had been running so fast, shifting the pictures with one another, it was faster than the car @ F1.. waaah, im so scared.!!

Kat tempat register, dorang bagi baju, saiz L..wuwuuw.. ok lah.. sapa suruh pegi lambat, [sebenarnya sesat, penat kena marah kat kakak.. wuwuwu.. tak reti  tengok map, tak cam kanan kiri,, hua3..]
Pandangan saya, memang campur baur, the hostel was fantastic. I rate it 4/5 [sbb econ dia xleh bg slow, sejuk gilerrrrr ..]  yang lain was superb. Hostel la..
Tapi first2 daftar, I got this feeling that, it shift, no, It doesn’t look like the tentative at all, which of course, make me scared, I was expecting nothing like this… 
Ok, kenal dengan rumate, it was cold first meeting, but then I understand that, that was normal.. I too was cold. [after all, told ya, I don’t like this camp.]
Pastu gi kafe, tengok muka kakak macam risau sangat je nak tinggal adik dia kat sini[ perasan] so, I decided to make friends,[ in front of her, jadi dia xda la risau nanti..]
Saya cakap saya nak pergi kacau orang yang tengah makan .. then, kakak told me this. “Gi lah, semua orang pun baru sampai, tak sempat nak wat geng lagi.”
So, dengan muka tak malunya, saya pun mula la menegur..waaa..malu sebenarnya.. but it sure goes well.. .

….Saya masuk dewan awal 30 minit. Geez, tak taw nak wat apa dah. Kalo balik bilik ambil masa pulak, so I decided to masuk dewan awal2.. huuu.. tiba2 nampak rumate… ajak dia masuk sama.[she’s older by one year, but she insisted not to call her by sis, panggil nama cukup, I don’t like it very much..but as long as she love it, I will call her by name only.]

Hari tu, ada talk je. And of course ice-breaking, the prize sure big, people who got to remember all the members participated in the camp will win RM500 , and no kidding, my roommate there, she won that 5 hundreds..
 And malam tu.. lepas isya’ ada ceramah agama[dalam tentative tulis gitu..]..
..
Ok, enough with all the details, u dont want to knowww.[ i know i know]
what I think about the activities there were that, some of them must be super expensive. Huu, with all the pipes, wheels, cards, golf.. and so on.. and then being discarded. It was a pity.. .ok, only the last day activity, rasanya takda nak guna kos apa-apa.. yang mana kena berdikir-group saya kena berdikir..lagi..huhuhu,, bencinya..tapi oklah, because ada pengalaman.. .

About the food, I have nothing to complain… they fed us enough to kill us[ dah gemok, macam citer Hansel and gretel, bagi2 gemok sbb nak masak dorng.. lalalaal….]it tastes good.. really.

Hadiah bagi setiap pertandingan..semuanya bagi on dat period of time. senang.. takda nak tunggu hari last.. tapi yang last aktiviti,, bukan pertandingan…persembahan je, so , no pressure, no pressure.[ade je sikit]

the socialization, saya rasa ini sangat terbaik, kat sini, saya ingat nama semua orang and saya rasa saya tak kisah nak pergi makan kat meja mana2 pon.. sebab saya rasa saya kenal dorang semua ni [walaupun tak kenal sekenal-kenalnya]


waa.
Malasnya nak tulis..
Ok lah stop kat sini je review nya, yag penting, memang takda nak complain apa2 pun, sebab aktiviti memang best dan patutnya tambah lagi hari camp tu..[oh what??] dan satulagi, bila semuanya fully sponsored,, starting from the hostel, food, games, speakers.. what else could we say.. Alhamdulillah, I got chosen. .[err]..minyak nak pergi and balik tu sendirik la kan.. J

Ok, ada orang Tanya saya, apa benda yang saya dapat dari camp tu, azam baru, perubahan baru..bla2..
Yes, aside from getting a lot more friends, saya belajar tentang manusia.
Unik.
Sangat unik.
Pemikiran manusia, sifat manusia, sangat unik, kadang-kadang kita tak puas hati dengan apa yang dorang buat, macamna dorang treat satu sama lain, macam mana dorang accept sesuatu perkara tu, kita rasa macam nak ubah sorang2 tu,kita risaukan mereka, kita tak suka cara mereka, kenapa la dorang lain sangat dengan kita...  ..tapi itulah mereka, sangat unik. People. we are different, yet, the differences doesn’t differs us… try to accept it.

Ok, saya pon ada jugak belajar macam2 melalui games..
Mostly, kena focus lah, and positif..[hehe..] penat lah nak tulis pasal ni..[because, i cant really express my feeling, i love writing but, a little bit tired. eh?] naa, just that, the feeling is way tooo awesome, cant even be expressed through writing alone.

Tapi basically,
Kita rasa, kita tak boleh buat, first call of the games, memang kami buat sambil lewa je, pastu, second, third, kami makin focus, jadi, aim pun sampai.. cuba dan cuba, pastu focus…



hari last camp-friday, tengahari tu, baba dah datang.. ngan acik, ngan ilham.
hari sabtu, kami pergi melaka, sebab.. ilham ada interview, jadi masa tunggu ilham tu , kami jalan2 dulu kat melaka, nak tunggu dia lulus tak stage pertama.
ilham..dia lulus first stage, jadi hari tu jugak kami tinggalkan dia kat kem tu..dan hari ahad, saya ngan baba balik, acik tinggal kat nilai, cuti midsem seminggu dia dah abes..
tapi hari isnin, dia dah ada kat rumah balik, sebab tak lepas kat medical check-up, huuu..takpe, rezeki bukan kat situ lah tu.. :)


p/s : start dari cuti saya, kat unisza tu, saya batuk, sebelum tu, sakit tekak.[series,] sekarang masih lagi batuk, dah masuk 3 minggu lah ni. seksa oh batuk ni, nak tidor malam pon susah, nak kem 5 hari tu pon rasa macam ganggu orang, alhamdulillah tak batuk masa berdikir,,
untuk yang nasihatkan saya suruh makan ubat,
ye dah makan..:)
untuk yang nasihatkan saya jumpa doktor, :)
dah jumpa jugak..ubat tu pun dah abes..
sekarang makan date vinegar jep, sebenarnya, vinegar tu, hilangkan suara saya,, tapi okaylah, dia hilangkan batuk jugak... dah nak ok rasanya,, sebab dah semakin kurang, cuma saya perasan stage batuk dia berbeza2.. haihh.. ok..

p/s 2 : sori post panjang ni takda gambar, nak letak, tapi card reader problem. usb plak tak leh nak masuk, lain size..

p/s 3: if, nak saya tulis details, saya sangat gembira,, tapi saya risau anda malas nak baca, [walaupun ni blog saya, sukati nak tulis apa, tapi .. nevermind..] :)

Saturday, April 21, 2012

BI BI BI BI

penat dah berlakon mati.

tiap2 hari jadi penjahat.

kena serang dengan action kamen..

bi bi bi bi..!







Friday, April 20, 2012

its morning...but whatever! give me 5 minutes moreeee!!!

kisah subuh yang tidak bersambung..
sebenarnya, saya tak taw nak panggil apa, subuh yang takda sambungan..
subuh yang terhenti..ah.apa2lah, yang penting nak citer pasal subuh ni..

ok,
1.2.3

perasan tak..  

dalam banyak-banyak solat fardhu yang kita buat 5 kali sehari semalam tu.. 
subuh jer yang tak bersambung..?

mula dengan zohor ye..[senang nak wat pusingan,hehe..., katanya, zohor ni solat pertama yg nabi buat? betul ke?]

zohor waktu dia start dari gelincir matahari ...

pastu waktu zohor abes bila masuknya waktu asar ..
bila waktu asar berhenti, itu tandanya masuk waktu solat maghrib.. nak tahu macamna.. 
bila matahari terbenam...

maghrib walaupun pendek je masanya..ianya tetap bersambung dengan isya'..
lepas habis maghrib terus masuk isya'.. 
[cahaya merah2 kat kaki langit hilang tu tandanya dah masuk waktu isya'.]

isya' waktu nya paling lama..sepanjang malam waktunya dan tamat waktu isya' bila masuknya subuh..


dan cerita tentang subuh.. subuh, dia tak bersambung dengan zohor..
waktunya abes bila matahari terbit...


..



sedar tak kawan2..
kalaulah Allah buat subuh kita tu bersambung dengan zohor..agak2 pukul berapa kita nak bangun ea?
kalaupun tak sampai zohor. mungkin kita harapkan.. "ya Allah tolonglah panjangkan sikiiiit lagi 
waktu subuh tu..sampai pukul 9 tak pe dah.ngantok giler ni.."

agak2 apa jadi kat kita ni ye..?

ayam dan kebanyakan binatang.. fitrahnya, mereka bangun tidor dan keluar mencari rezeki
bila terbitnya matahari..

ye.. pagi2 lagi binatang2 ni dah bangun cari rezeki..
tapi kita sebagai manusia ni.. Allah ciptakan kita lagi mulia dari tu, 
lagi marveles dari ayam2 and segala binatang semua ni. kita kan pemimpin..
Allah tentukan solat kita awal2 lagi, sebelum terbit matahari lagi kita dah bangun,
bersih diri[wudhuk] solat semua,
supaya nanti kita tak disamakan dengan binatang2 ni..

masa kita bangun tu,
dorang sedap lagi tidor dalam reban..hutan..etc.etc..tapi kita, 
kita dah mulakan aktiviti kita lagi awal dari dorang,
hebat kan perancangan Allah :D


jadi, pagi takdi anda macam mana?
lepas jam loceng berbunyi, 
lepas mak kejut..
lepas dengar azan subuh..
ada mintak 5 minit lagi..?

gagagaga..segan nak mengaku, tapi saya ada je menaruh harapan kat 5 minit tu..


dan kadang2..
ada satu masa, sebab 5 minit tu, 
kita terlepas subuh kita haritu..







Thursday, April 19, 2012

The ultimate war against the mind.

What a faithless day today is..

Having this one rebellious attack against me from me,
greatly inspired by an anger coming out of nowhere.
really, u got me again,
i fell,
and i failed.

No hands able to grab me,
without doubt,
i intentionally slipped those hands..
no,
not that im running away.
no..
nor that im trying to let em' win.
it just a fight over this great muscle of thinking.
the mind.
And an outsiders like u
are not allowed to join this tremendous battle of the age.


Let me tell u again,
this is the ultimate war..
known as the combat..
a war between the most thoughtful and the highest rebellious thought of the mind,
and the war...
has just begun...







Tuesday, April 17, 2012

saya cuti sampai bulan 6



cuti .xda kuliah,, takde quiz, xde exam. xde nak kalut esaiment..xde nak fikir nak makan apa, nak pergi pasar ke tak. itu ..benda yang saya sedang bercuti. 




sejak enset MIA[haha] .. nombor member pun dah xda. okay, ade la  bwh sepuluh orang contacts dalam fon tu, semua students unisza and family members jak.+nombor tqah, sbb memang hafal.haha...and also nombor rumate kat serdang tu satu..
jadi pape memang saya tak  tahu, kalu nak ikutkan, nombor member2 sekolah dulu memang dah lama lesap sbb kes fon MIA in other ppl hands. so, 


whatsoever

...

u couldnt care less . 
or
u could care less. ...but not by much.. 


p/s : id like to share what ive got .. still drafting.

Sunday, April 15, 2012

kindness boomerang

taw tak boomerang? yang dalam citer keluang man.. tak pun dalam citer ninja2..senjata yang dorang baling kat orang.. and then benda tu balik semula kat dorang....

..
haritu ade camp. masa hari ke-empat. ada sorang ustad ni.. nama ye ustad Sobri.. kongsi satu video ni kat kami..
best gak, teringin nak kongsi balik.. hehe

see how this guy spread it starting from one act of kindness..  :)


benda kecik je.. tapi tengok macamna  boleh berjangkit2..
last2 balik kat orang tu semula.. terbaikk arh sape wat video ni..


Wednesday, April 4, 2012

semester 4 - lakaran memori seram dan syahdu...

that title. is just a title. i dont know what to put .. HEHE..

so, semester 4.. I dont really like this semester, not because of the people, I dont have problem with people. it just myself..

this semester had ended. by the 3rd april, I left Biruni and thats the end for my whole 2 semesters as the second year's student.

quite busy. quite annoying.. quite puzzling.. and Im quite lost here..


some of the pictures...


aktiviti sem lepas, hepa belanja makan..hehe


......................



makan malam kat TER..

regarding this dinner, i think ive devoted lots of my energy, my time for teslians.. 

.............

and also, i did joined futsal, again..  we won first place.. HEHE.. but there's no picture to be uploaded ..

...............................


observe budak IT and insurans untuk research madam Al.. 
.................................

 old story.. DL 

...............................













ENGLISH CAMP 18-29 march. 

.....................


30march
 GMJ.. we went there a bit late, causing us to miss the part where they create 'flash mob'


....
thats on friday, on saturday, I went to Teaching school.. to help my friend and her papa selling stuff.. it was a good experience as a seller :) and that place somehow was nice..  


........................






surau..stor..surau..stor..


botol air, banyak lagi dlm almari.

mug that i got masa form 5.. ajal die kat uni nih..

 kawan teko..  first day 17 feb.  


subjeks. pandangan saya.

microteaching-- one of the most crucial subject in this semester. something that everyone is 'looking forward' to.. , to put it simple, this subject does not include in final, all the marks are given based on our teaching in the class for the semester. a scary subject. ...

Tajwid Quran -- the university require students to take this subject... sebenarnya ni subjek audit sahaja dengan 0 kredit, but we, ada batch pertama yang kena amek so called 'final' for this.. pening sikit, benda sama je belajar, but with the terms and so on, pening...tapi ok jelah kot.. 

Description of English- pening. seronok. pening banyak..menakutkan..

LTE- simple. tapi setiap kali test tak taw nk jawab apa. haha..

GERKO ---  ohohoho.. kelas ni sepatutnya menyeronokkan..but we learned alot.  [safety procedures[hua3]


asas-asas penyelidikan.-katanya ni subjek uni, tapi tak semua yang amek..  kena banyak baca.... kena banyak faham..[rasanya semua subjek gini] ... nota dia.. sangat simple. tapi kuliah kena hadir, sebab banyak giler nak kena dengar and salin.. and nak kena faham..sebab notes dia sgt simple.

I.Technology- rasa macam kembali ke sem 1..belajar tentang komputer.. aplikasinya saya sgt gembira.. bila masuk teori.. err...  

E.P- lebih kurang mcm Asas2 penyelidikan, they differs in terms of language, which are malay and English.. Subjek ni sangat penat...  


...
okay.. and thats the end of my semester..

tata.. assalamualaikum..