Thursday, June 21, 2012

Diari hidup seorang 'student teacher' -part 4

mereka tak tahu, betapa kepala aku sakit,
hati aku runsing.
mereka tak tahu.. tapi hakikatnya, tiap kali aku fikir tanggungjawab ni,
air mata aku mengalir..

masalah nak mendidik manusia2 kecik sangat 'menensyenkan' aku.
bukannya aku tak mahu.
tapi bila aku fikir tentang masalah dalaman tu,
hati aku berat,
apa guna aku ajar budak-budak yang takde kena mengena pun dengan hidup aku,
bila orang dekat pun aku tak boleh nak jaga.

bila ada program 'sharing moments' ngan madam sally takdi, aku yakin aku tak sedih sebab sekolah tu, sekolah tu takde masalah untuk aku, layanan dia baik, aku je yang masalah,
yang buat aku sedih mungkin sebab cerita-cerita kawan-kawan aku..
tambah pulak dengan masalah kat rumah... yang aku berat hati sungguh. tak tahu nak buat macamna.. huh..

mereka tak tahu, dan aku tak rasa aku nak bagitahu,
walau aku rasa ada yang dah perasan..
biar mereka tahu sendiri, dan aku tak mahu nak jelaskan.
cukup setakat tu.


aku dah tak tahu macamana nak bantu, sampai aku buat tak tahu walau jiwa aku tertekan,
tapi aku sedar,
ada yang lagi tertekan dari aku.
tanggungjawab tu besar..
amanah dari Tuhan.
bagi pinjam sekejap aku dah tak mampu nak handle.
banyak aku bagitahu,
banyak aku tak yakin,
dan banyak aku rasa aku tak akan boleh... aku tak boleh nak sedapkan hati aku,
macam tak ada guna aku buat...
kalau hati aku asyik fikir macam tu.

bila madame sebut teaching from the heart, lagi lah aku sedih. hati aku dah lain. tak boleh ni..


0 melangkah: