Monday, November 28, 2011

Pandangan kita-kita.[akulah]


Mindset.  Perspective .  

Haih.. aku tak tahu apa masalah aku. Huuhh..
Ni contoh nya.

Situasi :ketika berada di dapur. Si B nak buat air
A : hi, tengah wat air apa?
B : air teh, nak gak tak? Aku boleh tolong buatkan.
A : boleh gak, time kasih.
B : dah siap, nah khas untuk kau.
A : tQ! (minum…..)  burrrrgh (tersembur)… kenapa manis sangat nih..
B : err, bukan orang kelantan suka manis ke?
A : ....  … …. Huuh…ok…

First  of all, situasi kat atas tu tipu jerr
Second of all,  terima kasih sebab concern./wtkan air.. (walau tu citer tipu)
Third ,aku sorang ke mengalami masalah tentang mindset ni?
Fourth. Tak semua orang Kelantan suka manis. Yang giler giler.
Tolonglah, korang pun minum gak kan, normal la letak gula dalam air. Tapi bila kau kata semua orang macam tu, kau dah letakkan satu konklusi yang muktamad ikut kepala kau. Oklah.betul. research kata, orang negeri tu, suka begitu.. suka begini.. tapi tu  yang mewakili beberapa kerat je manusia-manusia yang memang macamtu. Bukan semua, jadi janganlah terus jump to the dead conclusion. Bosanlah. Takkan semua orang sama je.

Cerita pasal jari pun masalah,
Kau genggam tangan, kau angkat jari kelingking(yang last paling kurus and kecik)
Apa tanggapan orang?
Aku Tanya orang…
Katanya, tu tanda… nak kencing..budak-budak kecik tunjuk macam tuu..
Tapi bagi aku..tu tanda nak ikat janji..(sebab tak pernah dengar pasal kencing tuu)

Angkat jari manis(sebelah jari kelingking), nak suruh sarung cincin, nak tunjuk jari masih kosong (single lagi la tu..) nak tunjuk jari ada cincin ( tu tanda dah berpunya, padahal, kalau tengok, most perempuan sekarang pakai cincin kat jari tuu.. single ke tak, pakai je.)

Angkat jari telunjuk (sebelah ibu jari) tu tunjuk kat orang kot, entahlah..

Angkat ibu jari ( yang paling ibuu-err, hee)  tu tanda nak tunjuk baik..terbaik(macam boboi boy), okay, bereh..etc.etc.

Tapi bila angkat jari hantu ( jari tengah) orang teringat cerita waris jari hantu..(xde puunn)  , orang ingat kau tengah tunjuk f*ck kat dorang. Menyampah tak? Kau takde niat pun.. kau masa tu bangang boleh pulak tertukar jari telunjuk ngan jari tengah.. kesian jari tengah, orang anggap kau gitu…sedih taw. Function dia dah jadi limited. Ha3..[gelak kesian] ...  p/s : kalau  mmg niat, huuuuu~~

Tu baru citer sal jari,
Tapi apa yang penting aku nak highlight kat sini bukan tentang jari, bukan tentang manisnya gula.. tapi tentang mindset, betapa pemikiran kita kadang-kadang boleh jadi tersangat sempit…

p/s: orang kata… tak dapat, maka takde rezeki, tapi terfikir tak.. boleh jadi,bila dia tak dapat itu lah rezeki dia?..hee…. faham sendiri ah, senang je.

daa..


p/s 2: kau sekolah agama, mindset orang bila kau sekolah macam tu, peribadi kau mestilah baik padahal kau tak pun, perangai macam bangang,ckap lepas, mengumpat xabes, orang kata, luaran menggambarkan peribadi, tapi luaran kau tak macam peribadi kau, bila jadi gitu.. cubalah bergerak kepada yang lebih baik, kita xsempurna, tapi kita cuba menjadi baik, kau bukan boleh puaskan hati semua orang, jadi wat terbaik jelah.baik di mata orang, paling penting, baik di 'mata' Allah. ppl, aint perfect. 




p/s 3 : busy , god knows schedule, . unexpected events n so on ,, it just , i miss my mom so much.

2 melangkah:

Satria Angkasa said...

cool ar wey....like sooo much...

Captain Hero said...

S.A : Tq~ thnks gak sebab jadi bahan experiment :) [part jari tu]