Tuesday, November 6, 2018

Resepi : Nasi Lemak Sambal Bilis Sedap dan Mudah

assalamualaikum.

Sebulan lepas ada buat makan makan kat rumah kawan. Kita masak kat rumah dia.. Jadi dorang minta nak makan nasi lemak... takda la dorang minta, sebenarnya itu je yang pandai buat. hehe. so ni resepi sangat simple, mudah dan sangat sedap. Resepi ni ambil dari Mama.. pastu olah sikit sikit. Kalau cakap pasal resepi Mama, memang semua pun mudah.. boleh dikatakan... resepi masak sambal ni adalah yang paling mudah dan digemari semua ahli kat rumah.

so jom.

Resepi : Nasi Lemak  Sambal Bilis Sedap dan Mudah

Mula mula sekali, masak nasi lemak tu dulu..

untuk masak nasi lemak ( hidangan 4-6 orang) 2 gelas beras

Bahan-bahan kena ada senang je, kalau tak senang kita tak share.

1) 2 gelas beras 
2) 1 gelas setengah santan pekat (1 1/2 gelas)
3) 1 gelas setengah air (1 1/2  gelas)
4) Daun pandan (3 helai)
5) Buttercup 1 sudu besar
5) Garam setengah sudu besar

untuk nasi tu ingat formula ni, dua gelas beras bersamaan tiga gelas air, so kalau nak buat nasi lemak kena bahagi dua la, air separuh, santan separuh. senang je formula ni. Boleh guna kalau nak buat masak nasi banyak lagi. Tips dia guna gelas yang sama.

Cara-cara dia

1) basuh beras sampai bersih
2) tos /buang air dan letak dalam periuk masak nasi
3) masukkan santan pekat
4) masukkan air
5) masukan buttercup
6) masukkan garam
7) Ikat daun pandan dan masukkan dalam periuk
8) kacau sebati 
9) boleh start masak.

untuk pastikan nasi masak dengan betul, masa tengah mendidih tu kacau lagi sekali (jangan banyak, sekali cukup)

kalau nasi tak masak betul jangan buang pulak, tambah air sikit dan masak sekali lagi, kalau tak nak tambah air boleh buat cara kukus masukkan gelas berisi air separuh dalam periuk nasi dan letak kat tengah tengah dan masak semula. (nasi lagi lembut macam ni)

okay setel resepi nasi lemak mudah dan sedap, memang rasa lemak santan sedap sangat sangat.
......................................................................................

untuk resepi sambal bilis sedap dan mudah (paling senang)


Bahan Bahan diperlukan 
1)Ikan Bilis dua/ tiga genggam (500 g) . :
2)Bawang besar (bawang holland) 2 biji
3)Bawang merah kecil 2 ulas
4)Bawang putih 5 ulas
5)Lada kering segenggam
(tak kisah jenis apa, kalau kat umah guna yang besar bulat tu. Tak pedas) pernah buat campur sekali yang kerinting sedap jugak rasa pedas sikit.)
tips paling penting adalah kena goreng dulu ikan bilis tu

Cara goreng ikan bilis rangup (tahan berhari hari) :
panas kan api pastu bila dah panas, guna api kecik /jangan kecik sgt medium kot. Masukkan ikan bilis yang dah basuh bersih. Kacau sikit sikit sampai dia garing dan bila gigit rasa rangup. (kalau rasa cam nak hangit, kecikkan api. Pandai pandai la. Yang ni sangat penting tau. Buih buih tu pun hilang.
Bila dah masak ketepikan..
Cara nak buat sambal bilis
Blend bahan bahan 2,3,4,5 dengan minyak ikan bilis tadi. Pastikan masukkan sekali bilis hancur hancur tu.
Dah blend semua sampai hancur. 

Masukkan dalam kuali. Kacau kacau sampai pecah minyak. Masa tengah masak tu.. Boleh letak:
1- asam keping (1 atau 2 keping) saya tk pandai guna asam jawa.
2- Gula melaka (nak manis letak banyak, saya letak separuh kalau takda gula melaka, pakai gula pun boleh)
Tips nk bagi sambal nampak hitam memang kena guna gula melaka.
3- Garam (secukup rasa, kena try sambal tu.. Tak payah banyak. (saya letak separuh sudu besar biasa)
4- Air. Masukkan air kalau nak agak berkuah. (. Kacau sampai air tu kering)
5- Ikan bilis yang belum goreng pun boleh masuk sekali awal awal tadi lupa nak bagitahu.
Kacau sampai puas hati kegelapan dia. Pastu tutup api, masukkan ikan bilis rangup tadi. Kacau kacau dan angkat dan hidang.

nota:



Kalau nak buat sambal asing/ ikan bilis asing pun boleh. 
Satu lagi, kalau taknak buat sambal ayam/ ikan atau apa apa sambal pun boleh dengan resepi tu cuma kalau nak buat sambal lain jangan masukkan ikan bilis masukkan la lauk lain. hehe



No comments: