Sunday, February 6, 2011

Mouth Ulcer!

Assalamualaikum..

hari ni..kapten nak cerita sikit pasal ulser mulut ni..huk3..sebut pun dah terasa sakit..
masuk hari ni... rasanya,, dah 10 hari kot kapten diziarahi bakteria ni. Biasa dalam seminggu okay dah.. tapi tak taw kenapa tiba-tiba dorang nak stay lama..
      NOT MINE



kajian mengatakan,, ulser mulut ni BOLEH terjadi sebab:
*Sila pilih satu*
 kurangnya menjaga kebersihan diri. hua3..
dan juga penggunaan ubat gigi yang tak sesuai. ni dalam internet.i'm not certain sure (bahan dalam toothpaste tu yang ade SLS-sodium lauryl sulfate tu buat time kite berus gigi nampak cantik.foamy tapi benda tu tak elok letak dalam mulut.)
juga kurangnya minum air.
and kurang pengambilan vitamin c, zat besi, vitamin B *biase ada dalam daging and telur*


kesan-kesan terhadap seseorang yang dapat ulser mulut ni ialah..

cepat marah (emotionally stress)- ni terjadi kepada kapten, jadi jangan buat kapten marah.at least not this week.
GREAT PAIN while we Eat . Drink even while we Talk.
there's a chance people wont understand what you are saying coz its a little bit hard for us to talk properly. 
jadi pendiam*kalau dah memang pendiam.tak rase susah sangat*
and lagi kesan dia ialah jadi cepat penat
and then, rase cam nak menganga ja


tips : minum air suam2 kuku tak rase sakit sangat. minum air sejuk.sakit .minum air panas..sakit.

Cara ubati. how to cure..sumber : world wide web


  1. ade orang kata. cara paling cepat tapi sangat2 menyakitkan.. letak ais kat ulser kita and then, tunggu kering, pastu dia dah melekat. cabut. and biar berdarah. tapi make sure tak kena kat bahagian lain.(I wont do this)
  2. kumur dengan garam (gargle with warm water) just make sure we didnt drink it.it would be teribble. kapten dah cuba cara ni, SAKIT. the pain was HORRIBLE and the taste too. tapi agak berkesan jugak sebab mende bakteria kan mampos ngan garam. dia jadi kecut.tapi sebab sakit. jadi buat kadang-kadang sahaja
  3. cara ketiga .ni kapten text geng kapten, dia kata cara ni berkesan and dia dah try. kumur dengan listerine *tak pasti yang jenis mana*
  4. ni housemate kapten .sem lepas dia de bagi tahu kalau dia kena. dia akan minum air suam banyak-banyak pastu benda tu akan hilang dengan sendirinya.
  5. jaga kebersihan diri.hua3
  6. amalkan pemakanan yang sihat...
  7. pilih ubat gigi yang elok.

ade tips lagi?

and.tolong doakan semoga penulis sihat.ameen


kakak kapten kata ni dugaan dunia saje.jadi sabarlah.


2 melangkah:

SaRaH_AdiBaH said...

kakak captain yg mne ckp tu?hehe..dugaan dunia kn bila kite bersabar, xmarah2 sbb sakit ni, bnyk pahala kite dpt.hehe

Captain Hero said...

iye..tapi nak tahan tu susah..lebih2 agy time ade orang sakitkan hati......lagi diam lagi dia bikin panas.