Thursday, February 24, 2011

something wrong?

Assalamualaikum..

is there anything wrong, my friends?


Hari ni 24.2.2011
Wahh..keciwaa...hari ni dengar2 citer ada futsal..hari ni n esok..tapi kapten tak boleh nak join pasal besok kapten tak boleh nak bagi komitmen..besok ada kelas (tak semua ada kelas ni)

First time kapten main futsal masa sem 1..masa tu main untuk berkenalan dengan senior-senior falcom. Was fun. walaupun macam-macam terjadi * kasut tercabut* *TERsumbat dalam gol lawan(sorry)*  pastu masa interfaculty dulu tak join jugak pasal busy exam..(nak focus aa kononye)

okay, cukup ah setakat tu intro.

sebenarnya, kapten hari tu join aktiviti dalam rakan kaunselor..em..sebenarnya, dah lama kapten sedar yang kapten silap amek course..(nak tukar kos?,, ) buktinye, memang kapten da nak amek yang intrapersonality but instead that, kapten pilih linguistics(why?bcoz i took tesl, somehow, somewhat, it was wrong) but then, masa Puan tu dok bincang2 ..lagilah kapten ase sedih n down giler..coz macam tak layak dok dalam komuniti ni..huk3...can we change our personality? because,,if I am about to be a teacher, I dont want to stick with that. I want to be someone capable doing those job.

Tak pernah terfikir pun mengenai TESL dulu..yea memang kapten suka Bahasa Inggeris, tapi bukan sebagai tenaga pengajar. Jadi cikgu Bm pun tak terpikir,, ni plak BI..dah la speaking hancus...waaa..

jadi dalam seminggu ni, macam2 bermain dalam fikiran kapten..main bola, main kriket, main 'dekcok', main nussuk ..SERABUT.serius,,serabut..

jadi, kalau nampak kapten agak senyap and jalan sorang2 tu,, wat tak tahu je, kapten tengah berfikir lagi..
but then, its no point thinking, as i have to accept the fact, i am now already here..walaupun kapten teringat mentor kapten pernah kata..lebih baik rugi setahun dari rugi 3tahun,, (asenye tentang result) result kapten tak mau sentuh. TAK CEMERLANG, tapi boleh consider ok lagi... ape yang penting sekarang, walaupun result kapten 4 flat(day dreaming la ko sorang2), soft skill lebih penting..yang penting kena minat...Ye, kalau katakan minat, memang minat dengan budak2, tapi masalah sekarang untuk menyampaikan tu susah, takde communication skill la lebih kurang..  kapten tak mungkin boleh jadi Cikgu yang baik, kesian anak-anak murid dapat cikgu macam ni....
pastu,,  masa kelas psikologi, prof kapten first time kuliah, dia ada sebut ni,(lebih kurang) : when we become teacher, we touch the future . its kind of interesting you know, to be with the future generations..understand what im trying to say? maksudnya, kanak-kanak ni kan hatinya suci, jadi sebab kita bersama mereka dari awal, kita harap mereka boleh membesar jadi seorang remaja serta manusia yang berjiwa murni, islamic, dan boleh berjasa pada agama n negara harapnya...
tapi saya tak jumpa lagi solution untuk problem saya....aiyaa..aiyaa..aiyaa...

what is the solution?

kelmarin : petang dalam pukul 1-30-2.30 ..saya kol 2 kawan.

and tanya dia , macam mana nak buat kalau kita rasa sakit hati dengan lecturer, sebab lecturer tu *begitu n begini*..huhu..no offence..

dia jawab :
 em, awak yang kena berubah.. persekitaran tak akan berubah,lecturer tu sendiri tak akan berubah, kalau awak nak jadi yang terbaik, awak yang kena berubah. terima seadanyalah lecturer kita, baik or buruk, itulah dia. macam mana kita nak berubah? cari inisiatif sendiri, belajar sendiri, amek ilmu dari lecturer, ignore je kelemahan dia. jangan kutuk belakang, dia tak dengar, pergi jumpa dia straight.kalau tak berani, terima jelah dia seadanya. seteruk mana pun guru kita, keberkatan tetap kita mahu..(ada slang2 sabah sikit)

sorang lagi kawan saya kol

saya :
weh, awok saya kea..loni meme malassssss laaaaa..

dia :
gak awk ingat saya ni dok malas...? saya jak nak abes ni,, koho malas..haha

saya :
hahahaha...pash nak guano weh kito duo ni

dia : 
em..

*tiba-tiba* miss masuk..

saya : 
weh tak po  ah..miss saya ado dale kelas doh..tata..
dia :
tata..


ok..sampai situ sahaja post yang mengarut ni.sorry wat penat baca..terima kasih..

p/s : sebab sekarang famous dengan prk :antara perkara yg perlu diberi perhatian adalah dari sudut orang yg kita nak pilih itu 'fit' atau tidak untuk m'jadi pemimpin. menurut islam, seseorang pemimpin itu hendaklah memiliki akhlak dan peribadi yg baik. tujuannya ialah untuk mengelak fitnah yg akan timbul kelak. 


ni adalah pandangan seorang abang kepada kawan apabila saya bertanya.. :kalau kita diberi dua situasi utk memilih seseorang calon yg blh 'buat kerja' ttp cacat akhlaknya, maka lebih utama dan lebih baik kita memilih org yg kurang kepimpinanya ttp akhlaknya baik. asas, sesebuah kepimpinan yg baik blh dipertingkatkan selagi ada satu matlamat dan startegi yg jelas dan didorong pula dgn teamwork n organisasi yg tersusun.

tq for the help.

Salam.

1 melangkah:

SaRaH_AdiBaH said...

ehm...kesiannye adik ku ini...
mmg btul kata mentor era tu, elok rugi setahun dr 3 tahun.
tp, betul kah ad kerugian di situ?
acik pun slalu piki, acik tersilap amek kos ni, sbb law is something that out of my skill. acik minta math, but fall in sejarah field.
tp, acik tetap piki, if acik diberi peluang utk ke bidang yg acik mint tu, adakah acik akan jd mcm acik skrang.
to be a teacher-i believe- the same as to be a lawyer. u need to be outspoken, but in a manner way. try to influence the others and teach them a lesson. which i think u're good enough in it.
igtlah era, lihat apa yg kite ada, jgn lihat apa yg kite xde.
acik slalu jeles tgk blog2 kawan2 mmp dulu, mereke dgn medik nye, enginering nye..tp, acik piki, andai kata acik mohon semua itu, adakah i'm qualified enough?
acik sllu pertikaikan, knp lah msuk usim...tp acik lupa, bnyk2 u yg acik apply dulu..bnyk2 interview yg acik hadiri dulu, usim je yg terima acik.
keyword here- terima seadanya.
tp, acik x terimanya seada-adanya.hehe..sbb acik piki, knp kite perlu still ad perasaan mnyesal, sdgkn itulah hakikatnya secara impliedly our own decision.
so, lupakan perasaan itu, utk elakkn kerugian berlaku, tumpukan ke atas bidang kite skng. usaha kearahnya.
sbb acik percaya, stp apa yg kite mulakan, kite harus menamatknnya jugak and let end it with the best effort we can.