Thursday, March 24, 2011

Sedih ke? sikit-sikit la..



Hari ni nak tergelak pun ade..takdi masa kat café, ada oraNg kate captain ni ‘orang bahasa’ ..aa..paham tak?  Emm..kawan kapten tu kate.. sebab kapten tulis blog..jadi kapten ni orang bahasa…hehe..ye ke? Tak taw..ape maksud orang bahasa sebenarnye?  Bagi kapten, maksudnya, orang yang pandai ckp berbunga2? Gitu ke? Huuh.tak pasti la plak…..

Ok intro takdi tu..

Salam...

Em, hari ni nak share satu kisah sedih..hu hu hu..
Hari ni, kapten dapat result midterm B.Arab..huk3..sedihnye..dapat ciput je..em.alhamdulillah..masih OK..laa..tapi sungguh sedih sebab, walaupun dah belajar bertahun-tahun, still tak pandai-pandai..
Ada sorang ni, dalam kelas kapten, dia amek b.arab, baru gak ar,maksudnya, masih belum bertahun-tahun..tapi betullah..bila dah rezeki.. kawan kapten ni.dia dapat markah penuh… sangat keciwa..pastu, ustad kapten suh budak-budak yang de basic arab gi duduk belakang.. “ye ustaz..saya memang nak g belakang pun..dah rase sangat malu dah ni”

kapten ingat dulu, em, rasanya, pernah kongsi satu artikel yang mana pasal perasaan kapten tentang subjek ni, ke tak..agak lupa. Tapi memang dari dulu lagi, kapten agak lemah sikit bila sebut bahasa arab..tak taw arr..memang susah aa bagi kapten nak cope ngan bahasa ilmu ni..
kapten taw yang bahasa arab bahasa syurga..bukannye kapten benci..tapi ,, em..faham tak perasaanye bila kita dah belajar banyak tahun, tapi still tak pandai ..huhu… madhi, mudhori’ masih tunggang langgang….cuba dan cuba..jika itu katanya..ye..kapten sedang cuba la ni..merungut ?? maaf. Tapi betul kapten tak taw ape nak buat Redha?.. InsyaAllah, tapi tentulah..sedih bila usaha kite, kadang-kadang..tak dapat ape kite nak.. kan…


muhasabah diri, JOM
sungguh , hidup ni satu ujian.
Ujian dalam kehidupan kadangkala didatangkan dalam bentuk yang kite langsung tak sedar yang mende tu ujian sampai la satu masa kita muhasabah balik diri kite..emm, bila kali terakhir kita muhasabah diri?

Kadangkala, ujian datang dalam bentuk yang kita memang sedar benda tu satu ujian.. macam kesusahan,, sedar. Tapi lebih banyak buat-buat tak sedar..kita Tanya, kenapa kita dapat mende tu, apa dose kita,ape salah kita.. ape yang kita dah buat..padahal semua tu hanyalah ujian...harus bersyukur sebenarnya, sebab ujian yang kita dapat kat dunia, boleh jadi penghapus dosa kita..kalau kita bersabar...Allah takkan pernah menguji hambanya melebihi batas kemampuan..banyak kali kapten sebut..banyak kali kapten bagi ingatan untuk diri kapten yang selalu lupa, yang selalu kecewa..banyak kali…


Bila agaknye kita akan berjaye..
"saya dah cuba banyak kali..tak pernah sekali pun..saya berjaye.."

sedihnye ayat..ye..memang ramai yang masih dalam dilema begini..[captain pun]
tapi pernah tak kite dengar satu ayat ni...

"Allah tak tengok ape keputusan kita, tapi apa usaha kita ke arahnye.."

Jadi? tugas kite ialah berusaha dan berusaha..

"tapi, saya nak jugak berjaye macam orang lain.Orang lain kadang2 takde usaha pun.saya giler nak mati study"

untuk ni, ape yang boleh kapten katakan,, kapten bukanlah seorang yang pandai, tak langsung kot... nak kate study tu..kadang-kadang tak pun..tapi bagi masalah kat atas...em..hanya sebaris ayat mampu saya ungkapkan..

itulah ujian wahai sahabat.... 

[kite semua sedang diuji,sedarlah]


Cuba dan terus cuba..

Jangan pernah mengalah kerana hidup ini akan menjadi tersangat indah bila kita dapat terima semua ujian  tu sebagai motivasi diri. J
Itu rezeki dia..siapa kita mahu menyekat..tapi belum tentu itu sentiasa rezeki dia seorang..:D ..
All The Best!

0 melangkah: