Monday, November 1, 2010

THank You Sir:)

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari Ni , Kapten ade nak kongsi satu nasihat.lebih kepada kisah sebenarnye.kisah benar pengalaman hidup.heheh..

InsyaAllah yang baik itu tetap datang dari Allah dan boleh dikongsi bersama..insyaAllah..

Okeh.. pagi 31 oktober kelmarin,, Kapten ade melawat Mentor kapten..my academic Advisor, ni first time kapten gi jumpe dia.. sebelum2 ni kapten tak pernah jumpa dia..Mentor kapten ni lelaki.. awal2 sem lagi sepatutnya kapten gi jumpe beliau, tapi tak berkesempatan .padahal takut


perjalanan kapten nak g jumpe mentor kapten ni amatlah perit..huhuhu perit kenapa, sebab time tu hujan sangat la lebat..abes basah baju kapten..and lagi ...sebabnye, mentor kapten tu,,bukan pejabat dia kat fakulti kapten tapi kat pejabat hal ehwal pelajar.. dia ketua yang handle pasal ko-kurikulum kat universiti ni.kire orang kuat ar nih..

erm ,,pastu.. jumpe la dia, nasib baik kapten dah usha2 gambar dia mcmna kat website fakulti, jadi tak tertanya2 sangat la.. tapi waa..sebelum jumpe tuh... kapten dah tanye ramai lecturer2 kapten.. macam2 feedback yang kapten terima dari dorang. ade yang kater mentor kapten tu baik.ade jugak yang kate waa...garang..num 1 person..mampus aku..

masa jumpe first tu,, biasala kan..bagi salam, jawab salam.. pastu dia pun jemput la duduk kat kerusi yang disediakan kat dalam pejabat dia tuh..

pastu, berlakulah proses kenal mengenal..tak payah la yang tu,xpenting pun..
yang kapten nak citer,,input yang kapten dapat dari mentor kapten tu,, and insyaAllah akan kuar jadi output nanti..lalala

1. Mentor kapten tanye, subjek pe yang susah,kapten jwbla,, pastu tibe2 dia pun bincang sal subjek lain.. english proficiency 1 ... dia bagitaw kat kapten yang subjek ni paling2 kurang kena dapat B+ ...kalu dapat bawah dari tu,, agak susah nak hidup..okeh..tu yang pertama..

2. Yang kedua, mentor kapten tegur sal pronunciation kapten,, dia tanye, kapten dulu dapat berapa SPM English....dia kate,, orang yang dapat tinggi SPM tak semestinye berjaya jugak.. kapten amek course TESL kat universiti.. and dia kater, untuk jadi seorang TESL yang berjaya, both writing and communication adalah PENTING. kite tak boleh depend atas satu kelebihan jer..dua2 main peranan..

3. Pastu, mentor kapten tanye lagi, aktiviti Uni ade join tak, kapten dengan bodohnye tanye, "aktiviti Uni yang mane.. "waa... Mentor kapten jawab "yang mana2 la..." kapten jawabla.".oo.. join jugak..atas minat..heheheh.." .. mentor kapten kate... kena aktif mende ni semua... almaklumla..tak boleh ngadap buku je..persatuan sangat penting..kapten memang akui tu,, kalau dapat nasihat dari senior2, memang yang tu la yang dorang selalu sebut, berpersatuanlah adik2...erm pastu die kater tapi tengokla jugak ,,tengok kite boleh selitkan ke tidak, kalu terlampau busy, jangan amek risiko..study tu lebih penting. ade orang,, boleh pegang commitment banyak2. ade orang tak..

4. Keempat, mentor kapten bagi nasihat, die kate, walaupun kapten study kat east coast, jangan ikut orang, tengok sendiri kelebihan kite ape, maybe orang tu boleh yang tu, maybe kiter boleh yang lain. Semuanya atas diri kita sendiri. dia bagi contoh, student2 ramai yang xberapa nak menjadi, sebab ape..sebab ikut kawan, ikut kekasih,, kecewa...kesian kat mak ayah hantar jauh2.. nak cari kawan2..cari yang elok,, berkawanlah dengan semua orang,, tapi jangan ikut dorang, mereka ade hidup mereka, kite pun ade, kalau kawan2 ade mslh, bantulah sedaya mungkin.. jangan mudah terpengaruh.. hidup kat kampus, macam2boleh jadi..

5. Lepas tu, Mentor kapten bagitaw, jangan wat masalah ngan lecturer, jangan pernah berselisih pendapat ngan mana2 lecturer.. sebab ade certain lec. kite wat masalah ngan dia..pastu habes die hebahkan...huaar...kapten xmao tuh... reputasi kite abes jatuh menjunam... bahaya sangat.. hidup kat universiti, hubungan ngan lecturer semua kena jaga. ngan kawan2 pun...

tu jelah kot..hehe..kapten pun dah luper ape lagi,,, xamek nota sebenarnye, kapten sejuk sangat kat dalam office tu,, ngan baju and tudung basah,,stokin tak payah cakaplah...memang terendamm giler2..

oh..ni mentor kapten ade bagi tips camne nak upgrade kite nyer prnunciation..

1- think like an english person.maknanya,, kena fikir pun dalam bahasa inggeris.. selagi mana proses mentranslate bahasa tu ade dalam otak kite,,selagi tu pronunciation kiter takkan OK. 
2- grammar exercise.ALOT
3-jangan pernah malu untuk speaking, bina keyakinan diri..walaupun ade orang tegur, jangan malu, yes. lepas orang tegur tu, cakapla betul2 janganla cakap ikut sedap kite gak..

ok... setakat itu sahaja citer kuh...hehe..and time balik tu,, My Mentor suh pekerja kat sana hantar kitorang balik...sweet..sangat memahami,, hujan kan kat luar uh...


footnote: jangan takut jumpe mentor,, academic advisor sangat membantu.

0 melangkah: