Saturday, October 29, 2011

tanya sama hati..

"life is short, so make it the best for ibadah"  -read it in habibah's surau -or was it saodah?


Masa kita kat 'bawah..' macam2 kita cakap.. kita cakap kat diri kita sendiri yang kalau kita dah kat 'atas' nanti..kita takkan lupa diri.. kita akan steady..

bila kita kat 'atas..' kita takut sangat kalau kita 'jatuh'  padahal kita dah lama sedar yang kalau kita kat atas ke kat bawah ke.. semua tu dugaan dari Allah..

cuma kita kena usaha la.. dapat ke xdapat..lain citer..
....

enough with the intro..

..

"Rasulullah s.a.w bersabda yg bermaksud: Barangsiapa yg menuntut ilmu, dan tidak mengharapkan keredhaan ALLAH dgn ilmu itu, beerti dia tidak menuntutnya kecuali utk memperolehi hajat keDUNIAAN, dan dia tidak akan memperolehi bau syurga di hari kiamat kelak.."
"jangan kerana terlalu mengejar dean list, shingga kita lupa utk sntiasa memperbaiki diri ke arah kebaikan..ikhlaslah menuntut ilmu kerana kita ingin menggunakan ilmu itu utk berbakti kepada Islam, bukan utk ganjaran keduniaan semata.."


this one captain copied straight dari wall kawan acik captain...


yeah..


so..result dah nak dekat..




lebih kurang macam puasa.. kita niat nak puasa.. tapi mesti terselit sikit dalam hati kita yang paling dalam apa tujuan sebenar kita puasa.. sebab nak slim, sebab nak jimat duit, sebab tu,..sebab ni.. and.. that is why la kita kena selalu setting betul2 niat kita.. 






ok, cakap sal dean's list.. semua orang nak.. betullah.. itu salah satu cara nak banggakan mak ayah kita.. bukti tuu beb yang selama ni memang kiita bersungguh2 belajar..[rezeki2]


tapi, janganlah kita just belajar/masuk kelas sebab nak dapat benda tuu...nk dapat sijil, nak rasa naik pentas,nak dapat keje hebat, nak gaji banyak.... nak tu,, nak ni..


lau ikut system sekarang, memang laa yang belajar hebat dapat keje hebat,gaji lumayan..tapi hidup bukan setakat tu beb...bukan setakat tu... kita bukan mahu kejar dunia je.. akhirat mahu letak kat mana??  
..




cuba kalau kita xdapat mende tu.. kadang2 terbit dalam hati.... 'aku dah belajar sungguh2, orang lain pun..kalau kata dorang study byk lagi, mcm lebih kurang ja..knp aku xdpt, dorang dapat, strike plak tu..aku...? "  [dugaan semua tu..]


hehehe.. kadang-kadang kita lupa kan.. yang kita study sebab apa..


insyaAllah, kalau kita ikhlas belajar sebab Allah, xdapat ganjaran kat dunia ni,, kita masih ada akhirat.. sabar..


...
bagi yang dapat DL, first class degree..bla bla bla..  jangan la eksyen plak, 
sedih pun ..
sebab...semua ni warna-warna dalam kehidupan ..just go with it..:) 


...............




oh satu lagi..


berkat.


kita jaga macam-macam perkara, cth : hubungan baik dengan cikgu-cikgu.., pergaulan dengan kawan..
sebab takut ilmu/hidup tak berkat...


tapi kadang-kadang kita  tak perasan , tentang benda-benda kecil dalam hidup ni.. kita dah buat salah somewhere, and then ada orang marah kita.. tapi kita xtaw..  cth : conteng dinding[yes, terbuat] 


tak pun buat jahat[buat kotor xreti nak kemas] kat tandas, kat tempat cuci pinggan/basuh kain..orang nyumpah2.. conteng buku library..buku teks ke..[tapi kalau boleh, maafkan sajelah..sebab kita pun mengharapkan kemaafan dari orang ,- rumate sy nasihat]
wat baik ngan cikgu,kawan/ kekasih.. tapi hati mak ayah tak jaga, kat umah tak penah nak tolong, nasib baik mak ayah kita baik, kena tegur tak layan/bangkang balik pun.., maafkan jer anak dia tuh..walhal airmata dah kuar berbaldi-baldi..


and........... macam-macam lagi...


....


ok dah..




rasa macam takde kesimpulan yang bagus untuk post ni..
jadi just nak gitaw, niat sangat penting yer kawan2.. setting niat betul-betul.. :)
jangan jadikan apa yang kita buat selama ni sia-sia..tata.. 
rugii sangat..
and yes, hidup penuh keberkatan sangat best. insyaAllah.


k..tata..assalamualaikum..








"life is short, so make it the best for ibadah"




p/s : tulis benda ni, rasa macam tertembak anak panah berapi kat muka jer..



3 melangkah:

uhibbunur~ said...

insyaAllah if we do for the sake of Allah, setiap usaha tu ada pahalanya

p/s: moga najah !

p/s2: sharing ayat best -bg akak-
- muhammad 47 :7
- an nahl 16 :96-97

kalu sedih result x ok, dpt ujian-
al hadid 57:22-23

dan byk lagi.... :D

aku HIV positif said...

tahniah, syukur alhamdulillah...

sebenarnya jarang org mampu berfikir macam ni.

tapi kena ingat juga, bila kita berfikir mcm ni, kdg2 Allah uji kita utk kita muhasabah diri adakah kita benar2 yakin dgn apa yg kita fikirkan.

syukur juga, segala ujian yg menimpa mjadikan kita lebih ingat dan kuat.

Captain Hero said...

uhibbunur~ :

k.nas..thnks shared ...:)

sy take note yang tuu.. :)


Hivpositif: ye betul tuu.., tolong doakan semua nye dalam brgrk seiring dengan redha Allah..