Thursday, July 13, 2017

I GOT MY PHOTOS IN 3 DAYS - PIXAJOY'S REVIEW

Its been YEARS already since I last turn my digital image into paper. Back in the days I used to develop the film at the nearest Photo Shop. This is just to keep it memorable as there is no such things as google drives, digital image or whatsoever during my school time. Ah, I make myself sounds old enough!

To do things online or offline, one always need to check the price and budget. But I didnt go offline checking (Duh, why do you even think i do things online?) , I just compare between the online services in the net and yeah, Pixajoy won the deal as it is more money wise compared to the other sites. - They got promotion's voucher for the first time user: 48 PIECES OF 4R IMAGE + a photo frame FOR ONLY RM8.90-exclude postage







After I finish my registration and checking other promotions which is so easy to do (you can even keep one of your eyes closed doing this,haha)I decided to try their promotion for 48 pieces of 4R image ( Paper- Art Card 230gsm with Protective Gloss Lamination)

Just to see how things go. First of all, to make things easier, I choose the pictures that I want to print, put it inside one folder and named it. after I am all done with the payment (include postage : RM 18.00), key in all the voucher code, I go to the next step which is to edit my image. They provide their own online editing application in that page. The editing apps is easy to use but sometimes I am having trouble regarding the image ratio as it needs to be in landscape, so when I am having a portrait image the ratio create some glitches. It can be fix, but needs a little bit of patient (If it can't be fixed, I just choose another image hah! I have so many more).

As the service letting us to edit our own image, I can actually put more than 48 in that folder, I edit it to shrink a bit so in one 4R PHOTO it can include 4-5 more pictures, this application also letting us to put wording inside it. This is the things I can't do back in the days of my high school.



anddd, not to worry if you miss to put image inside one of the 4R TEMPLATE, the system will remind you so that you will not receive any empty photo later. Hehe

POST PRODUCTION
Pixajoy is using Skynet as their delivery company. I am at first quite worry because I have never use Skynet in my whole life but it turned out just fine as I received my parcel in just 3 days after I done with all the editing process and confirmed my order (the pictures that I want)
The multifunctional photo frame


You can see example of the photos below, the image is awesome, high quality paper and it turned out just the same as the image we provided the system (meaning that, depending on the original quality, the image you will receive will look exactly like what you give them - What you give, you get back formula) 



When I touch the texture of the photo it gave me different vibes compared to the ones I had in the album (old days) but I am guessing this picture will not having any issues such as withered maybe because of the paper types they are using. I feel like it will not stick and peel off to each other thus destroying the photos.  I still like the ones I had before but it required more effort to take care of it.(IF I DIDNT WANT TO PUT IN ALBUM and can you sense I cannot move on?)

They also provide service to do Photobook which I think kind of awesome, I will surely try it next time!

Wednesday, July 12, 2017

Into the land of Kimchi..and seaweed. (Part 3)

Hi, lama tak sambung posting gi negara orang. (GAMBAR NANTI LA AKU SHARE EH)

Post ni maybe would be the last one walaupun sebenarnya aku ada lagi 3 hari kat Korea after this part. Lagi best sebenarnya sebab 2 hari last merupakan waktu shopping and ada kejadian unexpected disebabkan demonstrasi kat korea - hal presiden kena pecat tu.  (nota berterabur - aku tak catit betul, I am so sorry)

Jadi macam yang aku janjikan part ni aku akan sambung cerita travel. Location trip seterusnya ialah ke Everland. Korea ada banyak gak la Taman Tema ala ala Disneyland tu tapi yang aku buat research Everland yang best la sebab ada banyak games outdoor plus so so big. (thumbs up Wiya for good choice!)

...

Hari sebelum tu kan kitorang menginap di IPark Condo - bilik best.
Pagi tu after breakfast (aku makan cereal and susu je) kitorang terus gerak ke Everland. Yey!!
suhu pagi tu 5c, sejukkkkkkk

untuk ke Everland dari Hotel ni perjalanan mengambil masa selama 2 hingga 3 jam, lama giler sampai aku bebel bebel kenapa la duduk jauh sangat tak pilih tempat dekat sikit. Bazir waktu sangat!. 

On the way tu, ada dalam 40 minit nak sampai tempat tuju bas tu berhenti satu tempat ni nama dia Yeoje Service Area. ni lebih kurang RnR la kalau kat Malaysia, cuma tak berenti makan just berhenti untuk ke tandas. Kat sini macam biasa kitorang turun dari bas dengan bawak botol kosong masing masing sebab tak reti (tak biasa) la den nak membuang hajat tanpa air. hehehe. kat sini Lee Zjhi bagitahu jangan makan sebab tak tahu status kehalalan toyyiban dorang. 


lepas semua dah bersedia dan selesai buat kiraan orang bas pun gerak semula. Perjalanan ke Everland ni laluan dia masuk bandar sikit so boleh la tengok keadaan  bangunan yang dekat dekat serta jalan berbukit bukit yang rapat. Sebelum berhenti kat Everland, Zahraa bagitahu akan lunch dulu. hee. Okay je sebab memang lapar giler dah ni. Restoran yang kitorang makan nama dia Thai Siam. 
Makanan kat sana, okay lah.... boleh telan haha. korang jangan la expect dia punya Tomyam tu macam kat Malaysia atau kat Thailand tu, nak betul sedap gi makan kat sana sungguh. Makanan dia mengenyangkan lah!. alhamdulillah.


EVERLAND
Habis je semua orang setel makan minum kita terus bergerak ke Everland. Zahraa dan Lee zjhi bagitahu spend waktu kat sana 3 jam je..HUHUHU. sedih betul part ni sebab ticket dapat yang all day pass tapi boleh spend waktu 3 jam jee. Dahla tempat tu luas, lagi besar dari USS katanya. Tapi normal la kan nama pun pergi ramai ramai under agency. Semua jadual itinerary kita dan agreed beforehand lagi, so mana boleh complain kan, ada tempat lain lagi nak melawat. Sempat main beberapa games je, yang paling hebat Roller coaster dorang lah. Kalau pergi Everland jangan lupa try tau! tapi kat sini so sad satu perkara, takde makanan yang confirm halal! jadi if rasa korang cepat lapar, bawak la makanan sorok sorok. Hehe. aku pergi tu dia takde pun check apa apa.


NAMSAN SEOUL TOWER
lepas 3 jam menyeronokkan diri kat Everland, kitorang naik bas untuk menuju ke Namsan Seoul Tower pulak..jalan nak pergi Namsan Seoul Tower ni lebih kurang macam nak pergi menara sight seeing kat Sabah. Jalan dia berpusing pusing naik bukit. Bas tak boleh naik sampai ke atas pun, kena parking kat bawah tak jauh pun jalan dalam 15 minit kot. Penat la sikit sebab bukit kan kena mendaki. laluan nak naik tu pun lawaa sangat dengan pokok pokok tapi takda daun daun. HAHA! kitorang amek gambar on the way turun sebab waktu naik tu ramai sangat orang...

Kat atas tu ada menara Namsan yang tinggi, nak naik atas tu kena bayar tak include dalam package so kita just jalan jalan kat bawah tu je, pergi depan sikit ada laluan nak ke tempat orang gantung mangga tu, dalam drama famous la tempat ni, Pelancong ramai gantung mangga tanda cinta. HAHA.
Ada satu kerusi tu dia bentuk senget tu, rules dia kena duduk dengan pasangan or berdua.. aku gi duduk sorang sorang! orang kata tak boleh. aah orang kata macam macam ikut korang la nak percaya ke tidak. HAHA!

DALIN LAVER MUSEUM - Halal
Next location ialah kilang buat seaweed sekali muzium lah. dalam tu ada ajar cara buat kimchi gak. aku sebenarnya dah start lupa pergi muzium ni dulu ke gi seoul tower dulu eh? Haha. lantak la yang penting kejadian ni berlaku pada hari yang sama. Kat kilang ni pekerja dia cerita la camna seaweed dibuat, amek kat mana, apa proses dia.. siap boleh try yang dia buat depan kita. banyak la makan. hehe. Pastu pergi satu bilik ada buat kimchi pulak. Belajar la cara buat kimchi dengan instructor tu. yang lawak aku ingat kimchi yang kitorang buat tu dia nak bagi simpan wat balik malaysia tapi dia mintak pastu letak dalam plastik macam nak buang pun ada. SEDIH wei. HUHU!

Pastu tu kitorang berpeluang mengenakan pakaian tradisional Korea iaitu Hanbok. Best la kat sini boleh tengok macam macam jenis pakaian, cantik cantik semua. Kalau tak pandai pakai takpa, ada orang bantu. Lepas siap berpakaian ada sesi bergambar kumpulan.

Kat sini jugak adik aku beli susu pisang yang famous tu, rasa dia okay lah, sedap. Tapi tu first and last aku minum sebab aku kedekut nak beli lagi. Tak minat sangat pun rasa baik beli susu lembu perisa strawberi, jagung apa  kat pasar tani tu, lebih kurang je rasa, murah pun murah lagi. HAHA #riwayathidupcheapskate

kat sini gak aku buat pilihan tak berapa bijak kerana telah membeli seaweed 5 paket berharga 11000 WON - RM44 yang mana aku boleh dapat lagi murah kat tempat shopping. HUHU.


DINNER - TAJ PALACE- ITAEWON

Dinner malam kedua ni merupakan makanan India. Pergi korea tapi makanan korea payah sangat nak jumpa pun! hehe

best makanan kat sini, buffet! bertambah tambah makan. Tandas kat sini special, lebih kurang tandas kat Jepun aku rasa walaupun tak pernah pergi Jepun tapi duk baca baca macam lebih kurang je gaya dia. HEHE

SEOUL MOSQUE
Masjid kat seoul ni bertempat di Itaewon mungkin disebabkan majoriti umat Islam ada kat sini or vice versa masjid ni dibina disini menyebabkan ramai umat Islam ada kat kawasan ni, ramai foreigner lah kalau nak cakap sebab even our tour guide pun bagitahu yang agama Islam adalah minoriti disini. yang ramai Free Thinker. Kitorang singgah masjid ni sekadar untuk melawat sebenarnya sebab kejar masa, Lee zjhi yang teman pergi, tak ramai pun yang ikut sebab kena berjalan kaki agak jauh dari tempat dinner tu plus naik bukit so agak penat tapi kitorang yang pergi ni nak merasa tengok so bila sampai sana ada yang pergi solat, Lee zjhi macam terkejut tapi dia Okay je, cuma nampak la muka dia macam cuak sikit sebab kejar masa kan. Thank you Lee Zjhi sebab memahami! (thumbs up!) Disebabkan ada yang solat, so aku and famili aku pun pergi solat la jugak, masuk dalam komen aku kebersihan dorang kena jaga la sikit.. dalam masjid banyak tulisan indonesia mungkin ramai indonesia kot yang jaga masjid. tak tahu la tu. Alhamdulillah sempat merasa solat di masjid negara orang, aku syukur sangat.

GOLDEN CITY HOTEL
PENGINAPAN 
Untuk 3 malam terakhir kitorang stay kat hotel ni, lupa pula exact location dia kat mana, tempat ni agak jauh la dengan subway (tak merasa naik pun). So if nak pergi mana mana tempat tumpuan malam malam kena amek teksi.

Hotel ni best, walaupun kecil lagi dari kat Ipark Condo tu, WIFI DIA LAJUUUUU! siap boleh buat video call dengan keluarga tercinta kat Malaysia! boleh update gambar, boleh surf internet, best lah..and kali ni, air cond dia tak balut dengan kain walaupun dia ada tingkap yang boleh je nak bukak, haha!. kitorang On aircond tapi set suhu 28 celcius gitu, jadi macam heater pulak, Very niceeee sangat perasaan dia tu. Hehe. Iron dia tak sedia, aku iron baju and tudung pakai pengering rambut yang ada sedia dalam laci meja, jadi je cuma lambat sikit laa.

Kat sebelah hotel ada mart, boleh beli apa apa yang nak beli, makanan ke...minuman kee...tapi check dulu laa halal ke tak yea? Kami beli butter chips tu, best! siap wat balik Malaysia berbungkus bungkus nak bagi famili try jugak, lain dari yang lain chips yang ni, rasa masin manis macam tu, sedap!






#wiyatravel #wiya #malaysia #korea #kimchi #seaweed #everland #dalinlavermuseum #Tajpalaceitaewon #itaewon #Goldencityhotel #namsanseoultower

Friday, April 7, 2017

Into the land of Kimchi..and seaweed. (Part 2)

Assalamualaikum.

hari ni rajin sikit nak sambung posting..
Baca part 1 sini 

tapi aku nak citer rate kat sana lebih kurang 1000won = rm 4.
1000 won kat sana boleh beli air mineral 500ml. so korang leh faham kat situ betapa duit kita jatuh waktu aku pergi ni.


alright, ready dah?

okay sebelum tu aku nak bagitahu dalam itinerary yang diorang provide untuk first day hari kitorang landed di Korea ni jadualnya :

1. transfer tu chuncheon.
2. Nami Island with ferry ride (winter sonata shooting place)
3. transfer to Mount Sorak National Park/ Shinheungsa temple)
4. Check in at Mt. Sorak 

L: Halal Spicy Stir Fried Chickern @Namiok
D: Grilled Fish @Teotgol

..

Masa mula mula kitorang sampai tu,   Zahraa bagitahu dah, kita singgah toilet untuk buang air kecik je, salin baju nanti nanti, tapi ramai orang tak dapat mesej tu kot, dorang salin baju semua, jadi lambat la sikit kat situ padahal banyak benda lagi nak setel. 

Masa kat bahagian imigresyen tu, Damia nangis kuat sangat. Dia dari naik flight lagi nangis tak berenti, tak pernah pernah sebelum ni, tapi mungkin dia penat sangat, perjalanan jauh sangat dia dari johor ke puchong, pastu puchong gi klia2 . tu cranky tu..

Sebab Damia nangis, kakak, and abang ipar aku, sekali Damia la dapat fast lane (eh best pulak), so dorang setel awal. boleh siap salin baju, pampers Damia lagi. kira laju la, memang laju pun, aku beratur ada dekat setengah jam kot. Ramai sangat orang,

Lepas dah setel kat bahagian Imigresyen tu, amek luggage semua and proceed keluar untuk salin baju semua. kejap je, Rushing sangat. pastu terus gerak keluar airport, masa tu, bas kitorang dah ada, ada yang tolong angkut angkut barang, pompuan dan laki korea. aku macam blur sangat waktu tu, bagi beg pastu terus naik atas.

Masa naik tu, abang ipar aku naik dulu, dia pilih seat belakang sekali, kira kalau naik bas, bahagian belakang la paling aku anti, takot nak muntah, terlompat lompat segala. hahah. tapi sebab abang ipar aku dah pilih situ, aku and kakak aku amek seat depan sikit dari dorang.


Dalam bas, Zahraa perkenalkan yang pompuan korea tu akan jadi tour guide kitorang sepanjang perjalanan, dan akan naik bas yang dipandu pakcik tu selama 5 hari 4 malam kat korea ni. hehe. dalam tu dia ajar la sikit sikit bahasa Korea.


so, perjalanan kitorang mula untuk ke Nami, akan lalu highway, aku perati kat highway Korea ni...banyak sangat tunnel. lebih 10x aku rasa lalu tunnel. Penjelasan tour guide dia sebab korea ni, banyak bukit.  #history

Lama gak perjalanan, dalam sejam lebih gak, so rehat la dalam bas tu, bas selesa wei, ngan cuaca sejuk sejuk, memang best. hehe. Duk belakang pon tak rasa terlompat.

Sampai kat jeti nak pi pulau nami tu, naik ferry. 5 minit je perjalanan, sebab pulau Nami ni dia kat sungai Han tu. jarak tak jauh pun dari land. tapi mencabar kat fery, sebab sejuk and berangin, baju lak nipis. anak sedara aku la paling bravo. Tahan sejuk. If korang tak tahan sejuk, ferry tu ada bahagian dalam, masuk je dalam tu terus rasa macam dunia berbeza weh, sebab nyaman sangat, ada pemanas dia. haha. So if korang macam taknak lepak luar, boleh lepak dalam.

Sampai kat Nami, Lee zjhi tu gtaw spend waktu kejap je, dalam sejam kot. So kitorang pon bergambar la acah acah winter sonata(citer korea dulu dulu).



 makan pau dia harga 1000 won (rm4) halal, zahraa kata halal.


Kat Nami Island, banyak statue seksi seksi jenis mak anak bagi susu gitu. aku pun tak paham maksud dia.


Setel tu kita gerak la balik, tak solat sini pun sebab masa tak mengizinkan.

Dalam bas Lee zjhi tu gtaw, kalau boleh waktu lunch nanti sekali solat terus sebab kita tak sempat waktu nak gi Sorak Mountain, last cabel car jam 5. perjalanan take time dalam 2 jam ke 3 jam gitu katanya. So dia tanya kita boleh tak spend 40min je untuk makan and pray, if tak besok kena buat aktiviti tu, and if buat besok. waktu jadual lain akan singkat jugak. So kitorang setuju untuk cuba makan dan solat dalam masa 40 min je.

Sampai kat restoran tu, bbq halal restaurant, aku and ramai gak la perempuan perempuan lain gi solat dulu. lepas siap solat terus aku gi makan.. makanan tu kita goreng sendiri, nasi, ayam, sayur.. ada side dish kimchi, salad.. Alhamdulillah, semua orang pun on time. tepat 40min kita gerak. tapi Ms Lee gtw gak, takut tak sempat, bawak laju bas takut bahaya so kitorang doa je dalam hati mintak mintak sempat.


So, alhamdulillah, kitorang sampai before pukul 5. betul betul on time untuk last cable car naik atas mountain.

Enjoy kot kat situ, sebab sekarang masih peralihan musim, sempat la merasa main salji kat sana. Ehehe.



Lepas tu kitorang turun untuk melawat temple, tapi aku tak pergi, macam jauh je nak gi belah temple tu so kitorang bergambar kat bridge yang takde orang lalu. hehe

Masa tu sejuk sangat, sebab kawasan berbukit, ngan ais tak cair lagi. sejuk sangat...

dah setel semua tu, naik bas semula untuk gi dinner pulak, makan ikan sardin hehehe.






mackerel dia lain ngan kita makan kat sini, sardin kita biasa makan dalam tin tu kan. aku la. Tapi kat sini diorang goreng, segar ikan tu. rupa dia macam ikan bakar, tapi sebenarnya dia goreng. Kalau nak bagi perumpamaan, dia macam ala ala ikan rebus korang tak abis makan semalam, hari ni goreng, aa macam tu. tapi best wei kat tempat makan tu, ikan besar, side dishes semua boleh tambah tak charge pun. sedap pulak tuuu. rindu pulak. hehe


dah setel dinner, kita gerak balik untuk check in malam tu, kat ipark condo.

kat condo tu, bilik besar, ada tandas water heater, aircond dia pulak balut ngan kain, haha, if nak angin bukak je pintu koridor. Sejuk sangat pulak if bukak, tak bukak macam dalam heater je bilik. haha. tapi bilik tu cukup lengkap la, ada peti, ada tv, ada barang barang dapur semua cukup lengkap.





Jadi trip hari ni, setel kat sini, nanti if ada masa aku sambung lagi. next trip to EVERLAND yeaaay!





#wiyatravel #wiya #malaysia #korea #kimchi #seaweed #namiIsland #MountSorak #sorak #mountain