Tuesday, October 4, 2011

aku la tuh.

kau belajar, kau pandai. kau masuk exam..kau dapat markah tinggi, pointer melambung2..

kau masuk sem lain, kau masuk tingkatan lain. kau lupa apa kau belajar. adik2 suruh ajarkan, kau kata tak ingat. kau kata kau tak belajar pun... sebab apa? sebab kau belajar krn nak exam jer..

kau masuk kelas. lecturer ajak bukan yang dalam silibus. kau bising2. kau kata nanti kelas lambat abes, kena buat extra kelas bagai. kau tak sedar ke, yang niat kau dah terpesong sekarang.. kau belajar sebab apa ni.

kau masuk kelas. kau belajar. lecturer mengajar. dah abes masa kau tanya mana kedatangan..hari tu.. lecturer lupa bawa kertas nak sign attendance, lecturer kata next week masuk kelas baru tanda untuk 2 minggu. kau bising2 kat belakang, kau kata, baik tak yah datang minggu ni, baik datang next week je. masa tu kau sedar tak apa kau cakap?


kau pergi kelas, hari tu ada presentation,citer pasal syurga neraka,kiamat, azab itu azab ni.., kau kata kau takut. memang kau takut. semua orang pun takut. pastu kuar kelas, kau dah lupa pun, kau tetap buat apa yang xboleh buat. tinggal apa yang patut kau buat.

kau memang baik, selalu nasihat orang, apa salah kau tegur, apa yang kurang kau tolong tambahkan, tapi bila orang nasihat, kau selalu wat derk, kadang-kadang kau bangkang gila2 , sebab kau rasa kau betul, orang lain semua salah, pandangan orang kau letak tepi , terima pandangan sendiri jer.



3 melangkah:

Saya Sarah said...

salaam, kadang2 acik pun pk mcm tu gak, kalau betul niat kite nk belajar lillah, xyah lah semua2 benda ni..tp, masa mematangkan, kita kne igt, dlm masa kita fikir belajar itu ibadah, kita kena fikir, belajar jugak pekerjaan. kerjalah mcm nk hidup seribu thun dan beribadah mcm esok nak mati kan..maka, bila kita belajar, kita ada komitment utk menyelesaikan tugasan kite ni dgn sempurna, dan mnjadi adat (yg masih di paksi syariat; maka adat tu adat baik) utk berjaya dlm belajar, kite perlukan benda2 spt attendance, exam.. dan kita perlu berjaya, sbb masyarakat xkan amek endah kata2 org yang xbjaya, teguran kite terhadap mereka pun akan jd ibarat mencurah air ke keladi, jadi apa guna kita menjadi khalifah di dunia, jika ini pun kita x mampu??cuma, jangan pula, ilmu itu kita blaja stakat utk exam, sbb bila dah kita belajar, ia jadi amanat utk kita kekalkan..tp, otak manusia mne blh igt sumthing selama2nya..so, pd pndapat acik, so long as kita tahu ttgnya, dan bila lupa, kita care to re-know..hehe.(ade ke pkataan re-know?)

aku HIV positif said...

simple tapi mendalam.
t kasih & jazakallah khier...

Captain Hero said...

acik : time kasih..heheh..
ade la kot..[lau xder pun buat2 ade] :)

yes, wecare to re-know that, but again.. niat tinggal niat...too busy with dunia...

hivpositif : t.kasih jugak..:)