Tuesday, August 30, 2011

al-kisah. hari ni. 1syawal

selamat hari raya...

Sunday, August 28, 2011

Zuzu-Zuzu..

Haha.. this song was found by my friend NotyMasta.
so he posted it in our group..@facebook..[it was months ago]

here is the song..


really i wanna know what 'zuzu' means in romanian..so i googled the translate version of the song..


RomanianZUZU-ZUZU
Majoritatea timpului trecator,
Noi stam cu fata in fata la monitor
Trec zile dupa zile ,luni dupa luni
Si tot din ce in ce mai multe minuni
Se-ntampla lucruri care nici n-am visat
Aflam din timp ce inca nu s-a-ntamplat
Ne-amuza lumea in care noi nu traim
Dar ce se-ntampla dupa ce-aamm...
Nu stim ..
Iar afara ...
Pe o frunza ...isi intreaba ...
Buburuza ..buburuzu ..
De-o mai poate s-o amuze ..
El desigur iï raspunde :zuzu-zuzu...
English

ZUZU-ZUZU
Most of the leisure time
We spend it in front of the monitor

Days go by, months go by
And more and more miracles happen
Things happen that i haven't even dreamed of
We know early about things that haven't even happened
The world we live in seems funny
But what happens behind the window
We don't know...

And outside, on a leaf...
A ladybird asks her mate
If he can still make her laugh
And he replys of course: zuzu-zuzu.


by examining [it is right to use it here?] the lyric, i guess..there's no real meaning of the word....see it was the reply from the ladybird's mate....

but the lyric really make we laugh..[we laughed at LOT though.. my sister n my brother also were there]
yes, i am laughing at my own stupidity..

so just to let u know, the lyric really kinda reflects my personality..

read the lyric, and try to understand the meaning through it. It might also matched yours too...haha.. [


to be frank, it was a liltle bit sad actually.. after I realized that....
[i do had realized before this, but this is like a letter, a straight forward note to let me wake up]


so, whats next.. ?

its up to me..
to sit still in this chair..
or to get out from it..and socialize with the people around me..




Saturday, August 27, 2011

macam mana nak bagi minat tuu?


sumber : sini


kamu tahu, biler kiter belajar sebab kite sukakan benda tuu.. benda yang kita belajar tak rasa berat pun untuk diterima..




sebenarnya, post ni takda jawapan pun untuk soalan title tu.. tapi just nak gitaw, belajar la apa-apa pun, yang penting hati kena ikhlas sebab Allah, dan Ilmu yang kita dapat tu pasti akan berguna...


Friday, August 26, 2011

i was once..

my second Ramadhan . In UniSZA..

GB10 -waiting for isya'.


Yeah, for the thought of contributing something to my own course when i have nothing to give...
its not something that was big, it just .. the existence, the presence ...that made things changed.
yeah,,believe me, when you guys were there.. we smiled. bcoz. we were happy. 




and i am sorry for i dont have the picture of our previous iftaar together... but the memories remains peacefully inside my heart, and the flashing of the moments slide rapidly inside my mind..


TESL.

the acronym that stand for Teaching English As Second Language.

 i was once ...detest the course

but now, be in the community where i know that i can put my trust on them, i know that the track that i am inside. is the right one. 

yes, i love my TESL-ians.. 

I don't know bout the other course, but TESL is really something.. i dont know how to describe it.. was it because of the members, was it because the TESL itself.. but being part of it ... is something that i will never want to forget...


................

311. BIRUNI.




how i wish 
i could stay there through all semesters.. how i wish..although i was once thought it would be a disaster.. to live in an old hostel..but then, the thought had changed.. 


Thursday, August 25, 2011

Golden Butter Churn ... RIbena?

telah disahkan Haram oleh Jakim sebab mengandungi DNA babi...

aiiyaaa..

pernah la makan kek lapis sarawak... dan...kata acik "semua kek dorang guna butter tu.."

takperlah sebab tak tahu, bila dah tahu berenti la guna butter tu..

baca lebih lanjut artikel tu kat sini 
*kemudian baca komen-komen kat bawah tu..*


....
sambil2..
tengah loading... movie jepun ..movie lama.. koizora.. tengok kat mysoju..

....



Blackcurrant tu grape ke??



sumber : sini

Alkohol diharuskan penggunaannya dalam dua keadaan iaitu
i) Alkohol yang terjadi dari proses pemeraman (makanan halal seperti
tapai , air tuak dan lain-lain), penggunaannya tidak boleh sampai ke
peringkat mabuk kerana benda yang memabukkan adalah haram.
ii) Alkohol yang terdapat dalam perasa( flavour) dalam kuantiti yang
sedikit iaitu tidak memabukkan adalah harus.
Alkohol yang terjadi dari proses bahan ( seperti anggur) tujuan arak
maka selama-lamanya haram dan tidak boleh dimasukkan dalam pengunaan
makanan






sotong ku hitaamm

takdi masak sotong..tapi hitam..ish2..yang hitam tu tak buang......  kalau maryam n afi taw ni..mesti gelak2..huu

captain main2

semalam tidor lewat..
eh, takde lewat punn..setakat jam 2 lebih,, tapi mata dah kuyu tahap apa dah masa tu..

bertolak dari unisza jam 1.45 .pukul 3 naik bas. pukul 5.30 sampai mache.dalam 5.45 sampai rumah..
penatt...walaupun sekejap, tapi penat meloncat2 dalam bas tuu..haiiih,, city liner kan,, padahal beli tiket seat depan, tapi ade yang dah duduk, tak sampai aty na halau, orang tua kann..jadi seats yang available hanya belakang.

sampai umah, rupa-rupanya mama tak tahu yang anak dia ni nak balik.. haha..baba yang tak kasi tahu,
mama wat muka pasrah..
kata kenapa tak bagitaw..
hoho..

pastu mama kalut-kalut masak..
sebab anak dia, lepas salam terus tanya "hari ni masak apa?"

Mama tanya penat tak? jawab penat, sebab memang penat, tapi still main2 kat dapur lagi,
nak tolong tak reti, kejap masuk, kejap keluar. mama tanya nak tolong tak,, hehehe..

jawab la boleh jer, sebab kat UniSZA kadang2 gi tlong kat pantry,, takkan kat umah sendiri takboleh..memang teruk kalau gitu...


dah azan, maka berbuka laa..

solat, mandi, and siap-siap nak pergi terawih...
tunggu-tunggu kat luar lambat sangat dorang ni...
gtaw alang " era g dulu larh"

alang kate :jangan , tunggu la dulu"

captain kate ok..

pastu dornag pun keluar,,tiba-tiba masuk kereta..

"aik, pehal ...ni g surau blakang ni jah ponn..."

mama pun kata " kiter g trawih masjid besar.."

captain "aaaaa, sejak bilerrr?"

maka solat laa di masjid..

waa ..bestt..tapi panjangnye satu rakaat dia baca..:)

wat 8 rakaat jer..

balik rumah,

tengok detective conan...sampai pukul 2 lbh..and tidor..


Hujung2 Ramadhan.

Ini cerita penghujung Ramadhan ku di UniSZA..

penuh ngan majlis iftaar jama'ie








4hari berturut2 ...

tapi 2 kali g , gambar tak amek.. amek untuk 2 hari jer..

gambar atas tuu falcomers punye ..

gambar bawah ni,, Teslians sem 3..[invite gak adik2 sebab tak yakin kawan2 leh datang ramai, suh dorang tolong abeskan makanan, tapi dorang pun tak dapat join coz de test ]




apa yang nak kongsi sini, dalam 4 hari tuu.. kehidupan aku agak tak terurus.
dengan abstract tak siap..haha..
tidor lewat2..haiih..
bangun lambat2..haaaiiihh..
hehe..

papepun, sekarang dah kat umah, dah xder kekalutan..

teringat Tazkeerah dari member haritu..

'kadang2 kiter lagi pentingkan yang sunat dari yang fardhu..'
dia bagi contoh..

bulan ramadhan..

A : jom kiter solat trwih jemaah sama2 banyak fadhilatnye..

tapi pernahke kiter ajak kawan kiter tu..

contoh

A : jom kiter solat subuh jemaah sama2...


..
solat subuh jemaah xbyk fadhilat ke gane,....[xkisah la solat fardhu ape puun..]

...

okey yang tu jeelah nak kongsi untuk post kali nii.. hoho..night..


Salam Ramadhan..



Wednesday, August 17, 2011

:(

Facebook @ internet cabang dakwah?

bagaimana pula jika separuh hidup asyik online facebook @ internet, katanya untuk berdakwah, untuk menasihati orang, untuk menjawab soalan,, juga mencari jawapan... dan memang benar, tiada sedikit pun penipuan...tapi sayangnya,, tanyalah mengenai kerja, tanyalah mengenai tanggungjawab lain, 'esaiment'?... sentuh pun belum tentu.... 

bagaimana pula dirumah?
apakah kerja sebagai anak terlaksana? atau apakah hanya membantu segenap alam,, tapi lupa pada yang dekat?


bagaimana ya?

Monday, August 15, 2011

pendapat?

salam. apa pendapat korang tentang manusia yang terlampau jaga batas pergaulan antara lelaki n perempuan sampai menyusahkan orang lain???


sebab hati captain agak sakit hati.. melihat keadaan tersebut, salah ke? betul ke? 

Sampai kite kesian kat kwn yer, kena merayu2..sadis2

CONTOH situasi :   {[xmau tulis contoh, nnti sy tertulis cerita betul]
  

Wednesday, August 10, 2011

kenapa yer

kenapa nak tulis lagi senang, kenapa bila nak cakap tu susah,?
kenapa bila mengata orang lagi senang, nak nasihat tu susah?
Kenapa tak berani nak tegakkan pendirian, walaupun memang tahu kiter yang betul?
kenapa senang sangat terpengaruh?
kenapa bukan orang yang terpengaruh ngan kita?
kenapa suka makan nasik sangat.?




notekaki:
facebook xjadi...
masuk lab, xtaw nak wat mende..
nampak sangat selame ni g lab semata-mata nak main fb jer..n main la gak game sket2
video ni buat saya rase syahdu..
kadang-kadang kite banyak sangat pikir sampai bende kecik kiter lupakan...
benda senang, kiter jadikan die susah..