Friday, December 31, 2010

Hello 2011 .Bye-bye 2010

Orang kata,, jangan bina impian setinggi langit..takut nanti bila jatuh...sakit.




hehe,, lama giler kapten tak menulis dalam ni..rindu jugakla nak menconteng arang   


huu,,, jadi kenapa tulis macam tu,,  dalam lembaran penutup tirai bagi tahun penuh dengan drama kehidupan  ni....


2010,,, tahun yang sangat banyak cerita bagi kapten..tapi sebab tak pandai nak citer jadi...he he he (banyak sangat nak citer jadi kapten akan rumuskan je ,mungkin akan wat summary of the month instead of summary untuk 1 year..hahah bcoz,,completely lupa suda.hahah)




kata-kata dari Allah yang sentiasa jadi ubat buat diri kapten


“…barangkali kamu membenci sesuatu,padahal ia baik bagimu…dan barangkali kamu menyukai sesuatu padahal ia buruk bagimu…Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui”
(Al-Baqarah: 216)



3 buah sekolah..
Bermula dari sekolah kesayanganku Maahad Syamsul Maarif Perempuan..hanya selama 5 bulan...kot.. 
and then, ke KUIS..selama err..sebulan lebih je...the most awesome 1 month that i ever had.. :D..iye ke?
pastu ke UNISZA...






berbalik kepada statement kat atas tu,, betul ke pendapat tu??  ehmm...kapten rasa,, memang betul jugak...sebab nanti,, kalau tak berjaya capai apa yang kita nak giler-giler tu,, takde la rasa sedih sangat kan..tapi..betul ke?


kalau diingat-ingat pulak, masa kat sekolah dulu, kalau pakar motivasi datang sekolah..eh bukan pakar motivasi jelah..cikgu-cikgu pun sama..(pakar motivasi jugak mereka-mereka tuh) kata,, kena target lebih dari yang kita ambil. contoh..ambil 10 subjek kena target nak dapat A 11 subjek..eh gitulah lebih kurang..sebab apa dorang kata macam tu, sebab..kebanyakan manusia,, akan dapat peratus dia dapat lebih rendah dari apa yang dia target tu banyak.jadi..kena lah target banyak2 terus..so kalu jatuh tu,, takde lah banyak sangat... contohnya,, target 11 A walaupun amek  10 A,pastu.tengok2 result dapat la 9 A..err,, camtu la kot..paham tak?? hehehe


tapi mesti sakit..


sapa pernah tengok citer 3 idiots?


dalam citer tu,, babak yang paling kapten ingat ialah bila rancho (amir khan)  dapat lebih tinggi result dari kawan2 dia..
mula2 kawan2 dia ingat rancho tu dapat last..pasal tak nampak nama kat list..dorang dah sedih giler sebab ingat kawan dorang tu akan dibuang sekolah..rupa-rupanya,, Rancho tu,, dapat tempat pertama..dorang tak perasan nama tu sebab dorng cari nama kat bahagian bawah,,,coz nama dorang kat bawah-bawah..maybe tak expect Rancho tu akan dapat tinggi sebab sama-sama study sambil lewa,, eh...(Rancho lagi xstudy langsung.)


daripada citer tu,,kite dapat lihat bahawa,,
memang kite akan sedih kalau taw kawan kite dapat result teruk.tapi yang paling sedih...bila kawan kita tu,, dapat result lebih tinggi dari kita..betul ke tak..??


Em,, citer pasal kawan...
macam-macam jadi..malas pikir walaupun nanti akan terpikir.haha...entahlah..not going well.
......


Masa dulu-dulu..pada suatu hari,,


kapten pernah bagi tahu adik kapten,,yang.. orientasi tu penentu,,kamu suka atau tak suka  sesebuah sekolah tu,, if only,, that day was bad,. its gonna be the worst for the entire life of yours..so,,saya nasihatkan,.,jangan join orientasi.hahaha...
tapi ada je orientasi yang best..you'll never know right..


...



untuk tahun yang baru ni..kapten nak ucapkan..Selamat tahun baru,,happy new year..sanah saaedah ila everyone ..( bahasa rojak sikit ye.sorry)


Semoga tahun ni lebih baik dari tahun-tahun yang sebelumnya...dan ingatlah..segala ujian yang Allah bagi kat kita..insyaAllah..kita mampu hadapi..sebab kena ingat..Allah hanya bagi sesuatu ujian tu untuk hamba yang mampu hadapinya..Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk kite :D
bersabarlah teman.dunia hanya sementara...


so,,lets run towards happiness everyone.beautiful isnt it? eh no eh'?haha


have a safe trip to the heaven..Happy new Year.. and good night.. :)






video ni mengarut sikit tapi..hahaha..lawak giler..xde kena mengena dengan ceerita atas.


Wednesday, December 15, 2010

Berjaya kah menjejakkan langkah Ke sana?

Salam..


Esok.bersamaan 16 Disember 2010. kapten insyaAllah akan pergi berjalan2 kaki  ke PERAK.. jadi, kenapa Perak? sebenarnya..kapten pun tak tahu kenapa perak. kitaorang akan pergi melawat saudara jauh di Perak Darul Ridzuan..eik..betul tak? heehe...  


Pada asalnya, rancangan kapten sebenarnya nak pergi KL sahaja, tetapi, oleh sebab tiada yang akan menemani kapten kesana...maka kapten telah dijemput secara tak rasminya untuk menemani saudari kapten berjalan-jalan.insyaAllah,, akan ke sana hanya dengan menaiki Bas...dan jugak ditemani saudara kapten jua..hanya bertiga, tapi insyaAllah..akan menyeronokkan dan doakan agar kami bertiga selamat semuanya.

Kami akan kesana mungkin dalam 6 hari jugak kot..tak pasti la tu..yuhuuu.. mesti'best' beronok-ronok kat sana..wahahahah...hemm..heheh..tapi selepas itu,, kapten akan pergi melawat KL pulak..melawat saudara jauh disana jugak..lama betul tak pergi..eh..tapi rasenya,, baru 5 bulan kot..haha.. :P

Dalam tempoh di KL tu.( tu pun kalau jadi, em,, mintak-mintakla menjadi iyer).kapten ingat nak pergi melawat kawan kapten jugak. beliau la yang beria-ia mengajak kapten..maaf ye..sedikit terlambat..bukan apa..kapten fikir..nak rehat-rehat kat rumah dulu seminggu.mana lah tahu...sebab kapten. Orang yang  haritu jadi nak teman kapten pun tak jadi..maaf ye... tak sengaja dan sebenarnya,, sebab kita berhubung dengan orang tengah, begitulah jadinya...kapten pun tak sangka,, habis haru jadinya.. huhuhu..maaf ye..

Jadi kat sini, kapten nak minta pandangan kalian semua la..ada apa dengan Perak tuh... tempat-tempat menarik? sebab tak pernah pergi nih..eh..silap pernah..tapi masa tu,, merangkak lagilah :P

 heehe..erm walaupun  kapten rasa cam takder orang nak reply pun nih..tapi takper lah.hee..sebabnya,, hari tu,, kapten pernah baca satu 'post' ni..maaf sebab tak tulis nama beliau mahupun nama 'blog' beliau,, dalam 'post' tersebut,, beliau kata,, tak kisah la sebenarnya ada orang tak melawat ataupun bagi komen kat blog kita..asalkan,,kita sendiri rasa gembira dan 'happy' ngan 'blog' kita ni..hehe.. erm..yelah..betul jugak tuh..saya setuju tuh.. hehehe..

ok..nanti kapten akan cerita camne kat sana. okay..nantikan cerita-cerita akan datang yerp..hehehe...kalau tak seronok tu,, bukan sebab tempat tak best. kapten sendiri tak pandai nak bagi seronok..

Friday, December 10, 2010

need some help regarding Digital Compact Camera

I had been thinking this thing for a past few months and also planning to borrow some money..but no one there to lend it  as all of  us had no money for that laa....so consider myself unlucky  ...the decision end-up  to...not-to-buy-that-yet.

but I do got new plans..why not I buy the small one first..something similar..but not really that same..(of course the dslr was better .....) well..yep ..the compact one ..(digital compact camera)....even though I didnt get to buy the DSLR because of small budget..yeah..in the range of Rm1000-Rm2000 only..I have to spend my whole life eating those 'drr' eggs if I really wanna buy that D90... which is something that I rather not sacrifice.....haha..unless..I really stuck..hehe..
but then... that decision also get me confuse..I dont know which one to pick..it is still consider to be in my budget..

I dont know if this is the right decision after all..but this is what i'm thinking to buy..please do drop some comment about these two ..decision..decision..decision...its part of our life right..? 
well,, i have been surfing the nikon site..(because i want nikon) for like several  hours lately..


and this is what shines through my eyes...we will get those to be compare..as i said earlier..something similar..but not really the same..what i meant ; the looks.  ...i had picked the performance series.. the COOLPIX performance series

Nikon COOLPIX P100 - is the older version..( 3-2-2010) but man...the looks was awesome.. =D
coolpix p100
Price: RSP RM 1,498.00

as written in their site The COOLPIX P100 is a high-performance model that offers an effective pixel count of 10.3-million pixels and a 26× optical zoom NIKKOR lens.
video


so ..what about the

Nikon COOLPIX P7000?
its was the newer version of course (08-09-2010)


coolpix p7000

as said in their siteWith the latest image-processing engine, EXPEED C2, the P7000 is able to capture high-resolution images with rich tonal expression and is your optimal tool for nature photography and more!

Price: RSP RM 1,598.00

video


and here is the comparison of these two products..


                                   P7000                                             P100
Price
RSP RM 1,598.00
RSP RM 1,498.00
Type of Camera
Compact digital camera
Compact digital camera
Effective Pixels
10.1 million pixels
10.3 million
Image Size (Pixels)
3,648×2,736 (Normal:3648), 3,264×2,448 (Normal:3264), 2,592×1,944 (Normal: 2592), 2,048×1,536 (Normal: 2048), 1600 x 1200 (Normal: 1600), 1,024×768 (PC: 1024), 640×480 (TV: 640), 3648 x 2432 (3:2), 3584 x 2016 (16:9), 2736 x 2736 (1:1)
3,648×2,736 (Normal:3648), 3,264×2,448 (Normal:3264), 2,592×1,944 (Normal: 2592), 2,048×1,536 (Normal: 2048), 1600 x 1200 (Normal: 1600), 1280 x 960 (Normal: 1280), 1,024×768 (PC: 1024), 640×480 (TV: 640), 3648 x 2432 (3:2), 3584 x 2016 (16:9), 2736 x 2736 (1:1)
Lens
7.1x Zoom; f=6.0-42.6mm / F2.8-5.6
26x Zoom; f=4.6-120.0mm / F2.8-5.0
Vibration Reduction
Lens shift VR
Combination Image Sensor shift & ElectronicVR
Digital Zoom
Up to 4x
Up to 4x
Focus Range
Normal mode: 50cm, Macro: 2cm
Normal mode: 50cm, Macro: 1cm
LCD Monitor
3.0"; 921,000-dot, TFT LCD monitor with anti-reflection coating
3.0”; 460,000-dot TFT LCD Vari-angle with anti-reflection coating
Storage Media
SD memory cards (SDHC and SDXC compliant;) and internal memory (approx. 79MB)
SD memory cards (SDHC-compliant;) and internal memory (approx. 43MB)
File Format
NRW (RAW), Compressed [JPEG (EXIF )], mono/wav file, MOV movie
Compressed [JPEG (EXIF )], mono/wav file, MOV movie
Shooting Modes
Auto mode, Scene modes, Movie mode, P, S, A, and M exposure modes, Low Noise night mode, User Setttings preset (U1,U2, U3)
Auto mode, Scene modes, Scene auto selector, Smart portrait mode, Sport continuous mode, Movie mode, Subject tracking mode, P, S, A, and M exposure modes
Scene Modes
Scene Auto Selector, Portrait, Landscape, Night portrait, Sports, Snow, Party/indoor, Beach, Sunset, Dusk/dawn, Night landscape, Close-up, Food, Museum, Fireworks show, Copy, Backlight, Panorama assist
Portrait, Landscape, Night portrait, Party/indoor, Beach/snow, Sunset, Dusk/dawn, Night landscape, Close-up, Food, Museum, Fireworks show, Copy, Backlight, Backlit scene HDR, Panorama assist
Capture Modes
Single, Continuous (approx. 1.3 fps up to 45 shots), BSS (Best Shot Selector), Multi-shot 16 (16 frames with a single burst), Interval tmer shooting
Single, Continuous (approx. 10 fps up to 6 shots), BSS (Best Shot Selector), Multi-shot 16 (16 frames with a single burst), Interval timer shooting
Video Recording
HD720p (1280x720), VGA (640x480), QVGA (320x240)
Yes (with stero sound)
Exposure Metering System
256-segment matrix metering, Center-weighted metering, Spot metering, Spot AF area (with support for 99 focus areas)
Matrix metering, Center-weighted metering, Spot metering, Spot AF area
Sensitivity
Auto (auto gain ISO 100-800), High ISO Sensitivity auto (ISO 100 to 1600), Fixed range auto (ISO 100 to 200, ISO 100 to 400), P,S,A,M (ISO 400 to 800), Manual selection: ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, Hi (equivalent to 6400)
Auto (auto gain ISO 160-800),Fixed range auto (ISO 160 to 200, ISO 160 to 400), High ISO Sensitivity auto (ISO 160 to 1600), Manual selection: ISO 160, 200, 400, 800, 1600, 3200
White Balance
Auto, Preset manual, Daylight, Incandescent, Fluorescent, Cloudy, Flash
Auto, Preset manual, Daylight, Incandescent, Fluorescent, Cloudy, Flash
Self-Timer
2 and 10 sec. duration
2 and 10 sec. duration
Flash Sync Modes
Auto, Auto with red-eye reduction, Off, Fill flash, Manual, Slow sync, Rear-curtain sync
Auto, Auto with red-eye reduction, Off, Fill flash, Slow sync, Rear-curtain sync
Pictmotion
No
No
Supported Languages
Total of 24 languages
Total of 24 languages
Power Requirements
Rechargeable Li-ion Battery EN-EL14, AC Adapter EH-5A (used in combination with the Power Connector EP-5A) (optional)
Rechargeable Li-ion Battery EN-EL5,
AC Adapter EH-62A (optional)
Battery Life (on a fully charged battery)
Approx. 350 shots with EN-EL14 battery (based on CIPA standard); Movies: Approx. 2 h 45 min (HD 720p)
Approx. 250 shots with EN-EL5 battery (based on CIPA standard)
Dimensions
Approx. 114.2 × 77.0 × 44.8 mm excluding projections
Approx. 114.4 × 82.7 × 98.6 mm excluding projections
Supplied Accessories (may differ by country or area)
Camera Strap AN-CP22, Rechargeable Li-ion Battery EN-EL14, Battery Charger MH-24, USB Cable UC-E6, Audio Video Cable EG-CP16, View NX 2 CD
Camera Strap AN-CP21, Rechargeable Li-ion Battery EN-EL5, Charging AC Adapter EH-68P, USB Cable UC-E6, Audio Video Cable EG-CP14, Software Suite CD-ROM, Lens Cap LC-CP21
Weight (without batteries and memory card)
Approx. 360 g
Approx. 481 g



so..anyone to help me?? I dont really know how to compare that..whats good..and whats not..and yes..thats my ptptn money..the balance of the whole semester, should be enough when i got my second ptptn...haha...


Thursday, December 9, 2010

Kelantan- a post to shoppers maniac

ok..in this post..i would like to share with you guys some of the places to shop in my state...
i'm not a traveller..but
enjoy... 


Yes..Kelantan :)



i guess..when i said..KELATAN..they will say..pasar siti khadijah..so lets all start there..haha

Pasar Besar Siti Khadijah..located in the hearts of Kelantan..Kota Bharu...
it was named after the wife of the Prophet Muhammad Rasulullah S.A.W.. >Siti Khadijah <
they said..if you never been here..stop calling yourself a kelantanese..(is it ?) i dont know..haha
if you are going to do some research about kelantan..step in ur foot here...because in the 'pasar' alot of people and citizen will be here... btw...good bargains too.. :P
variety of things were sell here...i would say..everything you need.but mostly..it consist of food and things like clothing and so on..if you're looking for gadget..sure..this is not the right place.. :P


Now..lets move on to KB Mall.
in 2007..this shopping complex had been honour as the most awesome place to do some shopping in 'retail development'

lot of things to be found..this Mall isnt in the town..but if you are from machang, k.krai...you gonna reach this place first..so...enjoy!
my comment : i love going here..to buy some gadget and anything that come into my mind..haha..



RANTAU PANJANG-syurga membeli-belah kelantan..

it is widely known by the shoppers..haha..
i dont remember much about this place because..last time i go there is when i'm still a kiddy...
but i will still suggest it..they said..the thing there are cheap and you can always grab your money out of your pocket..without no worries..haha

.................................


Pengkalan Kubor

similar to rantau panjang but the price here are a litle bit higher...but still a good place to go...hehe..

....

what about wakaf che yeh?
wakaf che yeh is another shopping centre for you guys..
it is a 24 for hour opening but...the night view is much more attracting and merrier..haha



---end--

so..what are you waiting for? 

i'm not a person who loves to shop..so..some place..i've never been there..haha...just to promote my state...
actually..what i like about my country is the theme ' membangun bersama Islam'  "together develop with Islam"..isit? i translate in in my own way..he he he..

and i love the environment.something that hard to be found anywhere :(




p/s : i copied the picture from other blogs... so if you're happen to be the owner..i'm sorry for not asking you..i will remove it if you dont like...well do you?

Tuesday, December 7, 2010

Tiga Pendekatan Untuk Berubah


dalam kesempatan ni...Kapten nak ucapkan..salam Maal Hijrah 1432H..semoga, tahun ni adalah lebih baik lagi dari yang lepas dan transformlah kearah hidup yang lebih POSITIF dan diredhai ALLAH..insyaALLAH...

Tiga Pendekatan Untuk Berubah


Alam semesta mula mengembang sejak langit dan bumi dipisahkan ALLAH s.w.t. (Al-Quran 21:30). Manusia menamakan pemisahan ini dengan The Big Bang Theory.


Kajian saintis baru-baru ini telah mendapati bahawa pengembangan ini bukan sahaja masih terjadi, malah kelajuannya semakin meningkat.
Ia menafikan tanggapan awal bahawa kelajuan pengembangan alam semesta ini akan menjadi semakin perlahan.
Oleh kerana kita adalah sebahagian daripada alam ini, kita juga mengalami pengembangan.
Kejadian kita yang lahir sebagai bayi yang kecil dan kemudian membesar menjadi kanak-kanak, remaja dan dewasa adalah satu bentuk pengembangan atau tumbesaran.
Pada saat kita duduk diam membaca tulisan ini pun, kita sebenarnya sedang bergerak dan berubah.
Sel-sel di dalam tubuh tetap membiak dan berkembang.
Jika setitik darah kita diperhati melalui mikroskop, kita akan dapati sel-selnya bersimpang-siur dan berkitar laju.
Sebab itulah, jika kita tidak mahu berubah kerana berada di zon selesa, kita sebenarnya telah melanggari tabiat alam yang sentiasa berubah, mengembang dan bergerak.
Rugilah sesiapa yang tidak mahu memperbaiki diri sendiri, sama ada daripada segi mental, fizikal dan spiritual.
Berubah daripada yang tidak bagus kepada yang lebih bagus sebenarnya adalah fitrah manusia yang sentiasa inginkan kebaikan di dalam hidupnya.
Kita mahu hari ini lebih baik daripada semalam, dan hari esok lebih baik daripada hari ini.
Seandainya kita tidak mahu memperbaiki keadaan diri, kita akan menggelongsor, merudum dan terjelepuk di lopak kehidupan yang sama.
Bagaimana pun, berubah itu sendiri perlu caranya.
Kalau tidak kena gaya, maka perubahan yang dilakukan itu hanya sementara. Sama seperti resolusi tahun baru yang telah dilupakan belum pun sampai sebulan ia dinawaitukan.
Terdapat tiga pendekatan dalam melakukan perubahan. Perubahan jenis yang pertama adalah berbentuk evolusi dan yang kedua berbentuk reformasi, sementara yang ketiga dalam bentuk revolusi.
Evolusi
Memutar jam lebih awal 15 minit untuk bangun pagi agar tidak lewat sampai ke pejabat, makan sebelum jam 8.00 malam untuk menjaga kelangsingan tubuh atau menahan amarah ketika memegang stereng kereta umpamanya, adalah di antara perubahan-perubahan kecil yang merupakan evolusi diri.
Ia mudah dilaksanakan kerana kita boleh lakukannya hari ini, malah sekarang juga.
Bagaimana pun, kesannya hanya sedikit dan tidak ketara.
Malah, orang lain tidak akan nampak akan perubahan ini kerana ia juga tidak akan memberi kesan kepada orang di sekeliling. Ia seperti kaizen dalam istilah Jepun iaitu perubahan yang sedikit tetapi berterusan.
Reformasi
Perubahan dalam bentuk yang kedua pula lebih inovatif. Dan perubahan ini menemukan jawapan melalui pemikiran lateral.
Kita bukan sahaja mempercepatkan jam 15 minit lebih awal supaya bangun lebih cepat, tetapi turut tidur lebih awal.
Kita bukan sahaja makan sebelum jam 8.00 malam, tetapi mula bersenam.
Kita bukan sahaja menahan amarah ketika memandu, tetapi memasang lagu-lagu nasyid di dalam kereta untuk memperoleh lebih ketenangan.
Cara ini lebih reformatif kerana ia memerlukan pemikiran di luar kotak.
Kedua-dua perubahan secara evolusi dan reformatif ini boleh diaplikasikan jika kita mahukan perubahan kecil dan sederhana. Bagaimana pun, perubahan dalam bentuk yang ketiga ini adalah perubahan yang revolusioner.
Perubahan ini memerlukan satu pendekatan yang jauh berbeza.
Jika perubahan evolusi dan reformatif ini bersumberkan perubahan yang berdasarkan fakta, keadaan dan tabiat yang ada, perubahan jenis revolusi ini membuang terus apa yang ada dan membina yang baru sama sekali!
Dalam konsep pembelajaran, perubahan revolusioner ini menuntut seseorang itu untuk unlearnand relearn atau membuang apa yang selama ini dipelajari dan belajar semula ilmu yang telah dipelajari.
Hijrah
Inilah yang dinamakan hijrah! Pengajaran daripada hijrah Rasulullah s.a.w dari Makkah ke Madinah ialah, ia merupakan perpindahan fizikal dari satu tempat ke satu tempat yang lain.


Dari segi mental, ia meninggalkan satu kebiasaan untuk membina satu kebiasaan yang lain.
Dan daripada segi spiritual, ia memerlukan kekuatan rohani untuk menjayakan sesuatu perubahan itu.
Hijrah adalah perubahan total dengan meninggalkan suasana fizikal , pola pemikiran dan amalan spiritual yang menjadi anutan selama ini. Misalnya, daripada hidup bersama ibu bapa kepada berumahtangga sendiri, daripada makan gaji kepada bekerja sendiri dan daripada menjadi makmum kepada menjadi imam.
Hijrah, atau perubahan revolusioner itu memerdekakan fizikal, mental dan spiritual seseorang. Ia menyerlahkan kehebatan seseorang individu itu.
Malah, ia memberi erti kepada maksud kehidupan seseorang individu itu sendiri.
Seperti alam semesta yang tiada henti pengembangannya, perubahan diri seseorang itu tidak seharusnya ada noktah dalam garis kehidupannya.

Biodata Kolumnis


Norden Mohamed merupakan Ketua Pengarang akhbar Sinar Harian terbitan Grup Media Karangkraf. Sebelum ini beliau pernah menjadi Pengurus Besar Alaf 21 Sdn. Bhd. dan Pengurus Sumber Manusia Grup Media Karangkraf. Graduan UiTM dalam bidang Senireka Perusahaan ini pernah menyumbang bakti sebagai Setiausaha Kerja Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS). Beliau menulis di maafcakap.blogspot.com.