Tuesday, January 3, 2012

window 7 starter

window 7..
memang kool. tapi kalau kau dapat yang starter..langsung tak kool..
masa ni...kau akan teringat balik, window-window yang pernah kau guna sebelum ni.even window vista yang pernah kau kutuk dulu, window 98, winXP.kol cg, cg gelak2.. haihh.. suruh guna UBUNTU..linux..memang ada pun, tapi tak suka jugak..nak jugak guna win. although kalu guna ubuntu, virus kompom-kompom takdak...jadi, ceritanya, saya memang  dapat netbook[streamyx] and most of netbook sekarang, memang dilengkapi dengan window 7..starter..

walaupun, ada banyak lagi masalah dalam win starter,, saya just nak fokuskan untuk yang personalization, tak pasti jugak sebab apa microsoft buang aplikasi tu tapi rasanya ada kaitan dengan saiz and harga small notebook ni.


ok, ceritanya,
setelah lama sangat guna .bosan..
sebab tiap-tiap kali bukak keluar gambar sama..

 sumber : sini


oh, bosannya.. 

maka saya surf la internet..

jumpa satu software..

namanya  "stardock" ni dari produk dari HP.

best guna benda tu,, macam-macam boleh tukar..yeaa..

tapi pada satu hari..


saya buat keputusan nak beli hard disk,,
[sebab performance komp dah teruk, slow.]

excited giler bila dapat hard disk. ^^


saya tersilap....
sebab saya transfer almost semua files saya dalam hard disk, termasuk la 'stardock' tu..hahaa
mula-mula ok lagi,

tapi bila saya shut down, kemudian on balik,

semua dah lain..


desktop jadi gelap..hitam...takde wallpaper langsung, even WP  win starter yang lame tu.

taskbar jadi macam classic giler lah.
sebijik macam ni..
sumber : sini


saya sedih giler..
pastu saya baru perasan tentang silap saya tu..
jadi saya cuba transfer balik..

tapi semua tu dah sia-sia..
takde apa yang berubah..

jadi saya pun uninstall.. kemudian, install balik stardock tu,, dah la line slow, maka kena pergi library..semata-mata nak download...

lepas tu.. stardock muncul kembali..saya cuba tukar WP, menjadi,
wahh,, happynya,,rasa macam nak menari-nari tarian zapin kat library tu..


balik rumah,

saya on balik ...

WP dah hilang pulak..
tapi taskbar  tak kembali classic..
jadi normal dah.

tapi desktop balik jadi hitam, gelap..




saya sedih sangat..

sedihla. saya tak faham kenapa..

tapi saya malas layan dah, nak jadi apa pun jadilah.
penat..

lama jugak saya tinggalkan netbook ni jadi gitu, suram je..

satu hari...
ada sorang sahabat saya ni..
dia pun guna netbook gak.

dia tunjuk dia punya netbook, baru format katanya, sebab ada virus.
tapi yang best and buat saya rasa sumpah jeles nak mati, dia boleh tukar-tukar wallpaper, lagi senang, just right click and click personalize-macam orang buat biasa-biasa..

saya tanya macam mana buat dia kata orang yang format tu lah tolong buat

huuhu..saya jeles .

tapi saya wat tak tahu jugak, sebab kecewa dengan netbook saya..yang saya tak faham masalahnya.

sekarang cuti midsem

saya cuba search lagi kat internet..surfing2..tiba-tiba jumpa satu website ni, boleh download mende tu..
jadi saya pun download lah..

hehe..
sekarang..

dia kembali macam stardock dulu, cuma sekarang lagi senang, right click n personalize.

macam ni..


dan ni hasilnya..

so far, masih lagi ok..

harap-harap, terusan lah kan.


ok sekian, rasanya post ni takda faedah untuk ummah pun.

maaf.

10 melangkah:

wardatul insyirah said...

begitu banyak stardock..hmm , lain kali bersyukur apa yg ade..peace no war =)

uhibbunur~ said...

haha.
comel :)

Captain Hero said...

W.Insyirah : hehe.. pening ke..sorry2.. ,,
n... ahaa..kalau dah hilang merana an..

uhibbunur: haha.apa yang comelnya k.nas..


ok..update : sy bru sedar gambar wallpaper tu dia jadi macam zoom in sket.. saya ingat masalahnya sebab resolution , tapi entahlah.sebab walaupun amek gambar 1024x600( Sc. rsltn sy)tetap xcantik. solution dia. pastikan gambar yang dipilih HD, baru pixel2 tak berterabur. n satu lagi.. kalau boleh, part yang nak fokus ada kat tengah2.. baru nampak cantik, papehal, test sendiri . ok. salam.

uhibbunur~ said...

awak lah.
eh.
mksud akak. cerita zuzu kali ini.hehe

pastu last2

"ok sekian, rasanya post ni takda faedah untuk ummah pun."

hee ;D

so how ur comp now. pe beza window 7 starter ngan window 7. lain ea?

Captain Hero said...

uhibbunur: sangat abstract 'comel' itu..hehe..


s1- comp ni.. jadi slow sket . maybe sebab BG changer tu.. [yang lain ok je] -guna atas risk sendirik.

s2- window 7 starter, n window 7.. basicly, OS yang sama, pastilah. window 7 ni dia ada banyak edisi. starter ni yang paling lowest. ada home basic, premium, pro..

cth macam : banyak2 serangga, katakan serangga tu sebagai operating system. [OS]. ada semut, anggap semut tu..[salah satu dari OS, tapi jenis WINDOW 7] semut ada banyak jenis pulak, semut api, semut hitam, semut putih..err.. papelah.. tapi yang penting dia tetap semut..

oh saya rasa , bagi contoh lagi pening kan, abaikan sahaja lah..

uhibbunur~ said...

owh3

pahaaam
teacher jgn risau ;)

Saya Sarah said...

heee, acik yg baca citer era ni, baca dgn penuh khusyuknya mengharapkan happy ending psl stardock ni.hahhaa.. bgs2 akhirnya jumpa gak, xsabar nak balik umah bulan 5 nnti, jumpa laptop era.hahaha

Captain Hero said...

syngnye., bad ending utk stardock dlm citer ni,,
eh, bulan 5?
rsnye, sudah masuk uni balik dh, brp bulan nk stay kt umah?

Saya Sarah said...

seminggu je kot.

Captain Hero said...

insyaAllah, era ada camp d UPM this april, so,,acik n kakak plan la apa yang patut ..nk g jalan2 sana nihh:D