Friday, March 25, 2011

Challenge? A bet?



Last two Nights, I had been informed that our former lecturer [she used to teach us linguistic] challenged us  the Falcomers to update our statuses and posts ALL in English. I know that things could be so much challenging for us, especially me. I don’t know about the others, but I hope they are doing just fine.

I really need to upgrade my words, my vocabularies and all those things IF I am about to write in English. Proper English they said [aa, why if? its our job, she challenged us for our own good actually]. My English go worst and worsen for each day...its not that I am not learning in English...it is because, when I tried to compare mine with my friends, I knew my level. Far, below them. Sometimes it made me feel frustrated.Maybe because, I learned, but I doesn’t use it.

So, I made a plan. This plan is for everyone. Be with the dictionary. My ustazah used to say this to me “ although “kamus”[dictionary] is a “rijjal”[guy] be with it]" ..i don’t know if you understand this joke or not [ yes , it is a joke] but that did made me laugh. He He..

My dictionary already dusty..haha..to be honest, using dictionary isn’t my habit. I am lazy, yea. I know..i am an idler yet that is one of our need. The dictionary itself. Well, maybe because I made use the online one...a lot. Hehehehe…
so,,
I quoted this from one of my friend's comment..he said : we should stop thinking about others and start thinking about ourselves . we are teslians , we study english , then we should speak english . I don't know when we can start practicing our speaking abilities if we always think about others' perspective .. :(  “


Let me start to relate with this..yeah. I do agree with the  statement because i am one of the person who always look upon others’ perspective, To talk in English, with the grammar, the new vocabs ,it is something like -the need to know about what other’s are thinking about us-...I dont want to..but when I am talking, I loves to see their respond, and if the responds were bad, I doesnt want to repeat it.but of course, I tend to do the same mistakes. [now, what nonsense I am writing about.]....[wernick's problem here.Sorry]

 if u guys realized this[of course U did!] , my posts were more like the school-kids’ posts...with the same lame vocabs...
Ya,, I want to practice speaking, I am about to be English’s teacher. What a teacher if the person her/himself dont have enough vocabularies..[come on, we are about to teach people right] the most important, communication skills.. I dont want to think about others’ perspective anymore[not really completly ignore them]..its hard sometimes to fulfill other’s need..


I know that my grammars is su**..[bad].. with limited words...I am still in the process of learning [even old people still in the process of learning]  lifelonglearning ^^

All the BESTto Me! and All!



 well, challenge? [accepted]


support me?


Thursday, March 24, 2011

Sedih ke? sikit-sikit la..



Hari ni nak tergelak pun ade..takdi masa kat café, ada oraNg kate captain ni ‘orang bahasa’ ..aa..paham tak?  Emm..kawan kapten tu kate.. sebab kapten tulis blog..jadi kapten ni orang bahasa…hehe..ye ke? Tak taw..ape maksud orang bahasa sebenarnye?  Bagi kapten, maksudnya, orang yang pandai ckp berbunga2? Gitu ke? Huuh.tak pasti la plak…..

Ok intro takdi tu..

Salam...

Em, hari ni nak share satu kisah sedih..hu hu hu..
Hari ni, kapten dapat result midterm B.Arab..huk3..sedihnye..dapat ciput je..em.alhamdulillah..masih OK..laa..tapi sungguh sedih sebab, walaupun dah belajar bertahun-tahun, still tak pandai-pandai..
Ada sorang ni, dalam kelas kapten, dia amek b.arab, baru gak ar,maksudnya, masih belum bertahun-tahun..tapi betullah..bila dah rezeki.. kawan kapten ni.dia dapat markah penuh… sangat keciwa..pastu, ustad kapten suh budak-budak yang de basic arab gi duduk belakang.. “ye ustaz..saya memang nak g belakang pun..dah rase sangat malu dah ni”

kapten ingat dulu, em, rasanya, pernah kongsi satu artikel yang mana pasal perasaan kapten tentang subjek ni, ke tak..agak lupa. Tapi memang dari dulu lagi, kapten agak lemah sikit bila sebut bahasa arab..tak taw arr..memang susah aa bagi kapten nak cope ngan bahasa ilmu ni..
kapten taw yang bahasa arab bahasa syurga..bukannye kapten benci..tapi ,, em..faham tak perasaanye bila kita dah belajar banyak tahun, tapi still tak pandai ..huhu… madhi, mudhori’ masih tunggang langgang….cuba dan cuba..jika itu katanya..ye..kapten sedang cuba la ni..merungut ?? maaf. Tapi betul kapten tak taw ape nak buat Redha?.. InsyaAllah, tapi tentulah..sedih bila usaha kite, kadang-kadang..tak dapat ape kite nak.. kan…


muhasabah diri, JOM
sungguh , hidup ni satu ujian.
Ujian dalam kehidupan kadangkala didatangkan dalam bentuk yang kite langsung tak sedar yang mende tu ujian sampai la satu masa kita muhasabah balik diri kite..emm, bila kali terakhir kita muhasabah diri?

Kadangkala, ujian datang dalam bentuk yang kita memang sedar benda tu satu ujian.. macam kesusahan,, sedar. Tapi lebih banyak buat-buat tak sedar..kita Tanya, kenapa kita dapat mende tu, apa dose kita,ape salah kita.. ape yang kita dah buat..padahal semua tu hanyalah ujian...harus bersyukur sebenarnya, sebab ujian yang kita dapat kat dunia, boleh jadi penghapus dosa kita..kalau kita bersabar...Allah takkan pernah menguji hambanya melebihi batas kemampuan..banyak kali kapten sebut..banyak kali kapten bagi ingatan untuk diri kapten yang selalu lupa, yang selalu kecewa..banyak kali…


Bila agaknye kita akan berjaye..
"saya dah cuba banyak kali..tak pernah sekali pun..saya berjaye.."

sedihnye ayat..ye..memang ramai yang masih dalam dilema begini..[captain pun]
tapi pernah tak kite dengar satu ayat ni...

"Allah tak tengok ape keputusan kita, tapi apa usaha kita ke arahnye.."

Jadi? tugas kite ialah berusaha dan berusaha..

"tapi, saya nak jugak berjaye macam orang lain.Orang lain kadang2 takde usaha pun.saya giler nak mati study"

untuk ni, ape yang boleh kapten katakan,, kapten bukanlah seorang yang pandai, tak langsung kot... nak kate study tu..kadang-kadang tak pun..tapi bagi masalah kat atas...em..hanya sebaris ayat mampu saya ungkapkan..

itulah ujian wahai sahabat.... 

[kite semua sedang diuji,sedarlah]


Cuba dan terus cuba..

Jangan pernah mengalah kerana hidup ini akan menjadi tersangat indah bila kita dapat terima semua ujian  tu sebagai motivasi diri. J
Itu rezeki dia..siapa kita mahu menyekat..tapi belum tentu itu sentiasa rezeki dia seorang..:D ..
All The Best!

Thursday, March 17, 2011

Hey Feeling..I Hate you..no?

just going home after fiqh's class, and i got one message " nak g pasar mlm x " ..Okai,,i want to..but i got no enough money..i want to go there because i want to fix my watch that i had bought there last 3 weeks..

...as always..that was an intro..

salam,,


friends,, its hard to deal with the feeling of being stabbed right..
i had.
and now,
lets forget it..
because that person will never realizes..

...
i want to go home..balik balik dan balik...for certain people they will say,, "nyampahnye,,dari mgu lepas lagi kate nk balik..rumah dekat.... balik jelah, bukan jauh pun..huk3..."

jadi, saya memang ingat nak ponteng ar 1 or dua kelas but if only my father knew it,,, waaa, mesti tak bagi  tidor dalam rumah... mesti habis la kene marah...paling2 tak bagi duit topup dah,, yang paling penting ,takot dorang marah lalu hilang keberkatan..

tapi perasaan rindukan rumah kan bagus.,,maknenye kite still sayang family kiter...yang tak bagus bile perasaan rindu buat hidup jadi serba tak kena,, belajar tak..makan tak, mandi tak..
...

p/s : malam ni ade majlis bg watikah mpp, sile hadirkan diri..and, kapten lupa nak bgtaw..citer angkasa tu maybe lambat sket sambung...all my ideas, ran away...:P




Saturday, March 12, 2011

Hohoho..


Ni ada satu citer yang berlaku kat langit.. kat sana ada seorang captain, yang mengaku dia seorang hero.. dia ni nak kate hebat.aaa...langsung tak laa..pastu dia ni suka wat kacau kat bumi n2-2/2 pastu kat sana ade sorang penduduk bumi nama ye srikandi kesatria...dia ni kira kawan rapat gak arr ngan captain tu..dalam tempoh nak pergi bumi, captain tu akan jumpa ngan satu orang nama ye awan,, awan nano..tak taw kenapa awan nano..aaaaa...sambung balik


kat langit..ada askar langit.askar langit tu orang bawahan captain yang berlagak hero ni..askar langit kire berpengaruh jugak sebenarnye sebab ye selalu gak wat persembahan kat stage..first stage name tempat tu..nak dijadikan citer..




dalam satu hari tu..ade peperangan berlaku kat bumi and kat langit.. captain sebagai orang berpengaruh kat bumi and of coz kat langit jugak sangat la penin.ape nak buat..ape nak buat..ditelan mati emak diluah mati bapak..aa something like that aa perasaan ye sekarang coz langit tu tempat lahir kapten lagipun negeri tercinte..pastu bumi tu lak kawasan tempat kawan baik captain tu..and then mesti kalau buat peperangan awan nano akan tejejas coz dia berada diantara tu jugak..pastu ape nak buat..so satu hari ni..captain tu pegi ah kat bumi n2-2/2 and dia g wat announcement katanya... 


to be continue..

Thursday, March 10, 2011

2-1/4







"Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi yang lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan tidak pernah memiliki keberanian untuk mengutarakan cintamu kepadanya"


that is one of my friend status.. n i would like to change it a little bit ... "Sungguh menyakitkan menyayangi seseorang yang tidak menyayangimu, tetapi yang lebih menyakitkan adalah menyayangi seseorang dan tidak pernah memiliki keberanian untuk mengutarakan perasaan sayangmu kepadanya"


cinta dan sayang itu dua perkara yang sama..?


saya sayang ayah dan mama saya..
saya cinta ayah dan mama saya


saya sayang adik2 and kakak2 saya
saya cinta adik2 and kakak2 saya


saya sayang kawan2 saya
saya cinta kawan2 saya


sounds different...so i guess,, cinta and sayang tu..serupa tapi tak sama...




back to the real topic :"Sungguh menyakitkan menyayangi seseorang yang tidak menyayangimu, tetapi yang lebih menyakitkan adalah menyayangi seseorang dan tidak pernah memiliki keberanian untuk mengutarakan perasaan sayangmu kepadanya"


pertama kali baca status tu..yea,, buat kapten berfikir? xberfikir ke selama ni? ..=(
penat dan sakit, sebab terlampau tiada keberanian untuk menyatakan hal sebenar..
sebenarnya,, mungkin tak sayang pun..just..tak berani nak bagitahu..hal-hal yang sepatutnya takde benda nak disegankan...




kawan kapten..namanya Awan (bukan nama sebenar)
kata.. "sampai bila nak jadi camni"


i guess..its forever..
because,,maybe i am too ....too...very.very..EGO.



kalau selalu buat macam dah tahu... (sebab memang dah tahu wat pe tanye lagi)
"buat-buat tanya." awan said. 
kalau tak..sampai bila... topik takkan bermula.




and sadly it was true..there's never 


so, i decided to do something..


and i hope it will change the situation



i quoted my friend status again.. "SoMeOnE AsKeD Me:
'iS iT WrOnG We FaLL iN LoVe WiTh SoMeOnE aLThOuGh ThEy No LonGeR AvAiLaBLe?'
Me:HuRm...YeS u CaN,BcOz LoVe iSn'T BoUT 'OwN' BuT 'FeEL'.=) "


i dont know what to comment on this..but yep..it is true..
[-but just to let you know..this has nothing to do with my post..i just quoted it bcoz i likes it.]



....


with this..i end my post for today. :)


and i hope YOU read this.


p/s: the title of this post- simple but that described the things.

Wednesday, March 9, 2011

its cake!



more pictures :click!

Tuesday, March 8, 2011

Senyum =)

harap maklum title post takde kena mengena dengan post.

em

pejuang tu sape?

penjuang tu kita la :)
kita semua kan tengah berjuang sekarang :)

yeah..kapten salah seorang yang tengah berjuang( iye ke?) 
ye la kot :P

haha

tapi yang penting kita semua seorang pejuang
yang tengah berjuang dengan cara yang tersendiri

....

salam..

okay..today..i would like to share with you guys this one email that i received  years ago..yup..years ago...(2007)

ALZHEIMERS'  EYE TEST   
Count  every '
F' in the  following text: 

FINISHED FILES ARE THE RE 
SULT OF  YEARS OF SCIENTI 
FIC STUDY COMBINED WITH 
THE EXPERIENCE OF  YEARS...

(SEE BELOW) 

HOW MANY ? 
WRONG, THERE ARE  
6--  no joke. 
READ IT AGAIN ! 

Really,  go Back and Try to find the 6 F's before you scroll  down.


The  reasoning behind is further down. 

The brain cannot process  'OF'. 
 
                  
 
Incredible or  what? Go back and look again!! 
Anyone who counts all 6 'F's' on  the first go is a genius.  

                    
 
Three  is normal, four is quite rare. 




Sunday, March 6, 2011

something new for me


I thought I am busy…but maybe, you are busier..
I said..i don’t have enough holiday…but maybe…you doesn’t even have a day we called holiday…
I guess I am busy..but yes you’re busier coz you only read and I am the one who wrote.

Okay…ta sempat balik rumah..means busy.
Mungkin jugak memang membusykan diri?

2 hari yang lalu… hari jumaat…sepatutnya kapten ada kelas..tapi kapten skip..

WHAT !!??!!

Yeah,, ponteng.
Kenapa kapten ponteng,,
Firstly, I am sorry.
Kapten join debate interfaculty
Sebab tu ponteng.
Kapten ada bagitaw kawan : “ kalau buat pagi saya takleh join debate coz ada kelas, kalau petang boleh.sori”
But unfortunately ,, kawan ni jugak maybe tak taw..yang debate tu wat pagi..untuk cari orang lain ganti..memang tak mungkin..coz at first memang xde yang nak masuk pun…hurmm..

Kenapa kapten angkat tangan first : “man, zu nak join.”
Kenapa kapten kata nak join?

Coz kapten teringin nak join..ha3..yes..teringin..(masa tu x taw tarikh bila lagi)
Kapten pikir : baik join sem ni..coz lau teringin giler2 nak join sem depan.kapten xkan join dah.coz segan kat junior.sem ni  still junior and lau jadi pape,,xdelah nak malu sangat.”

And yes..kitorang KALAH.

1st round kalah(government)
2nd round menang(opposition)
3rd round- saya agak kitorang kalah.(government)(asenye kalah)

thnxs team8..korang memang hebat..
and agak lawak bila kapten sangat-sangat gerun kat 3rd speaker yang lawan kitorang..waaaa..memang menakutkan..but..tu semua lakonan semata-mata...cayalah kak


to hanimmaryam and azizi..thnxs for supporting..HERE HERE..haha
 and coz banyak sumbang idea..and duit jugak.
and also, thnxs to semua yang menyokong..yang pergi tengok kitorang 
: tyra,man, umar, madi, fauzan, syafiq,syameer..and yang menyokong dari rumah..
afi and hani..and semua.secara langsung atau tidak.,

Itulah citernye..debate sangat seronok. ..sem depan join mende lain lak..
and..masih lagi rasa terkilan coz skip kelas hari tu..


yang penting pengalaman..
kalah menang tak kisah..yang penting saya dah ada pengalaman berdebat...yes.!
jangan kecewa kawan-kawan (walaupun keciwa sikit2,,tapi sikit jelah coz xmau dah ponteng koko n kelas)

DEBATE-roughly

* tak perlu grammar yang betull as long as cakap dalam english - example " i is thought we can win"
*tak perlu persediaan dari rumah - coz kita dapat tajuk kat sana and bincang selama 30 min untuk berdebat.
* no formal attire..nak pakai camna pon boleh
*fakta boleh tipu..just be confident --susah2 nak konfiden menipu.
*untuk menang debate..kita kena bagi debat yang sangat menyakinkan and ...solve the problem.